Annonce
Dette er et læserbrev. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Danmark

Fattige skal ikke fordele fattigdom imellem sig

Karsten Hønge

Debat: Vi skal have færre fattige børn i Danmark, og derfor skal loftet over kontanthjælpen rives ned. Det er kravene, hvis SF skal være med i en ny aftale om kontanthjælp. Børn, som har blå mærker efter mødet med de borgerliges økonomiske politik, har brug for hjælp. Jeg vil ikke være med til bare at røre rundt i gryden og flytte penge fra fattige til de endnu fattigere.

Efter sommerferien går forhandlingerne i gang på baggrund af rapporten fra Ydelseskommissionen. Der er flere gode ideer i udspillet, men ambitionerne er alt for små. Det skyldes naturligvis, at regeringen på forhånd havde besluttet, at kommissionen skulle holde sig strengt indenfor de eksisterende økonomiske rammer.


Annonce

Fup og fidus, for fattigdom gør først og fremmest mennesker apatiske og med mindre selvtillid.


Men vi kan ikke rykke ved antallet af fattige børn gennem et ”nulsumsspil”. Vi kan starte med at regne pengene fra den midlertidige børneydelse ind i budgettet. De 250 millioner er ikke alverden, men dog en begyndelse. SF vil også i disse forhandlinger atter foreslå flere rettigheder til borgerne, konkret i form af en ”afklaringsgaranti”. Alt for mange mennesker bliver hængende i systemet i årevis, uden at der er fremdrift i deres personlige sag. Hvis der ikke er progression i tiden på kontanthjælp, skal kommunen hurtigere prøve nye veje, som f.eks. revalidering, ressourceforløb eller førtidspension.

En lang række foreninger med tilknytning til børneområdet sendte på et tidspunkt ”et nødråb” til Folketinget. De skrev, at tusindvis af børn, hvis forældre er omfattet af lave ydelser, rammes så hårdt, at der må spares på mad, vigtig medicin, vintertøj, offentlig transport og sociale aktiviteter. Sådan lød ordene fra organisationer, som hver dag er i nærkontakt med familier, hvor børnene betaler den største pris for at vokse op i socialt udsatte familier.

Det er mange gange dokumenteret, at børn der har levet i fattigdom risikerer dårligere uddannelse, får længere perioder som arbejdsløse, får en lavere indkomst som voksne, og risikoen for at ende på førtidspension er større. Jo flere år børn lever i fattigdom, des dårligere klarer de sig i skolen. Det koster at spare! Dårlige vilkår for børn her og nu koster samfundet på længere sigt.

Argumenterne for den lavloftede kontanthjælpskælder og andre lave ydelser, er den falske sang om ”at det får folk i arbejde”. Fup og fidus, for fattigdom gør først og fremmest mennesker apatiske og med mindre selvtillid. I en ny undersøgelse svarer 77 procent af socialrådgiverne, at de lave ydelser direkte er en forhindring for at flytte mennesker videre i livet.

Erfaringerne med at sætte ydelserne ned viser, at det stort set ikke har nogen betydning for at få folk i arbejde. Vejen til job går gennem uddannelse, tryghed og at virksomhederne åbner portene for de modtagere af kontanthjælp, som kan arbejde.

Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Ekspert retter skarp kritik af FC Helsingørs ordvalg omkring fyring: Nu undskylder klubben

Helsingør For abonnenter

Den vigtigste jagt fortsætter: Helsingørs SOSU'er mangler stadig mange kolleger

Helsingør

Se billederne: Det var en gang et kvarter for beskedne søfolk - nu er det et af Helsingørs mest eftertragtede

Erhverv

Helsingør-virksomhed tabte 18 millioner kroner på ét år: Blev presset til det yderste - nu er skuden vendt

For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Helsingør

Indkalder til stormøde efter fodboldvold i gaderne: - Det her skal tages i opløbet

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Helsingør

Så blev ruten offentliggjort: Her skal du stå, hvis du vil vinke til Dronningen

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Nordsjælland

Derfor holdt togene stille: Efterlyst person stak af - nu har politiet pågrebet ham igen

Helsingør For abonnenter

Arkitekt ryster på hovedet af Kiærs kritik af legeplads: - Vi leverede præcist, hvad Helsingør Kommune bestilte

Helsingør For abonnenter

Menneskejagt i Bycenteret: Politiet fangede efterlyst, men aktionen sluttede ganske uheldigt

Annonce