Annonce
Nordsjælland

Fem planeter du skal holde øje med  i juli

Jupiter vil dukke op på stjernehimlen i starten af juli, hvor den kan ses ved 22.30 tiden. Senere på måneden kan man se planeten allerede et par timer tidligere. Foto: Niels Haagh, Ganløse Observatorium
Merkur, Venus, Mars, Jupiter og Saturn er iøjnefaldende planeter i juli.
Annonce

STJERNEHIMLEN: Merkur, Venus, Mars, Jupiter og Saturn er iøjnefaldende planeter i juli. Jupiter og Saturn kommer i opposition til solen og vil sammen med Venus vække stor opmærksomhed i den lyse sommernat. I juli vil USA, De Forenede Arabiske Emirater og Kina sender sonder mod Mars. Fuldmånen når sit laveste punkt over horisonten. Måneden byder også på et par stjerneskudssværme. Men mon ikke de fleste skud drukner i sommernattens lys?Fuldmåne

Søndag d. 5. juli kl. 01.00 befinder fuldmånen sig blot godt 8 grader over den sydlige horisont. Det er den laveste fuldmånehøjde over horisonten i 2020. Månens højeste placering over horisonten i år er d. 29/30 december, hvor vores nærmeste nabo står ca. 57 grader over den sydlige horisont omkring midnat.

Annonce

Merkur

Solsystemets mindste planet og den vanskeligste at observere, kan ses på den nordøstlige horisont som ”morgenstjerne” efter d. 15. juli. D. 27. juli når den højest op på himlen i nordøst. Observer 1 time før solopgang. Den lille planet ses altid på en lys himmelbaggrund. Det hæmmer, forringer dens ”visuelle kvaliteter”.

Annonce

Venus

Også Venus er ”morgenstjerne”, men er langt mere dominerende end Merkur. I begyndelsen af måneden dukker Venus op i østnordøst lidt efter kl. 03.00. I udgangen af juli lidt efter kl. 02.00. Venus vil som vanlig være let at se, idet den er det klareste himmelobjekt efter solen og månen. I starten af juli vil Venus et smukt og smalt segl set i et lille teleskop. Belysningsgraden af planeten er i begyndelsen af juli ca. 18%. I udgangen af juli er belysningsgraden øget til ca. 43 %. Venus ligner nærmest en ”halvmåne”.

Annonce

Mars

Den røde planet, Mars dukker op i næsten stik øst i starten af juli omkring kl. 01.00. Den vandrer i løbet af juli fra stjernebilledet Fiskene ind i Hvalfisken. Mars vil dominere i begge disse stjernebilleder, som ikke gør sig bemærket med klare stjerner. Også Mars´s lysstyrke øges i løbet af måneden. Afstanden til den rustrøde planet er ”lille” netop nu. Derfor de 3 opsendelser af Marssonder.


I august vender nattemørket tilbage. Så kan man i løbet af en nat tælle 3000 forskellige stjerne, vel at mærke, hvis man observerer fra et mørkt sted.


Særlig spændende er NASA´s opsendelse. Sonden medbringer båd et køretøj og en helikopter. Landingen finder sted i februar 2021. Køretøjet skal indsamle Marsmateriale, som skal bringes tilbage til Jorden indenfor det næste årti. En såkaldt ”Sample Return Mission” i samarbejde med ESA, Den Europæiske Rumfarts Organisation. Første gang jeg læste om transport af ”Marsjord” til Jorden var i midten af 1980erne. Mars kommer i opposition til solen onsdag d. 14. oktober i stjernebilledet Fiskene. Mars vi lyse ca. 7 gange stærkere end i juli.

Annonce

Jupiter

Se mod sydøst i starten af juli lidt efter kl. 22.30. Her dukker kæmpeplaneten Jupiter op. Observer fra kl. 22.45. Planeten, som er meget lysstærk. står i stjernebilledet Skytten. I slutningen af måneden dukker Jupiter op i sydøst allerede ved 20.30 tiden. Først ved 22tiden kan du se den. Planeten har 67 måner, måske flere. Det vil det nye rumteleskop, James Webb Rumteleskop måske finde, når det opsendes i 2021. Teleskopet er 6,5 m i diameter og har en opløsningsevne, som er 270% større end Hubble Rumteleskopet, som blot måler 2,4 m i diameter. Hubble er godt 20 år gammelt.

Annonce

Saturn

Saturn følger Jupiter, men er langt mindre lysstærk.Ringplaneten kommer i opposition til solen mandag d. 20. juli i stjernebilledet Skytten. Saturn ses til venstre for Jupiter og er ca. 7 gange svagere, men er også mindre og dobbelt så langt væk som Jupiter. Når de lyse nætter ender og til efteråret, vil både Jupiter og Saturn danne et smukt makkerpar på himlen. Nova- Nordsjællands Astronomiforening kan vise begge planeters karakteristiske træk gennem Montebelloobservatoriets store 16” Meade teleskop.

Annonce

3000 stjerner i august

Kun de lysstærkeste stjerner formår at tiltrække sig større opmærksomhed i de lyse sommermåneder. Men i august vender nattemørket tilbage. Så kan man i løbet af en nat tælle 3000 forskellige stjerne, vel at mærke, hvis man observerer fra et mørkt sted. Det kan være lidt af en udfordring. Store dele af Nordsjælland er lysforurenet. Du kan på ”Google” finde flere sider om lysforurening. I Helsingør Kommune kunne ”Hellebæk Kohave” være stedet for stjernekiggeri. Gilbjerg Hoved og Rågeleje er også et godt bud. Landets mørkeste steder findes på det østlige Møn, Rømø, Samsø, Langeland, Bornholm, Lolland, Falster og dele af Vestjylland er såkaldte ”Dark Sky” områder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Helsingør

Bølge af positive coronatests: 12 institutioner i Helsingør ramt af smitte

Danmark

Se klippene - udvalgte spørgsmål til statsministeren: Kan jeg bryde loven og via min uvidenhed slippe for straf?

Annonce