Annonce
Helsingør

Manglende arbejdskraft i byggesektoren og stigende priser på byggematerialer: Det lave boligudbud kan have lange udsigter

Nybyggerier er under hårdt pres - og det kan . Foto: Jesper Munch
Siden 2019 er antallet af nye boliger under opførsel halveret - et stigende boligudbud kan have lange udsigter.

Det historisk lave boligudbud kan vise sig at holde længe, hvis man kigger på antallet af boliger, der er under opførsel. Ifølge tal fra Danmarks Statistik, som ejendomsmæglerkæden Estate har analyseret, er antallet af boliger under opførsel siden 2019 nemlig faldet knap 50 procent. Og det er særligt etageboliger, der er ramt. Hvor der i andet kvartal 2019 var 28.797 boliger under opførsel, var tallet i andet kvartal i år nede på 12.272 boliger.

Den udvikling kan betyde, at et stigende boligudbud kan have lange udsigter, vurderer Estate.

- Boligudbuddet styres af en kombination af aktuel salgsaktivitet, befolkningsudvikling og opførsel af nye boliger, og her kan sidstnævnte godt se ud til at holde boligudbuddet nede et pænt stykke tid endnu, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

Annonce

Han peger især på knaphed på håndværkere og materialer under Corona som en bærende årsag til den faldende bygeaktivitet af private boliger.

- Under Corona har vi oplevet, at boligmarkedet er blevet støvsuget for boliger, mens vi på samme tid mangler arbejdskraft i byggesektoren og ser stærkt stigende priser på byggematerialer. Den kombination påvirker selvfølgelig evnen til at opføre flere boliger, siger Thomas Hovgaard.

Hvis det ikke lykkes at skaffe flere hænder til byggebranchen, og materialepriserne fortsætter med at stige, mener han, at det kan være med til at fastholde situationen på boligmarkedet med lavt udbud og stigende boligpriser længe.

- Det er især i de store byer, at vi oplever knaphed på boliger, og eftersom antallet af nye etageboliger, der opføres, er faldet markant, er det dårligt nyt for de, som ønsker at bosætte sig i København, Odense, Aalborg og Aarhus. Samtidig betyder de stigende priser på byggeriet også, at færre kan være med økonomisk, siger Thomas Hovgaard.

Også i Helsingør er bygge- og anlægsprojekter under hårdt pres.

- På den korte bane er jeg i den grad bekymret. Vi kan se, at på mange ting, vi byder ud, ligger priserne, vi får hjem, meget højt. 20-30, 50 og 100 procent over det, som vi havde budgetteret med. Sådan er det på det overophedede byggemarked, vi er i nu. Og nogle firmaer melder slet ikke tilbage med priser, fordi de alligevel ikke har tid til at tage opgaver ind, sagde Michael Christensen, chef for Helsingør Kommunes Center for Økonomi & Ejendomme til dagbladet for nylig.

Annonce
Helsingør For abonnenter

Kæmpe kloakregning på vej til lokale boligejere: - Det er ikke rimeligt

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør For abonnenter

Koster tæt på en milliard kroner: Her skal Espergærdes veje og indkørsler graves op, så kloakvandet ikke ender i Øresund

Erhverv For abonnenter

Festen udebliver for de erhvervsdrivende til kulturnat i Hornbæk: - Vi tjener ikke på det

Debat

Klumme: Udflugter til udkanten

Sport

Stadig ingen point: - Det er alt for tidligt at bekymre sig

Helsingør

Natteaktion i Helsingør: 12 røg i politiets fælde

Navne For abonnenter

Claus så sin datter blive gift fra sengen på hospicet: Børn og børnebørn betød alt for ham

Debat

Tager mor det hele, så fint. Tager far det hele, så lige så fint

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Avisernes dom før Helsingørs topbrag: Sådan ender kampen

Danmark For abonnenter

TV-klumme: Ud med taberne - vi gider dem ikke på tv

Sport

FC Helsingør i direkte duel om førstepladsen: - Vi er et fuldstændig fantastisk sted

Helsingør For abonnenter

Beboere frygter 48 meter høj mobilmast: Det smadrer landsbyen

Debat

Normalen er og bør ikke være først at få bad efter en måned

Annonce