Annonce
Helsingør

Få overblikket her: Læs alle historierne fra SOS SOSU-kampagnen her

Helsingør Dagblad har henover de seneste uger haft kampagnen SOS SOSU, som skal sætte fokus på ældreplejen i Helsingør kommune. Foto: Kåre Viemose/Ritzau Scanpix
Helsingør Dagblads SOS SOSU-kampagne ruller. Historierne er mange, og vi har samlet dem alle lige her.

Hjælp, Helsingør mangler over 60 SOSU’er: - Vi slukker brande hele tiden

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Hver 10. stilling er ikke besat. Der er behov for mange nye ansatte til plejehjem og hjemmeplejen i kommunen. Bliv klogere på tallene her.

Louise har jobbet med Danmarks dårligste ry: - Jeg elsker det

Sygeplejerske i hjemmeplejen Louise Dehlholm.Foto: Joan Andersen

Personalet er hårdt presset, faget har et dårligt ry og ord som minuttyranni klæber sig til branchen. Men de færreste kender til virkeligheden ude i hjemmeplejen. Derfor har hjemmesygeplejersken Louise inviteret en politiker med på arbejde. Her er dit eksklusive indblik.

Sosu’erne har ikke tid til en kop kaffe – men det gør ikke noget for Margit og Per

Per og Margit Mentz er rigtig glade for hjemmeplejen, som gør, at de kan blive ved med at bo i egen bolig i stedet for at flytte på plejehjem. Foto: Charlotte de la Fuente

Omkring seks-syv gange om dagen træder en lokal sosu’er fra hjemmeplejen i Helsingør Kommune over dørtrinnet hos Margit og Per Mentz i Espergærde. Margit Mentz roser dem til skyerne. Læs Margit Mentz' roser her.

Fik job i ældreplejen på sms: - Det hele handler jo ikke om at tørre røv

24-årige Sofie Martine Bank Jensen var poder. Via en sms fik hun arbejde på Falkenberg Plejehjem.Foto: Joan Andersen

Ingen ansøgning, intet cv, blot en sms. Martine var poder, da hun med en enkelt sms sikrede sig et job i ældreplejen. Læs Martines historie lige her.

2,5 millioner kroner skal flytte Helsingør væk fra kedelig liste: - Vi ligger i den tunge ende

- Jeg tror, forståelsen af sygefravær har ændret sig grundlæggende for os alle sammen. Det er blevet meget mere almindeligt, at er du lidt syg, så tager du ikke på arbejde og nyser på dine kollegaer eller borgere. Nej, så bliver du hjemme, siger kommunaldirektør Stine Johansen. Foto: Charlotte de la Fuente

Helsingør er kun overgået af tre vestegnskommuner, når det kommer til det højeste sygefravær blandt kommunalt ansatte i regionen. Særligt sosu’erne topper listen. Læs artiklen her.

Efter kritik og påbud i hjemmeplejen: - Nu stemmer tiden og opgaverne overens. Vi må erkende, at opgaverne er blevet mere komplekse

- Vi bruger kontinuerligt møder mellem ledelse, medarbejdere, arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter i forskellige konstellationer til at sikre os, at de tiltag, vi laver, rent faktisk virker og hvor der fortsat er brug for en indsats. Vi gør os umage med at holde fast i den gode dialog, der er sat i gang, siger leder af hjemmeplejen, Anne Elmstrøm Ronne.Foto: Charlotte de la Fuente

Efter et halvt års intensivt arbejde efter et påbud på arbejdsmiljøet tør lederen af hjemmeplejen godt at lægge hovedet på blokken og love, at arbejdsforholdene er bedre i dag. Læs artiklen med lederen af hjemmeplejen, Anne Elmstrøm Ronne, her.

Russiske Viktoriya lærer dansk, mens hun arbejder i ældreplejen: - Du taler godt dansk, siger de ældre

Viktoriya får undervisning i dansk, mens hun uddanner sig til sosu-hjælper.Foto: Joan Andersen

Viktoriya fra Rusland har fundet vej til ældreplejen i Helsingør trods besværligheder med sproget, der ligger milevidt fra hendes modersmål. Kommunen har sat ind med sprogundervisning for at skaffe flere sosu’ere, og det nyder hun godt af. Læs artiklen her.

Svend er fanget i sit eget hjem: - Det er et ufrivilligt fængsel, som jeg ikke kan holde ud mere

Svend bevæger sig fra sengen til stolen hver morgen og retur hver aften. Han kommer aldrig ud.Foto: Joan Andersen

Svend nægter at lade skiftende hjemmeplejere tage sig af den personlige pleje. Han har derfor søgt om en personlig hjælper-ordning. Indtil der findes en løsning, kan han ikke komme uden for sin dør. Læs Svends beretning her.

Charlotte har arbejdet i hjemmeplejen i 40 år: Dengang var det tre besøg om dagen og ingen hjælp

Charlotte Bjerre har arbejdet i hjemmeplejen siden den spæde start i 1980'erne. I mellemtiden er den hvide kittel skiftet ud med en blå uniform.Foto: Joan Andersen

Efter fem dages oplæring stod 18-årige Charlotte på egne ben i hjemmeplejen, og det har hun gjort lige siden. Dengang bestod jobbet i at agere kogekone og pudse kobbertøj for tre klienter om dagen, mens plejen skulle klares uden udstyr og hjælp. Læs historien om 40 års jubilaren her.

Oliver går mod strømmen: - Man får altid det blik, når man siger, at man er 20 år og sosu-hjælper

Oliver vil gerne have flere unge ind i faget. Han blev selv sosu, fordi han brænder for at hjælpe andre. - Det er det hele værd, når man ved, at man har hjulpet nogle af de ældre borgere i deres sidste tid, fortæller Oliver Friis Bertelsen.Foto: Charlotte de la Fuente

Drømmen var fodboldspiller, men vigtigst af alt var, at det var noget med mennesker. 20-årige Oliver sprang ud i sosu-faget og har ikke fortrudt. Læs Olivers historie her.

Helsingør hårdt ramt: Voldsomme vikar-udgifter trækker millioner ud af ældreplejen

Der mangler mange ansatte i ældreplejen i Helsingør.Foto: Charlotte de la Fuente

Over 10 procent af pengene til ældreplejen går til vikarer, som er markant dårligere i jobbet end de fastansatte. Læs overblikket over vikarer i ældreplejen her.

Sådan har plejen det: - Jeg åbnede undersøgelsen med rystende fingre

Trine Alstrup, chef for Center for Sundhed og Omsorg.Foto: Charlotte de la Fuente

To hårde år med corona, manglende hænder og ekstra arbejdspres har ikke slået de mange passionerede og dygtige medarbejdere i allerførste række ud. Det viser en netop gennemført og to år forsinket trivselsundersøgelse. Læs Trine Alstrups, chef for Center for Sundhed og Omsorg, kommentarer til trivselsundersøgelsen her.

Pia og Kim føler, deres hjem er en banegård: - Når det hele tiden er nye, bliver det voldsomt

Pia Eriksen med muskelsvind er ked af, at der er så stor udskiftning i de hjælpere, der kommer i hjemmet. Foto: Charlotte de la Fuente

Pia og Kim Eriksen retter hård kritik mod hjemmeplejen, der ifølge parret behandler deres hjem ”som en banegård”. Hjemmeplejeleder erkender udfordringerne. Læs Pia og Kim Eriksens fortælling her.

- Hele familien sagde, "gør det nu, gør det nu", så han valgte gymnasiet: Men det er sosu-uddannelsen, der er perfekt for Daniel

28-årige Daniel Teis Diego Hansen startede som sosu-elev via onlineforbindelse i Brøndby. I dag er han glad for at være ude blandt menneskerne på Poppelgården i Helsingør. Foto: Jakob Lau Wulf Svendsen

Daniel var selv én af de mange, der næsten per automatik valgte gymnasiet. Pres fra venner, familie og samfundet, gjorde udslaget. I dag læser han til sosu-elev, og det passer ham perfekt. Læs Daniels historie her.

Fra robotter til tænkende pilleæsker: - De er nødvendige for, at ældreplejen hænger sammen om 10 år

Lars Jørgensen afprøver avancerede kørestole.Foto: Joan Andersen

Teknologien aflaster de hårdt pressede sosu’er, og der er masser af penge at spare. I fremtiden bliver lynbesøg hos de ældre automatiseret, og teknologien tager over, når en ældre er faldet. Se det store robot-udvalg her.

SOSU-krisen kradser i Helsingør: Kære politikere, har I sovet i timen?

FOA vurderer, at der om syv år vil mangle 40.000 SOSU'er i Danmark. Allerede nu mangler Helsingør mange for at fylde vagtplanerne på plejehjem og hjemmeplejen.Foto: Michael Bager

Helsingør mangler over 60 SOSU'er, og i de kommende år vil et stigende antal ældre udfordre kommunens underskud på ansatte på plejehjem og i hjemmeplejen endnu mere. Læs politikernes kommentarer her.

Fra fængsel til hjemmeplejen: Denis tager ledelsen helt ned på gulvet

Denis Pejkic er distriktsleder i hjemmeplejen, men er fast udekørende, så han altid er i kontakt med de kollegaer, som er kernen i hjemmeplejen.Foto: Charlotte de la Fuente

Denis er leder i hjemmeplejen, men hver anden uge forlader han skrivebordet og tager med ud til de ældre. På den måde kommer han tættere på medarbejderne og oplever deres hverdag med glæde og frustrationer. Læs Denis' historie her.

Marie har hjemmeplejens mest udskældte job: - Mange ved ikke, hvor stort et arbejde, det er

Marie Justesen er planlægger i hjemmeplejen og er rigtig glad for det nye projekt, som handler om at strømline planlægningen på tværs af distrikter. Hun har en større arbejdsglæde og kan mærke, hendes arbejdsliv er blevet markant bedre.Foto: Charlotte de la Fuente

Når kritikken har haglet ned over hjemmeplejen i Helsingør Kommune, har pilen ofte peget på dårlig ruteplanlægning som en af hovedårsagerne til problemerne. Nu har et 3,2 millioner kroner dyrt projekt revolutioneret planlæggerarbejdet, og Marie Justesen er lykkelig. Læs historien her.

Ældre kan forsikre sig til et ekstra bad og kørsel: - Vi stiller højere krav til, hvordan vi vil have det

Fremtidens ældre kan meget vel forsikre sig til den pleje, de gerne vil have.Foto: Charlotte de la Fuente

Vi har større forventninger til den hjælp, vi har krav på, samtidig med at vi bliver flere og flere ældre. Derfor bliver mulighederne også flere - læs om dem her.

... Og husk: Vi har brug for din hjælp til at finde vores lokale hverdagshelte

Hver dag suser flere hundrede social- og sundhedshjælpere, -assistenter og sygeplejersker rundt i vores kommune og tager sig af endnu flere hundrede ældre og andre, der alle har brug for hjælp til pleje eller praktiske opgaver.

De gør et kæmpe stykke arbejde på både plejehjem og i private boliger. Et stykke arbejde, som fortjener en anerkendelse. Det kan du nu være med til at give dem.

For sidder du derude, enten som modtager af hjælpen, som kollega, som pårørende eller som noget helt fjerde, så vil vi meget gerne bede dig om at fortælle os, hvorfor netop den sosu'er, du har i tankerne, er den allerbedste.

Måden, du gør det på, er at sende en lille tekst på maksimalt 1.000 anslag, hvor du forklarer, hvorfor denne person er den bedste til sit job i følge dig. Med i pakken vedhæfter du også et billede af dig og pågældende, som du sender til fællesskabs- og debatredaktør Julia Friis på jufrj@jfmedier.dk.

Der er ikke tale om kåring af én person, men snarere flere anerkendelser af vores helte i hverdagen.

Annonce
Helsingør For abonnenter

For 29.5 mio. kroner får du årets dyreste sommerhus: - Det er helt perfekt

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Helsingør

Britta afgør, hvor meget hjælp du kan få: - Vi finder altid en løsning

Helsingør For abonnenter

Blå blok bestemmer: Her skal nyt plejehjem ligge

Espergærde

Hey, Henning - din bil er kørt til huggeren

Helsingør

Peter leder plejehjem med top trivsel: - Vi er et lille sted, og det skaber en tæthed og samhørighed

Fyret topchef får gyldent håndtryk på adskillige millioner efter amputationsskandale

Helsingør

Usundhed i Helsingør: For meget alkohol, nikotin, junkfood og for lidt motion: - Unge piger mistrives

Helsingør For abonnenter

Familier i Espergærde ånder lettet op efter ændring i lokalplan: 'Det var et reelt scenarie at flytte herfra - nu har vi ro i sjælen'

For abonnenter

It-firma traf afgørende beslutning efter corona: Nu står udviklere på venteliste til et job

Espergærde

Central vej lukkes og busruter lægges om: Sådan ændres trafikken i Espergærde i de næste uger

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med 'ekstra cheese'. Den anden lærte vi aldrig at kende

Helsingør

SOSU-krisen  kradser i Helsingør: Kære politikere, har I sovet i timen?

Navne For abonnenter

Et-årige Monas familie gør det, mange andre drømmer om: Familien har opsagt bolig og job for at kaste sig ud i et vildt eventyr

Helsingør

Helt slut med testcenter i Helsingør: Så få lod sig teste på den sidste åbningsdag

Annonce