Annonce
Danmark

Europa vender på hovedet

Annonce

Hvis der er én ting, man altid har kunnet regne med i det europæiske samarbejde, så var det den tyske snusfornuft. Man skal ikke bruge penge, man ikke har, ikke leve over evne og ikke sprælle for meget med de politiske armbevægelser, hvilket som regel har slået gnister med franskmændene.

Derfor er det historie, at Merkel og Macron er gået sammen om at sikre, at EU i fællesskab optager lån for 750 milliarder euro. Nogle af pengene skal lånes og betales tilbage af medlemslandene, men de fleste skal udbetales som tilskud især til de sydlige lande, der har været hårdest ramt af pandemien.

Det er ikke kun det tyske ryk, der har vendt Europa på hovedet. Brexit har tvunget Danmark til at finde en ny allieret i den lidt forbeholdne tilgang til EU, og her har man fundet sammen i den såkaldte sparebande.

Danmark står derfor i hjørnet sammen med Østrig, Holland og Sverige og forlanger mindre budget og strammere krav til de sydlige lande i Europa.

Trods de afvisende udmeldinger, er det tydeligt, at den danske regering i disse uger padler baglæns på grund af det tyske pres. Man burde indse, at Tyskland ikke bare giver gaver. Man laver investeringer. Selv en af Tysklands største industriorganisationer er fortaler for at hæfte solidarisk med Tyskland. Hvorfor? Fordi eksportmarkedernes økonomi er afgørende for tysk økonomi. Og netop denne investering i det indre marked er afgørende for et eksportland som Danmark.


Trods de afvisende udmeldinger, er det tydeligt, at den danske regering i disse uger padler baglæns på grund af det tyske pres. Man burde indse, at Tyskland ikke bare giver gaver. Man laver investeringer.

Morten Helveg


Morten Helveg, Danmark, Debat, På kant

Hvad angår brexit er tingene mere eller mindre permanent på hovedet. Det er tydeligt, at Johnsons regering har forventet, at Tyskland i sidste ende ville bøje sig og hjælpe briterne ud af kniben ved at tvinge de øvrige medlemslande til en spiselig handelsaftale. Men Tyskland virker fuldstændig stålsat på at forsvare det indre marked. Heldigvis. Briterne skal ikke have særbehandling. Storbritannien har spillet højt spil, og der lader ikke til at være nogen vinder, da slet ikke UK.

Et spændende efterår venter forude med de afsluttende brexitforhandlinger, genopretning og udmøntningen af Europas grønne klimalov. Og så må vi se, om Europa stadig vender på hovedet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Kystsikring

Danmark

Se klippene - udvalgte spørgsmål til statsministeren: Kan jeg bryde loven og via min uvidenhed slippe for straf?

Annonce