Annonce
Erhverv

Espergærde-beboere er trætte af larm fra kæmpe-byggeri: - Det er til at blive sindssyg af

Christian Refstrup på 89 bor langt væk fra byggepladsen, men kan alligevel tydeligt høre larmen fra byggeriet af de 240 boliger på Triumph-grunden. Foto: Jesper Munch Nielsen
Time efter time kan nedramningen af pæle på Triumph-grunden høres - og mærkes selv - langt væk fra byggepladsen.

ESPERGÆRDE: Larmen fra et stort byggeri ved Hovvej er ved at tage pippet fra mange borgere i Espergærde. I dagtimerne på alle hverdage kan espergensere høre en insisterende og gennemtrængende dunke-lyd, når to store maskiner banker pæle langt ned i jorden på den såkaldte Triumph-grund. Mange kan også mærke de tydelige rystelser, som arbejdet giver.

Christian Refstrup på 89 år er en af dem. Han bor mange hundrede meter fra byggepladsen, men lyden fra nedramningen af de cirka 1.600 pæle er markant og høj, da Helsingør Dagblad er besøger pensionistens bolig på Søndermarken.

- Det er til at blive sindssyg af. Jeg kan høre det dagen lang, selv om arbejdet faktisk foregår langt væk. Men der ligger nogle blokke i nærheden, der virker som en tragt og sender lyden videre. Jeg kan også høre det ude i haven. Og indenfor kan man mærke rystelserne, når det hele forplanter sig. Man skulle tro, at det er en skyskraber, de bygger, siger Refstrup.

Annonce

Det er dog kun tale om byggeri i op til fem etager, som bliver bygget på det tidligere industri-areal ved Hovvej og Gymnasievej. Bygherren er Balder Danmark, som opfører cirka 240 boliger på stedet. Lejlighederne og rækkehusene skal være færdige i slutningen af 2022 og begyndelsen af 2023.

Helsingør Dagblad har spurgt Balder, hvornår nedramningen og dermed bankelydene forventes at være afsluttet? Svaret er ikke ligefrem til at stille uret efter. "Vi... forventer at være færdige i løbet af efteråret", er meldingen fra Balder.

Indenfor kan man mærke rystelserne, når det hele forplanter sig. Man skulle tro, at det er en skyskraber, de bygger

Christian Refstrup

Kilometer væk

Hos Espergærde Byforening er mange medlemmer godt træt af larmen fra kæmpe-byggeriet.

- Det er fuldstændigt rigtigt, at man overalt i byen kan høre nedramningen af pælene. Også selv om man bor en kilometer væk, så kan vi høre det som en konstant dunken. Selv folk nede på Strandvejen og selv på Gl. Strandvej, og det er altså to kilometer væk, kan høre det. Generne er betydelige, siger Keld Olsen, formand for Espergærde Byforening.

Olsen ærgrer sig blandt andet over, at kommunen har givet tilladelse til et så højt byggeri, at det har været nødvendigt med pilotering på den besværlige Triumph-grund. Han tvivler på, at kommunen har gennemtænkt generne ved byggeriet.

- Altså, bare rystelserne kan man mærke mange steder. Folk stiller glas med vand i vindueskarmen og kan se, hvordan vandspejlet ryster. Det er ganske betydeligt. Og spørgsmålet er, om kommunen har kendt og været bevidst om alle de konsekvenser, der kunne være ved det her byggeri og ved de mange andre, der kommer i området. Det handler om spildevand, daginstitutionspladser, infrastruktur og så videre, siger Keld Olsen.

Det er her på Triumphgrunden, at der bygges... og larmes. Foto: Jesper Munch Nielsen

Der er nemlig mange flere boliger på vej i det gamle industrikvarter i Espergærde end de 240 på Triumph-grunden. Længere henne ad Hovvej skal der bygges måske 400 boliger, og der er også byggeplaner for en stor grund ved Kelleris Hegn bag Grydemoseskolen og ud til Hornbækvej.

Gymnasiet fungerer

Espergærde Gymnasium er nærmeste nabo til Triumph-grunden.

Helsingør Dagblad har talt med flere, som beskriver støjen fra nedramningen som et problem i løbet af undervisningsdagen på gymnasiet. Rektor Henrik Boberg Bæch vurderer dog, at gymnasiet fungerer tilfredsstillende, selv om nedramningen støjer.

Annonce

En stor belastning

Christian Holm Donatzky, formand for Helsingør Byråds udvalg for by, plan og miljø, erkender, at borgerne i Espergærde må være påvirkede af det omfattende byggeri blandt andet langs Hovvej.

- Det er meget forståeligt, at de er trætte af larmen, som jo er vildt generende og en stor belastning. Men vi har fra kommunens side forsøgt at sætte relativt stramme tidsrammer for piloteringen, og det er jo heldigvis overstået, når byggeriet står færdigt, siger han.

Men så venter der byggeriet af hundredvis af andre boliger i området. Skal der også piloteres ved byggeriet af dem, spørger Helsingør Dagblad.

- Det tør jeg simpelthen ikke sige noget om. Så jeg kan ikke love, at det er slut, når byggeriet på Triumphgrunden er overstået, siger Holm Donatzky.

”Vores ejendomme vil med de forskellige boligtyper tiltrække en bred beboergruppe til området, både børnefamilier, ældre, par, singler og unge. Vi vil arbejde fokuseret på at skabe gode rammer for fællesskab og trivsel, hvilket bl.a. kommer til udtryk i et fælleshus, legeområder og grønne arealer,” har Balder Danmark-direktør Flemming Joseph Jensen forklaret om projektet på Triumph-grunden.

Sådan skal byggeriet på Triumph-grunden se ud. Illustration: Balder Danmark
Annonce
Helsingør For abonnenter

Han skal stå i spidsen for spare-ramt udvalg: - Det bliver svært, men jeg vil tage kampen op

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Weekend-lejre for østeuropæiske lastvognschauffører generer beboere: - Det er ulækkert!

Navne For abonnenter

18-årige Sofies far tog sit eget liv: Jeg kan føle mig ligegyldig, hvis folk ikke spørger ind til det

Helsingør

Forhindringsløb: Stien rundt om Gurre Sø blokeret af fældede træer

Livsstil

Med turbåd på Øresund: Et hav af muligheder

Kom med ud i en mørk skov ved Polens grænse, få nyt om de rige, og så er der mere fra kommunalvalget til dig, som ikke kan få nok

Erhverv For abonnenter

Det tynder ud blandt kunderne: - Man skal efterhånden være heldig, hvis der kommer én forbi, som gerne vil klippes

Erhverv For abonnenter

Appel fra Nordhavnens over 1.000 brugere: - Hvorfor vil I ikke involvere os?

Helsingør

Kold luft på Sauntevej: Nu bliver landsretten også blandet ind i strid mellem genboer

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Helsingør

Corona-bingo på Helsingør Lilleskole: Gaverne bliver bragt til døren, så bedstemor trygt kan spille med

Helsingør For abonnenter

Jobbet der får folk til at køre fra Gedser til Helsingør: - Man skal kunne lide at snakke med mennesker

Helsingør

Drama på Blichersvej: Løbehjulskører blev kørt ned på cykelstien

Annonce