Annonce
Helsingør

Før grænseåbning: Covidsmitte er dobbelt så hyppig i Helsingør som i Skåne

Helsingør glæder sig til at der kommer mere trafik på blandt andet Sundbusserne igen.
Skåne klarer sig godt i forhold til Helsingør og Region Hovedstaden i en sammenligning af hvor udbredt smitte med covid 19 er.
Annonce

HELSINGØR: - Kære skåning. Velkommen til Helsingør. Vi er glade for at se dig. Men det jo coronatider, så du skal passe godt på med ikke at blive smittet, for vi er lidt flere her, der er smittede, end I er vant til.

Sådan kunne man godt, lidt provokerende, byde velkommen, når vi nu snart igen må få besøg fra Helsingborg og Skåne. For tallene underbygger faktisk, at smittefaren er større for skåninger, der finder vej til Helsingør, end for helsingoranere der besøger Skåne.

Godt fire smittede pr. 1.000 borgere i Helsingør. Godt to smittede pr. 1000 borgere i Skåne. Det er to af rigtig mange tal man kan bruge til at sammenligne covidsmittens udbredelse.

- Hvorfor skriver I ikke, hvor meget vi savner svenskerne? Det er en af de kommentarer, man som journalist i Helsingør ofte hører. Manglen på svensk tale i Stengade, på Axeltorv ved Kronborg og mange andre steder i kommunen har været påfaldende, og såvel handelslivet som kommunen længes efter en fuld genåbning af grænserne.

Onsdag kom der endelig godt nyt. Fra lørdag den 27. juni åbnes grænserne med en del begrænsninger, til en række lande. I første omgang gælder det ikke hele Sverige, men kun regionerne Skåne, Halland og Blekinge.

Annonce

Skåne har godt styr på covid-19

Set med Helsingør-øjne er det glædeligt, at døren til Skåne og ikke mindst Helsingborg genåbnes.

Og hvis de mange officielle covid-tal står til troende, så er det nok vores skånske gæster, der skal være mere bange for at blive smittet af os end omvendt.

Der er store forskelle i måden at opgøre covidsmittens udbredelse fra land til land, og også en stor variation i hvor detaljerede oplysninger der offentliggøres. Det gør det svært at sammenligne, men der er heldigvis mange sammenfald i den måde danske og svenske myndigheder opgør deres tal på.

Derfor skal covidtal altid tages med et vist mål salt. Men står tallene til troende, så viser nøgletallene, at man i Skåne ser ud til at have mindst lige så godt styr på covid-19 som i Region Hovedstaden og Helsingør. Tallene i denne artikel er fra den 18. juni.

Noget af det første man fokuserer på, er naturligvis antallet af covidrelaterede dødsfald. Her kommer man ikke uden om, at Sverige med over 5000 døde er væsentligt hårdere ramt end Danmark.

Annonce

Større dødelig i hovedstadsområdet

Der er dog store regionale forskelle, og i Sverige er det især i Stockholm-området at covid-19 har været  dødbringende.

I Region Skåne har man registreret 228 dødsfald, der sættes i forbindelse med covid. Det tilsvarende tal for Region Hovedstaden er 351. Region Hovedstaden har omkring 1.8 millioner indbyggere, mens Region Skåne har omkring 1.3 millioner indbyggere. I forhold til størrelsen af der lidt flere dødsfald pr. indbyggere i Region Hovedstaden i forhold til Skåne.

De danske myndigheder har ikke offentliggjort dødstal for hver enkelt kommune - endnu. Derfor er det svært at sige, om antallet af covid-dødsfald i Helsingør ligger højere eller lavere end i Region Skåne. Der er heller ikke offentliggjort tal for dødsfald i de enkelte svenske kommuner.

Man kan dog se, hvor mange smittede, der i Helsingør. Gårsdagens tal var 248. Det svarer til at for hver tusinde indbyggere man har, så vil man i gennemsnit finde fire, der er eller har været smittet med covid.

Annonce

Coronafri-plejehjem

I Region Skåne var er antallet af registrerede smittede i går 2542. Hvis man sammenholde det med regionens indbyggertal, så svarer det til at lidt under to ud af tusinde er smittede.

Yderligere et svensk argument for at åbne grænsen straks er, at Helsingborg nu kan melde ud at samtlige plejehjemsbeboere er corona-fri. En melding der dog hurtigt kan blive overhalet af nye tilfælde.

I det hele taget er det nok den nyeste udvikling, som myndighederne i henholdsvis Danmark og Sverige lægger vægt på. Begge steder ser der ud til at være en tendens med konstant faldende smittetryk, men der skal stadig passes på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Klumme: De forbandede gule

Annonce