Annonce
Debat

Fjumreår hele livet

Hanna Zoey T. Helsingør er lokalt bosat og tilknyttet som huskunstner og scenograf for Frivilligcenter Helsingør og projektleder for Børnenes Hus i Helsingør. Foto: Lars Johannessen.

”Er det ikke snart på tide at du kommer i gang!” Ordene slukker lyset i hendes øjne og jeg ved, at hun har knoklet et år til mindsteløn i en kaffebar. Sparret sammen til at forfølge sin drøm, til at dygtiggøre sig på en dyr højskole. Ved, at hun lige nu, knokler videre med ustabile arbejdstider, fordi hun alligevel ikke kom ind på sit drømmestudie - for andet år i træk. Hun er 21 år og jeg synes hun gør det godt.

Hun skænker os kaffe med et smil. Hun skifter bleer på vores børn, mens vi stabiliserer vores karrierer, lader den ene dag tage den næste, klamrer os til alt for store banklån og kilometervis af kønsløse excelark. Når vi endelig mødes i kantinen, får vi julelys i øjnene, når vi taler om alle de sjove år. Om tomle-turen til Paris, om natarbejdet i hospitalets vaskekælder og om at bo med toilet i gården. Men hvorfor under vi ikke de unge de samme oplevelser? Hvorfor har vi så travlt med pace, perfektionere og normalisere dem ned i røvsyge overklasse-kasser?

Vi slukker langsomt og sikkert for kontakten til drømme og fantasi. Vi hylder daglig tristesse og udrydder udviklingspotentialet. På landsplan er det et monstrøst kraftværk af energi der holdes stangen, med vort ønske om at presse fantastiske 9-17 ned i halsen på den ungdom som i disse dage sidder og bider negle foran indbakken uden at vide hvad der er værst at skulle annoncere: drømmestudiet? – fornuftsstudiet? – eller flere fede fjumreår?

Annonce

Kald dem sabbatår eller fjumreår eller hvad med dannelsesår!? For det er da regulær dannelse! I stedet for at spunse ind på fornuftsstudiet og akademisere over menneskeheden får de føling med den. De indsamler egne erfaringer. De gør sig klar til at bære deres eget liv. De kvalificerer sig til at blive forældre, til at indgå i sociale enheder på arbejdspladserne og de får kendskab og empati med hele menneskeheden og ikke blot deres egen årgang.


Kald dem sabbatår eller fjumreår eller hvad med dannelsesår!? For det er da regulær dannelse!


Selv har jeg fjumret i mange år. Min første fuldtidsstilling efter gymnasiet var på fabrik som syerske. Min akkord var klart den dårligste, trods mine fine karakterer. Min høje røv blev modnet af kvindernes historier om arbejdsvilkår, småbørn og ægteskaber. Ikke, at vi ikke, havde læst om det i gymnasiet både i dansk og samfundsfag. Det var bare ligesom ikke trængt ind, som andet end begreber som det moderne gennembrud eller statistisk analyse. Det år, første maj, vejrede de røde faner i snefnug - og aldrig mere i lugten af øl.

Veluddannet og træt af mit fag brugte jeg en sommer på et plejehjem. Jeg holdt den sureste gamle dame i hånden mens vi drak kaffe og jeg fik et blødt smil. Jeg genlærte en anden gammel dame at spille kort, så hun kunne indgå i fællesskabet. En sofacykeltur udløste de sjoveste minder fra en ellers demenslukket mand. Og ja der var allermest løben rundt, medicin, bleer, rengøring - og respekt for disse lavtlønnede engle som prøver at holde hænderne varme i det vildeste tidspres. Til mig selv, fik jeg oplevelsen af, hvor enkelt det er at gøre en forskel, hvis man tør være i det, i stedet for at akademisere over det. Holde en hånd. Lytte. Give sig tid.

Indimellem giver jeg stadig mig selv tid til at skabe tomrum. Tid til at pleje ilden så noget nyt kan ske i mit liv. Hermed giver jeg faklen videre til den danske ungdom.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Populær specialbutik lukker: - Det er en virkelig svær beslutning

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Helsingør

Initiativrig entreprenør kastede håndklædet i ringen efter to år: Nu har han solgt perlen ved Øresunds kyst videre

Erhverv For abonnenter

Vender historisk underskud til millionplus: Kongrescenter fik så travlt, at direktøren selv måtte hjælpe med serveringen

Helsingør

Efter at have holdt ulovligt i mere end et halvt år: Så skete det endelig

Helsingør

Tårnhøje corona-tal: Smitten eksploderer i flere af kommunens sogne

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Helsingør For abonnenter

Ikonisk strandvejsvilla med en festlig historie solgt: - Der har været holdt nogle vilde abegilder

Debat

Debat: Venstre taler imod Ellemanns egne ønsker om mere natur

Helsingør

Varsel til el-kunder i Helsingør: Så meget skal du regne med, at din regning stiger

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Helsingør

Kundernes biler gik op i flammer: 'Det er dårligt for forretningen'

Debat For abonnenter

Helsingør Dagblad mener: Nu skal stadionkrisen løses

Helsingør

Kvindelig bilist påkørte væltet træ: Politi og brandvæsen måtte rykke ud

Annonce