Annonce
Hornbæk

Et bræt er sommerens hit: Færre badende, men mange flere boards

Med lidt bølgegang er der gode betingelser for surferne på Hornbæk Strand. Foto: Torben Sørensen/Kalabas.

Sidste år havde de nordsjællandske kyster 1,2 millioner badegæster. I år er man kort før sæsonen er halvvejs omme kun nået op på 270.000. Til gengæld er brugen af især SUPs steget voldsomt.

Annonce

Folk står nærmest på spring i Hornbæk. Det er en klassisk sommerdag, hvor det er mere end svært at finde en parkeringsplads, især i havneområdet. Men det er ikke på stranden, at folk befinder sig, for her regner det. De venter rundt omkring alle mulige andre steder.

- Du skulle have været her for en time siden, fortæller livredderchef John Mogensen, der lige nu har udsigt til en strand med meget få gæster fra sit livreddertårn på Hornbæk Strand.

Annonce

Fyldes på et kvarter

Erfaringen har dog vist, at det billede meget hurtigt kan ændre sig.

- Folk venter, men er helt klar. Kommer der en opklaring, så går der ikke et kvarter, før her igen er fyldt, fortæller han.

Helt fyldt op har der dog kun været en enkelt gang. På en af de første sommerdage i juni, hvor termometret nåede op på 32 grader. Siden har det skiftende vejr også givet skiftende pres på stranden.

John Mogensen, der er chef for Nordkystens Livredningstjeneste, følger løbende med i udviklingen for hans strande. Lige nu viser appen, at godt 270.000 badegæster har besøgt hans strande en uge før sæsonen er halv omme.

Der er langt op til 1,2 millioner gæster, som man nåede sidste år, men vejret afgør alt.

- Vi skal ikke have ret mange varme dage før tallet skyder voldsomt i vejret, fortæller han, og han tror stadig, at der gode chancer for, at man kan nå de 1,2 millioner.

De foreløbigt færre badegæster betyder ikke, at livredderne har kedet sig.

- Folk har rigtigt gerne ville tale med livredderen. Vi har haft kontakt med hver tiende turist, fortæller John Mogensen.

Annonce

Læs instruktionen

Mens antallet af badegæster lige nu er lavere end normalt, så er udviklingen på et andet område eksploderet. Antallet af boards i vandet har aldrig været større, især SUP-boards.

- Det er helt vildt. Man kan virkelig se, at Coop og Netto er begyndt at sælge SUP-boards til ingen penge, siger han.

John Mogensen vil ikke kommentere på kvaliteten af de boards, der for eksempel kan købes for 1500 kroner. Men han roser butikkerne for at have grundige brugsvejledninger med i pakkerne. Desværre kan han også konstatere, at der er rigtigt mange, der ikke tager sig tid til at læse instrukserne.

- Misforstå mig ikke, jeg synes det er vildt dejligt at der er mange, der kommer ud på vandet med deres boards, men man skal altså huske at bruge den almindelige fornuft, siger han.

Især én ting irriterer livredderchefen:

- Jeg synes, at leashen til boardet (en strop, der forbinder padleren eller surfteren til boardet red.) burde være lovpligtig. Farlige situationer kan opstå, når boardet og dets bruger bliver adskilt i høj bølgegang.

Nordkystens Livredningstjeneste overvejer, om man kan gøre boardbrugerne mere opmærksomme på gode vaner, som de kan sætte sig ind i, inden de står til søs.

Mens vi har talt, er regnen stoppet og de første gæster er allerede på vej til stranden igen.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Pfizer kan ikke levere - Danmark får 100.000 færre doser i første kvartal

Annonce