Annonce
Læserbrev

Fødevareministeren: Mindre bøvsende køer er en del af fremtiden for dansk landbrug

Debat: En drøvtyggende ko på en mark er et både idyllisk og meget dansk motiv.

Men koens særlige fordøjelse og bøvser har i et stykke tid påkaldt sig danske forskeres opmærksomhed. For når koen bøvser, udleder den store mængder af den potente klimagas metan. Og faktisk udgør metan fra kvæg cirka en tredjedel af klimagasudledningen fra landbruget i Danmark.

Derfor arbejder forskere flere steder i landet – og i hele verden på metoder til at reducere metanudledningen fra køer.

Annonce

Eksempelvis søger danske forskere på baggrund af lovende laboratorieforsøg lige nu i havet efter tangarter, der som foder har en særlig evne til at reducere metanudledningen. Og på Aarhus Universitet undersøger forskerne klimaeffekten af at ændre fodersammensætningen og supplere køernes foder med tilsætningsstoffer.

Samtidig arbejdes der i flere private virksomheder på at udvikle nye, metanreducerende produkter, mens dansk landbrug arbejder målrettet på at fremavle en mere klimavenlig ko.

Hollænderne er allerede på vej med et fodertilsætningsstof, der kan reducere metanudledningen fra køer med op til 30 procent. Det er stærkt. Men med den rette forskning og udvikling står intet i vejen for, at næste produkt med endnu større reduktioner kan komme fra Danmark.

Det er et forskningsområde, hvor Danmark står stærkt, så ambitionerne er store. Og i danske forskningsmiljøer er en masse lovende idéer enten på tegnebrættet eller i fuld gang med at blive testet – med tangprojektet som et godt eksempel.

Danske forskere er generelt godt i gang med at udvikle og teste nye idéer og løsninger, som kan bidrage til at reducere klimabelastningen. Ikke mindst fra den animalske produktion.

Teknologiske løsninger er ikke hele svaret på klimaudfordringen i landbruget. For omstilling af landbruget og af hele fødevaresystemet kræver mange forskellige tiltag.

Men med over 1,5 million køer i Danmark og omkring én milliard køer på verdensplan, er der god grund til at forske mere i at begrænse klimagasser fra køernes bøvser.

Der skal fortsat være køer på danske marker og i danske stalde. Men det haster med at få klimabelastningen ned. Derfor skal vi være klar til at prioritere forskningen, og vi skal sikre os, at resultaterne hurtigt bliver bragt ud til den enkelte landmand.

Og hvis vi samtidig kan gå forrest med nye løsninger i Danmark, som også kan anvendes i de store kvægproducerende lande i Nord- og Sydamerika, kan vi virkelig rykke på klimadagsordenen.

Med Danmarks innovative landmænd, stærke virksomheder og dygtige forskere er jeg sikker på, at vi kan bidrage til at reducere klimabelastningen fra verdens animalske produktion.

Og det gælder ikke kun hos bøvsende køer. Potentialet er stort, hvis vi sammen prioriterer udvikling og forskning i bæredygtige løsninger i Danmark.


Samtidig arbejdes der i flere private virksomheder på at udvikle nye, metanreducerende produkter, mens dansk landbrug arbejder målrettet på at fremavle en mere klimavenlig ko.


Opdatering:  Redaktionen havde ven en fejl forsynet dette indlæg med overskriften "Færre bøvsende køer er en del af fremtiden for dansk landbrug". Men det handler om at nedbringe mængden af klimaskadelige kobøvser, ikke antallet af køer - derfor er overskriften rettet. Vi beklager fejlen. /red./

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Søren stod på speederen for at redde sine dyr: - Så ringede naboen og spurgte hva' faen det var for en måde at køre på

Debat

Klumme: Når en leder tager fejl

Annonce