Annonce
Helsingør

Første dag på Passage-festival: Politikaos ender i kommerciel strandfest

Det kunne have udviklet sig til et mareridtsagtigt scenarie, da ”politiet” forsøgte at lægge The Boat bag lås og slå. Men publikum forhindrede dem i at lukke festen, der i stedet blev til Coca-Cola, chips og strandstemning. Foto: Karsten Piper.
Årets PASSAGE Festival indtager Helsingør og omegn fra den 27. juli til 1. august og vi bringer dagligt en reportage fra dagens højdepunkter. I går havde Nordvest værtskabet for den internationale festival for gadeteater i verdensklasse.
Annonce

Reportage: En interimistisk flagranke indrammer hjørnet mellem Abildgaardsvej og Kingosvej som en farvestrålende festplads i Nordvest. Det er Abildgaardvej 2 – det tidligere Abildsvængets Bibliotek – der sparker PASSAGE Festivalen 2020 i gang med cirkusworkshop, forestillinger og fællesspisning.

På første programpunkt er cirkusartist og super-jonglør Kasper Jensen i fuld gang med at lære børn og barnlige sjæle op i alle cirkus’ stolte discipliner. Et utrænet øje spotter djævlespil, vimpler, bolde til at jonglere med og devil sticks – et sæt af tre pinde, hvoraf to bruges til at holde den tredje i bevægelse imellem sig.

Skribenten

Maja Bonde Holtze har siden 2014 været tilknyttet PASSAGE Festival som skribent og senest redaktør, på festivaltillægget i Helsingør Dagblad. Nu arbejder hun som kommunikationsmedarbejder i Helsingør Teater og deler i den forbindelse dagligt sine oplevelser på PASSAGE Festival med dagbladets læsere.

Annonce

Man skal starte et sted

Børnene springer rundt og yder deres bedste indsats, og Kasper underviser og demonstrerer undervejs. Indimellem bliver der selvfølgelig også sprittet både hænder og udstyr. – I kan starte med at holde en pind i hver hånd og lade den tredje stå på jorden, fortæller han et søskendepar.

– Så lader du pinden på jorden vippe frem og tilbage mellem de to du holder på, siger han, men mister halvdelen af sit publikum i jagten efter en bold han kan kaste med.

Cirkusartisten Kasper Jensen gav tips og tricks til workshopdeltagerne, som er godt på vej til at blive cirkusaspiranter. Foto: Karsten Piper.

Tilbage står en gravalvorlig storesøster og suger til sig af information. – Så kan du begynde at få den op i luften sådan hér – måske sparke til den med foden eller dreje den rundt sådan her. Kasper Jensen viser med overlegen lethed hvordan de tre devil sticks kan manipuleres. Pigen trækker sig tilbage og giver sig i kast med spillet, der ikke er helt så let i praksis, som Kasper Jensen får det til at se ud. Men man skal jo starte et sted.

Annonce

Vi stiller om til studiet

Cirkusworkshoppen afbrydes af et underligt syn. En mand med et fjernsyn på skuldrene, der indrammer hans hoved, kommer til syne på Kingosvej. Han har en mikrofon i hånden, som han interviewer publikum med. Hvad hedder du, hvor mange gange har du været på PASSAGE Festival og hvad er i øvrigt meningen med livet? Der bliver tilsyneladende sendt live hjem til studiet, for ingen klip tages om. Til gengæld skifter TV-hovedet og publikum pludselig fokus, for en båd kommer til syne foran boligbloggen. Det er næste programpunkt: Forestillingen af slovenske Third Hand Group, The Boat.

Annonce

Odyssé gennem boligblokken

En kvinde er dukket uanmeldt op. Vi forstår ikke hvad hun siger, men hun har vist brug for hjælp. Hun sælger små papirsbåde til en femmer, og det er bemærkelsesværdigt hvor mange publikummer der bærer kontanter og glædeligt foretager udvekslingen. Selv fra en lejlighed på tredje sal, kaster en kvinde fem kroner ned til sin datter, der tager aktiv del i forestillingen.

Publikum bliver på et fremmed sprog instrueret i at hjælpe med at skubbe båden. Ti børn flokkes på et splitsekund om akteret og skubber med hele kroppen. Ned ad bakken og ud på vejen. Men festen varer ikke længe, for ned ad Abildgaardvej kommer politiet susende. Eller i hvert fald nogle uniformerede, hjelm-bærende karakterer der har overdimensionerede Mickey Mouse ører på visiret. De forsøger at skabe splid og panik, men publikum går stålfast videre i solidaritet med den bådslæbende kvinde – med undtagelse af en enkelt mand der tages til fange i varevognen og føres væk. Vi glemmer dem for en stund, og søsætter i stedet papirbådene i den lille, nærliggende sø.

Man kan komme langt selvom man ikke forstår hinandens sprog. Publikum hjalp kvinden i The Boat gennem hele forestillingen og fik skabt en fællesskabsfølelse på rejsen. The Boat kan opleves igen 28/7 kl. 16 i Vapnagaard og 29/7 kl. 15 i Nøjsomhed. Foto: Karsten Piper
Annonce

Politidrama

Det er ikke længe ”politiet” gør sig ubemærket. Med sirener og storladen dramatik spærres området med det karakteristiske rød-hvide bånd og en blå røgbombe antændes. Panikken breder sig, og vi søger tilflugt på den anden side af Søvejen. OP! OP! OP! råber kvinden i kor med fire mænd og en kvinde, der tager fat i båden og løfter den op over hovederne på publikum. Det er første gang sproget har givet mening – det er åbenbart universelt forståeligt at sige ”op”. Endnu to mænd føres væk af politiet.

Efter en uforståelig scene under et vaskestativ bag blokken, hvor publikum lægger øre til en konkylie med en stemningsfuld lydflade, bryder helvedet løs. Politiet er tilbage en tredje gang, og de har rekrutteret de tre bortførte publikummer til deres deling. Et syret, mareridtsagtigt scenarie udspiller sig med de maskuline Mickey Mouse figurer, og den fine, spinkle kvinde i gul regnjakke, der sådan set ikke gør nogen ondt. De konfiskerer båden og vil læsse den op i varevognen, men publikum kommer til undsætning.

Annonce

Kommentar på nutidens mediedækning

Det ville være en komisk scene, havde det ikke været for den seneste tids enorme mediedækning af politibrutaliteten til demonstrationerne i USA, som kører i rotation på sociale medier. Denne sammenligning er så tydelig for undertegnede, at det næsten er rørende at bevidne publikums sammenhold mod ”politiet”, som må give op, smide deres hjelme, solbriller og skudsikre veste, og erkende sig besejrede. – I sandhed et magisk øjeblik når vi oplever solidaritet og menneskelighed, siger TV-hovedet, der er vendt tilbage til forestillingen for at kommentere live-begivenhederne. – Og nu til nogle ord fra vores sponsor! siger han, og hiver et stort Pringles-rør frem. Der bliver delt chips og Coca-Cola ud til publikum, som inviteres med til strandfest komplet med parasoller og oppustede badedyr. Længe leve kapitalismen.

Det sker tirsdag den 28. juli

Ellekildehave får besøg marionetdukken Mr. Barti de to høje bodyguards, Tony og Tony. På p-pladsen ved Hornbæk Torv erstattes Les Frères Troubouch af Jump med Uppercut Danseteater, og i Vapnagaard kan man både opleve The Boat og fransk klovne- og plakatkunst for hele familien, Drôle d’impression.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Pfizer kan ikke levere - Danmark får 100.000 færre doser i første kvartal

Annonce