Annonce
Nordsjælland

Fire attraktioner, der gør Kronborg verdensberømt

Ca. 300.000 mennesker besøger årligt Kronborg. Foto: Lars Johannessen.
Annonce

Flere forhold tiltrækker hvert år ca. 300.000 gæster til voldene og slottet i Helsingør.

Unik arkitektur på verdensarvslisten

Kronborg blev optaget på på Verdensarvslisten i 2000 på grund af sin unikke arkitektur, placering og betydning for hele Østersøområdet.

Kronborg blev opført i årene 1574-1585. I 1560'erne havde Frederik 2. ført en langvarig krig mod Sverige. I 1572 blev han endelig gift, økonomien var i fremgang, og der var fred i riget. Nu var det tid at modernisere den gamle kongeborg, ”Krogen”.

Kronborg fik den eftertragtede Unesco-status, fordi slottet er et enestående eksempel på et renæssanceslot, og har som fæstning og kongeslot spillet en central rolle i Nordeuropas historie i det 16. og 18. århundrede.

Renæssancetidens store betydning

Kronborg er et af Nordeuropas mest betydningsfulde renæssanceslotte.

Fra 1574 til 1585 ombyggede Frederik 2. den middelalderlige borg til et storslået renæssanceslot. Perioden var begyndelsen på Kronborgs guldalder. Store dele af slottet blev ødelagt af en brand i 1629, men det blev efterfølgende genopført af Christian 4. I 1658 blev Kronborg belejret og erobret af en svensk hær, der efterfølgende tog en stor del af slottets kunstværker og interiør som krigsbytte. I 1785 ophørte slottet med at fungere som kongelig residens og blev indrettet som kaserne. Militæret forlod selve slottet i 1923 og slottets areal i 1991.[2] Efter en grundig restaurering blev Kronborg åbnet for offentligheden i 1938.

Sundtolden - en vigtig del af Kronborg

Øresundstolden indførtes i 1429 af kong Erik 7. af Pommern. Ethvert udenlandsk skib, der passerede en linje mellem Helsingør og Helsingborg, skulle betale en afgift. I senere tid nærmere bestemt mellem Kronborgs flagbatteri og Helsingborgs nordligste del.

Holger Danske slumrer på Kronborg

På Kronborg sidder sagnfiguren Holger Danske nede i kasematterne og slumrer. Så længe han sover, ånder landet fred. Vågner han, er der fare på færde.

Billedhuggeren H.P. Pedersen-Dan udførte i 1907 en skulptur af den slumrende Holger Danske med korslagte arme på sit sværd, bestilt i bronze til opstilling ved Hotel Marienlyst i Helsingør. Samme år blev den originale gipsmodel anbragt i Kronborgs kasematter; den smuldrede dog i de fugtige omgivelser, og i 1985 blev den fornyet i kunststen af Eric Erlandsen. Bronzeudgaven blev under stor offentlig bevågenhed solgt i 2013 for et auktionsbud på 3,2 mio. kr. og derefter flyttet til Skjern.

1943-45 lagde Holger Danske navn til en af besættelsestidens største sabotagegrupper.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce