Annonce
Helsingør

Fejden om omstridt havneudvidelse fortsætter: Ny plan 'er at holde folk for nar'

Hornbæk Havn, som har en lang venteliste med folk, der er skrevet op til en bådplads, kan se frem til mellem 50 og 60 nye bådpladser. Foto: Lars Johannessen.
Der har været en del uro i forbindelse med projektet, der skal udvide og renovere Hornbæk Havn. Hverken blandt modstandere og tilhængere er der fuld tilfredshed med den nye helhedsplan.

HORNBÆK: Det næste og sidste skridt står for døren i den omstridte udvidelse af Hornbæk Havn.

Onsdag morgen mødtes politikerne i by-, plan- og trafikudvalget, hvor alle stemte for at godkende helhedsplanen, som danner grundlag for det videre arbejde.

Med inddragelse af borgere, havnebestyrelsen og andre interessenter skal en lokalplan nu udarbejdes, og når den proces har nået til vejs ende, står den nye Hornbæk Havn ikke længere til diskussion.

Annonce

Med udvidelsen, som efterhånden har stået på i flere år, og som i høj grad har delt vandene i den nordsjællandske kystby, følger mellem 50 og 60 nye bådpladser.

Herudover følger - som det ser ud lige nu - en lang række ændringer. For eksempel inddragelsen af dele af Øststranden, en solnedgangstrappe på vestsiden af havnen og et solopgangsdæk på østsiden.

Glade politikere

Selvom tilfredsheden med det foreløbige udvidelsesprojekt ikke når hele vejen omkring forhandlingsboret, stråler den ud af by-, plan- og trafikudvalgets formand, Janus Kyhl.

- Det er et fantastisk projekt for Hornbæk, som skaber en masse værdi for området. Det er spændende, og derfor var jeg heller ikke i tvivl om, at jeg ville stemme for, siger Janus Kyhl.

Den konservative politiker er fuldt bevidst om, at helhedsplanen ikke just skaber glæde blandt en række af Hornbæks borgere, men han forsikrer, at også modstandere af havneudvidelsen vil blive hørt i forbindelse med lokalplanen.

- Det deler Hornbæk, og derfor skal vi i gang med et grundigt stykke arbejde, hvor alt skal kigges igennem. Der kommer høringsperioder, som jo er vigtige i sådan en sag, og som kan medvirke til, at vi får skabt det bedst mulige for flest mulige, forklarer Janus Kyhl.

Ens i ordlyden er Socialdemokratiets Peter Poulsen.

- Helhedsplanen er en vision og nogle scenarier, vi kan tænke os på sigt. Det bliver ikke alt fra helhedsplanen, vi kan realisere. Men jeg synes, at vi har et rigtig godt aftræk til resten af forløbet, siger han og understreger, hvor vigtigt projektet er for Hornbæk.

- Når den nye havn forhåbentlig står færdig inden for en årrække, så tror jeg, at alle vil sige: 'Hold da kæft. Det var godt vi sagde ja til det.' Jeg tror, at alle bliver meget tilfredse.

Annonce

'Absolut nødvendigt'

Forventningen er, at havneudvidelsen beløber sig til mellem 20 og 25 millioner kroner, og det bliver Fonden Hornbæk Havn, som skal betale for udvidelsesgildet.

Forud for den kommende lokalplan har Kystdirektoratet anbefalet, at der udarbejdes en såkaldt VVM-undersøgelse, som har til formål at fastslå, om havneudvidelsen kan få væsentlig indvirkning på miljøet.

Undersøgelsen koster ifølge Peter Poulsen i omegnen af en halv million kroner, og ligesom resten af udgifterne, havner de hos Jørgen Haagen og resten af Fonden Hornbæk Havn.

Bestyrelsenformanden forklarer, at man på nuværende tidspunkt ikke har påbegyndt arbejdet med indsamling af penge, men at man er fortrøstningsfuld.

Jørgen Haagen mener, at en renovering og udvidelse er absolut nødvendig og er overbevist om, at det vil skabe glæde i hele Hornbæk, når udvidelsen er realiseret. Foto: Lars Johannessen.

- Vi er ikke gået i gang med at ulejlige nogle myndigheder, fordi vi har været i den her proces i mange år. Men jeg tror ikke, det bliver noget problem, for det er en forholdsvis billig måde at bygge havn på, fordi vi kan lave det fra land, siger han og slår fast, at han opfatter det som meget vigtigt, at havnen renoveres og udvides:

- Den ældste af molerne er ved at styrte sammen, og vi har været nødt til at spærre den af for færdsel. Det er virkelig nødvendigt med en renovering af havnen, og jeg er fuldstændig overbevist om, at alle i Hornbæk bliver glade for den nye havn, for det bliver en ganske lille udvidelse af en lille havn, der er ved at skvatte sammen. Vi bevarer alt, hvad vi kan, og vi laver det på en blid måde.

Det er et flot stykke arbejde, men det undrer mig, at man laver en helhedsplan uden at inddrage os i proceduren, og det har medvirket, at der er kommet en del ting på, som ikke er muligt at gennemføre

Jørgen Haagen

Havnebestyrelsen har gennem en længere periode selv udarbejdet en plan for udvidelsen af Hornbæk Havn. Planen er imidlertid ikke ens med den helhedsplan, politikere netop har godkendt, og det medfører, at helhedsplanen ifølge Jørgen Haagen ikke er fejlfri.

- Det er et flot stykke arbejde, men det undrer mig, at man laver en helhedsplan uden at inddrage os i proceduren, og det har medvirket, at der er kommet en del ting på, som ikke er muligt at gennemføre, siger Jørgen Haagen, som ikke på stående fod vil konkretisere, hvad som ikke kan lade sig gøre.

Annonce

'Tage folk for nar'

Modsat Jørgen Haagen ser den lokale borger i Hornbæk, Jonatan Bengta, ikke positivt på havneprojektet og den nye helhedsplan. Han er blandt gruppen af borgere, som er en del af gruppen 'Bevar Øststranden', og som modsætter sig, at udvidelsen sker på bekostning af natur.

Den holdning har ikke ændret sig i kølvandet på den nye helhedsplan.

En lang række borgere mener ikke, at der er behov for en udvidelse, og er ærgerlige over, at en del af øststranden bliver inddraget til havneareal. Foto: Christoffer Askman


- Det er velmenende mennesker, der gerne vil have plads til foreningslokaler, fine både og promenade. Isoleret set er det dejlige ting, men det bliver, med denne plan på bekostning af urørt natur, som både er en sjældenhed og uerstatteligt. Det er en konto, vi har opbrugt, siger han og fortsætter:

- Dertil fjerner man endegyldigt en uvurderlig elegance og subtilitet fra en lille romantisk havn. Når jeg går ind og kigger på den her fine plan, så oplever jeg - hvis jeg skal være lidt grov i det - at det er at tage folk for nar. Man hyrer nogle mennesker, som er utroligt dygtige til at sælge en historie og lave tegninger, der stråler af natur og glæde, men som sjældent afspejler virkeligheden.

Jonatan Bengt understreger, at han som udgangspunkt ikke er imod udvidelse af havnen. I stedet er han imod, at det skal ske på bekostning af dele af Øststranden.

- Det er ikke for at gå imod innovation. Vi kommer meget hurtigt til at blive udnævnt som konservative folk, der bare ikke vil noget fornyelse. Det er meget usandt, men jeg stiller mig gerne op for den urørte natur, og især når det er den guddommelige danske kystlinje, som er noget af det mest bevaringsværdige, vi finder i Europa. Vi kan ikke ignorere, at man vil skære et stykke af noget urørt strand, siger Jonatan Bengt.

Annonce
Helsingør For abonnenter

For 29.5 mio. kroner får du årets dyreste sommerhus: - Det er helt perfekt

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Helsingør

Peter leder plejehjem med top trivsel: - Vi er et lille sted, og det skaber en tæthed og samhørighed

Helsingør For abonnenter

Blå blok bestemmer: Her skal nyt plejehjem ligge

Espergærde

Central vej lukkes og busruter lægges om: Sådan ændres trafikken i Espergærde i de næste uger

Helsingør

Usundhed i Helsingør: For meget alkohol, nikotin, junkfood og for lidt motion: - Unge piger mistrives

Fyret topchef får gyldent håndtryk på adskillige millioner efter amputationsskandale

Helsingør

SOSU-krisen  kradser i Helsingør: Kære politikere, har I sovet i timen?

Helsingør For abonnenter

Familier i Espergærde ånder lettet op efter ændring i lokalplan: 'Det var et reelt scenarie at flytte herfra - nu har vi ro i sjælen'

Børn og virksomhed kan sagtens gå hånd i hånd: Camilla er mor til tre og har en virksomhed i rivende vækst

Helsingør

Knivsvingeri i Hornbæk efter mislykket besøg hos lokal sex-arbejder: Svenskere taget med blodigt Rolex-ur

Ekspert om Natos vokseværk: - Fjenden er Rusland, og Rusland er på røven for at sige det på firkantet dansk

Helsingør

Helt slut med testcenter i Helsingør: Så få lod sig teste på den sidste åbningsdag

Navne For abonnenter

Et-årige Monas familie gør det, mange andre drømmer om: Familien har opsagt bolig og job for at kaste sig ud i et vildt eventyr

Helsingør For abonnenter

Maria ventede på et opkald fra kæresten Albert Dyrlund  - i stedet fik hun sit livs værste besked

Annonce