Annonce
Danmark

Fængslet i Horsens har indviet sin nye kultursal: Alt kan lade sig gøre i Vestsalen

Det første hul i muren blev slået i foråret 2020. I september stod Fængslet i Horsens’ nye event- og kultursal færdig. Arkivfoto: Morten Pape
Fængslet i Horsens har transformeret en af kulturinstitutionens gamle fængselsgårde til en moderne og multifunktionel konference- og koncertsal. Ombygningen har krævet ingeniørkunst af høj karat, og designet er lavet til at spille sammen med de historiske rammer.

- Jeg vil driste mig til at sige, at det er decideret magisk endelig at tage Vestsalen i brug, siger Astrid Søes Poulsen.

Hun er direktør for Fængslet i Horsens, det 168 år gamle statsfængsel, som i dag fungerer som museum, hotel og konferencecenter og huser store koncerter.

Vestsalen er Fængslets nye, store kultur- og konferencesal, og selvom den først lige er blevet indviet, er den allerede taget flittigt i brug. Da avisen, i midten af september og få dage efter indvielsen, er på besøg, går flere teknikere rundt i den nye sal og er ved at stille op til Horsens Teaterfestival, som skal løbe af stablen den kommende weekend.

Annonce

- Det er noget, vi har arbejdet på i lang tid, og mange mennesker har knoklet for at gøre Vestsalen til en realitet. Det er Fængslets største satsning, både transformations- og pengemæssigt, så det var kulminationen på mange ting, da vi kunne tage Vestsalen i brug, siger direktøren.

Turen rundt i de nye faciliteter begynder ude foran den nye sal, hvor betongulvet fra Vestsalen er forlænget, så det skaber en hævet plint med udsigt over fængselsgården. Selve den gamle facade ser ud, som den gjorde for 100 år siden, men med den undtagelse, at et symmetrisk forløb med store glaspartier og vindfang, der fungerer som indgangspartier er føjet til. Den visuelle tilføjelse til det gamle fængsel passer ind i rammerne og er holdt i få, robuste materialer som glas, beton og cortenstål, der allerede har fået en rustrød overflade.

- Udtrykket er enkelt og råt, fordi det skal passe til det historiske miljø, fortæller Astrid Søes Poulsen.

Himlen over Vestsalen

Idéen til den nye konference- og kultursal blev født tilbage i 2015. Fængslet havde brug for nye faciliteter for at kunne udvikle sin forretning, og derfor skulle den historiske fængselsfløj forvandles, så den kunne rumme snart sagt alle typer af arrangementer. Arkitekt Mette Viuf Larsen fra tegnestuen VMB tegnede dengang det materiale, som blev udgangspunkt for konkurrencematerialet.

- Vi modtog nogle meget forskellige bud, men det, vi valgte, var ret tro mod de første tanker, siger Astrid Søes Poulsen.

Himlen over Vestsalen. Det transformerede område ligger primært i den ene af de gamle fængselsgårde, og det var vigtigt for Fængslets direktør, Astrid Søes Poulsen, at man stadig har fornemmelsen af åben himmel, når man befinder sig i Vestsalen. Taget vejer 135 ton og åbnes eller mørklægges. Arkivfoto: Morten Pape

Resultatet er et multifunktionelt område på 1200 kvadratmeter, som kan deles op på flere måder og har plads til 800 stående gæster. Den store sal er hovednummeret. Den ligger der, hvor der før var en indergård, og hvor den sidste henrettelse ved halshugning i Danmark fandt sted i 1892. Fængselshistorien var vigtig at inkorporere i det imposante rum, som er omkranset af de gule murstensmure til alle sider.

Taget er af glas og med mulighed for både at åbne vinduerne og for at mørklægge rummet. ”Himlen over Vestsalen” kalder direktøren det. Det 135 ton tunge tag blev monteret, samlet i tre fag og hejst med Danmarks største mobile kran, før de blev sat på plads over fængselsgården i 15 meters højde.

Annonce

Udfordrende akustik

Ud over hovedsalen rummer den renoverede fængselsfløj Lille Sal og Store Sal. Begge sale kan åbnes, så de indgår i samme rum som Vestsalen eller lukkes af med tonstunge stålporte, så der i princippet kan være koncert i en sal, mens der er konference i en anden, uden at de to forstyrrer hinanden. De dybe stålporte fungerer også som akustikpaneler, ligesom to meterbrede og -lange akustikgardiner i hver sin ende af Vestsalen også bidrager til at forbedre lydforholdene.

Akustikken var et kardinalpunkt i transformationen af fængselsgården, som ikke i udgangspunktet er velegnet til god lyd.

Vestsalen er bygget af få robuste materialer med overflader i beton, glas og cortenstål, som irrer og kommer til at skifte udtryk over de næste par år. Arkivfoto: Morten Pape

- Selve Vestsalen er omkranset af fængselsmurene, som skulle bevares, så rummet består af hårde flader, som lyd kan rikochettere imod. Derfor har der været meget fokus på, hvordan vi kunne forbedre akustikken, fortæller Rune Riis, som er partner i CUBO Arkitekter i Aarhus.

For ham at se var der flere interessante udfordringer ved salenes transformationsprojekt ved Fængslet. CUBO har lavet flere transformationer af gamle industrianlæg, som ofte består af nogle meget store haller og maskinrum. Der handler det som regel om at skabe nogle mindre rum for at give den funktion, som kunden ønsker. Ved Fængslet har udfordringen været det modsatte, nemlig at skabe ét stort rum ud af de mange små lokaler, som lå i fængslets vestfløj.

Annonce

I symbiose med historien

For at få plads til Vestsalen, måtte en hel bærende etage i den eksisterende fløj fjernes. Det krævede en byggeproces, som var skabt specifikt til stedet, at få afstivet de overliggende etager, indtil de nye bærende stålsøjler blevet monteret.

- Her har vi fået lov til at tænke funktion hele vejen igennem. Vi, der har arbejdet her i mange år, ved, hvor svært det har været at køre drift og holde store arrangementer i et hus, som er bygget til noget helt andet, siger direktør Astrid Søes Poulsen. Arkivfoto: Morten Pape

- Man kunne spørge, om det ikke havde givet mere mening at bygge en sal ved siden af Fængslet, men så ville det ikke på samme måde være en del af historien. Vestsalen er særlig i kraft af den måde, som den indgår i en symbiose med de historiske rammer på, siger Rune Riis.

Vestsalen

Byggeriet af Vestsalen begyndte i foråret 2020 og stod færdigt i september i år.

Totalrådgiverteamet bestod af CASA, CUBO, Rambøll og Niras, mens Kristine Jensens Tegnestue stod for landskabsdelen.

Vestsalen har modtaget støtte fra Realdania, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc -Kinney Møllers Fond, Augustinus Fonden, Salling Fondene, Familien Hede Nielsens Fond, Spar Nord Fonden og Insero Horsens.

Den kontekst, den transformerede fængselsgård indgår i, har været en ledesnor for hele designet af den nye eventsal.

- Lige netop til dette projekt har det været meget vigtigt, at vores design havde samme enkelhed og råhed over sig som de eksisterende strukturer. Selvom vi har opført en helt ny sal, er stedets kernefortælling stadig de mange år som statsfængsel, og den historie skal vi understøtte, siger han.

Annonce

Nyt niveau

For direktøren er den nye Vestsal en mulighed for at udvikle både bygningen og Fængslets forretningsben. Salen kan tage sig vidt forskelligt ud, alt efter om den er dækket op til fest, koncert, konference eller messe. En del af interiøret er speciallavet til Fængslet af Skanderborg-virksomheden Ambiente, som har bygget blandt andet minimalistiske rumdelere samt bar- og buffetmoduler.

De tongstunge og meterhøje akustikporte kan sænkes, så de fungerer som lydtætte barrierer ind til Lille Sal og Store Sal. Det blev beregnet, at transformationsprojektet skulle indeholde 800 kvadratmeter akustikpaneler. Arkivfoto: Morten Pape


Skyfold hedder de to store kunstnerisk behandlede akustiktæpper, som hænger på fængselsgårdens nord- og sydvægge. Arkivfoto: Morten Pape
Det nye tag over Vestsalen, der før var en åben fængselsgård, blev løftet på med kran i marts. Danmarks største kran udførte jobbet. Arkivfoto: Mette Mørk
Vestsalen på Fængslet står omsider færdig. Arkivfoto: Morten Pape

Det nye anretterkøkken ligger bag Vestsalen i den gamle sygeafdeling, og det kommer til at gøre det nemmere at køre service for de mange gæster.

- Her har vi fået lov til at tænke funktion hele vejen igennem. Vi, der har arbejdet her i mange år, ved, hvor svært det har været at køre drift og holde store arrangementer i et hus, som er bygget til noget helt andet. Det har kunnet lade sig gøre, men det har krævet enormt meget energi og har været med mange benspænd, fortæller Astrid Søes Poulsen.

Før har større arrangementer fundet sted i Magasinet, Horsens Statsfængsels gamle lagerhal, men de praktiske muligheder er langt større i det nye samtidig med, at de nye rammer emmer af en anden eksklusivitet, mener hun.

- Vi er klar til at tage vores aktiviteter op på et nyt niveau, hvor vi kan holde flere store arrangementer på samme tid i de her rå, lækre rammer.

Annonce
Annonce
Helsingør For abonnenter

Ikonisk strandvejsvilla med en festlig historie solgt: - Der har været holdt nogle vilde abegilder

Helsingør For abonnenter

Benzinbiler forbudt: Her kommer de nye parkeringspladser til elbilerne

Helsingør

Varsel om forhøjet vandstand mandag morgen: - Kan føre til lokale kystnære oversvømmelser

Navne

Indian er blevet redet af tre generationer og sætter fortsat tempo på morgenturene i skoven: - Han er en god ven, der puffer til mig på dårlige dage

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Erhverv For abonnenter

Klar tale fra formand for erhvervs- og industriforening: 'Dybt foruroligende' sag bør ende i fyring

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Danmark

Løvkvists videoanalyse: Derfor er det særligt alvorligt, når profiler fra DF truer med at gå

Helsingør

Pludselig forsvandt et fast element på Kulturhavnen: Hvad er der blevet af den store 'affaldsfisk'?

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Helsingør

Hvad giver man et fyrskib i gave: En ganske særlig 115 år gammel grøn silkegave

Helsingør For abonnenter

Rift om boliger gør køberne mindre kræsne: - Pludselig larmer Kystbanen ikke så meget

Helsingør

Aleyna, Anton og Martine har testet tusindvis under pandemien: - Der er både sjove og ubehagelige oplevelser

Annonce