Annonce
Navne

Flemming ved mere om brandsikkerhed og mennesker i dyb krise end de fleste: Mødet med tsunamiens ofre gik ind under huden

Flemming H. Ohm fra Helsingør var som ung frivillig for Dansk Røde Kors. Siden blev det Beredskabet der blev hans professionelle levevej. Nu bruger han fritiden på at hjælpe andre. Foto: Torben Sørensen Kalabas.dk
Flemming H. Ohm fra Helsingør har brugt størstedelen af sit arbejdsliv på potentielt livstruende og farlige situationer. Det fortsætter han med, selv om han er gået på pension. En af de hårdeste oplevelser var mødet med overlevende fra tsunami-katastrofen i 2004.

HELSINGØR: 72-årige Flemming Ohm bor med sin hustru Jytte Kæraa på Søndre Strandvej i Helsingør. Lige nu er parret ved at forberede sig på at flytte ind i de nye glasoverdækkede andelsboliger 'Boverian', der er ved at blive opført på den gamle hospitalsgrund i Helsingør.

- Vi har besluttet os for at 'downsize'. Det er bedre, at det er os, der gør det, end at andre bestemmer. Her er jeg også allerede blevet viklet ind i noget sikkerhedsarbejde, og er kommet med i en tryghedsgruppe. Her for nylig var vi henne og se til byggeriet. Til min store glæde så jeg, at der er blevet sat en hjertestarter op, fortæller Flemming.

Helsingør Kommunes Beredskab afholdt den 24. april første fysiske nytårsparole efter corona-pandemien.

Her var der overrækkelse af anciennitets- og hæderstegn. 10 års anciennitets-tegnet blev uddelt til: Holdleder Jens Peder Jensen, Espergærde Brandstation, holdleder Anders Christiansen, Espergærde Brandstaion

25 års Hæderstegn og erkendtlighedsgave fra Helsingør Kommune blev tildelt: Holdleder Kim Bach-Hansen fra Tikøb Brandstation, brandmand Henrik Sommer, Tikøb Brandstation, brandmand Jesper Nielsen, Helsingør Brandstation, holdleder René Almqvist Helsingør Brandstation samt indsatsleder Allen Holst.

Anciennitets- og hæderstegn Beredskabsforbundet:  50 års hæderstegn blev tildelt Flemming H. Ohm, mens 10 årstegnet tilfaldt Claus Schnoor og Kristian Tanderup. Alex Kovalov modtog formandens økse.

I generne

Det med at melde sig som frivillig i en god sags tjeneste er karakteristisk for Flemming H. Ohm. Han har gennem 50 år ydet en indsats for Beredskabet. Det har bragt ham vidt omkring - fra blå blink og ulykker til psykologisk rådgivning af mennesker i dyb krise. De seneste mange år har han delt ud af sin store viden om, hvordan man sikrer sig mod ulykker og brand. Et arbejde han er fortsat med på frivillig basis, selv om han for længst er gået på pension.

-  Det er meget berigende. Jeg har fået en masse uddannelse og erfaring, som ville være synd at lade gå til spilde. Jeg kan godt lide at hjælpe andre. Det ligger nok lidt i generne, siger han.

Annonce

En særlig dag

Flemming for et par uger siden overrakt et hæderstegn. Denne gang for 50 års god tjeneste i redningsberedskabet. Det skete i forbindelse med Helsingør Kommunes Beredskabs corona-udskudte 'nytårsparole'. Den officielle dato er her i maj.

- Jeg fik heldigvis et praj i forvejen, så jeg var lidt forberedt. Det er altid en særlig ting at modtage en hædersbevis. Det bliver jeg lidt rørt over. Jeg kan slet ikke forstå, at der er gåetså mange år. Jeg synes stadig væk, at det var i går jeg startede, siger han.

Et udpluk af Flemmings cv

Fra 1968 Frivillig i det kommunale civilforsvar sektor Lyngby, senere Helsingør. 1972 – 74 Værnepligtig i Civilforsvarskorpset, delingsfører og sektionsleder. 1974 – 91 Sektionsleder i Civilforsvarskorpset (rådighedspligt). 1974 – 91 Underviser og frivillig i Dansk Røde Kors (tildelt Hendes Majestæt Dronnings emblem). 1978 tildelt civilforsvarets 10 års anciennitetstegn. 1982 – 91 Civilforsvarsassistent og civilforsvarsinspektør i Helsingør Kommune. 1988 tildelt civilforsvarets ancinnitetstegn for 20 års god tjeneste. 1991 – 2014 Områdeleder, chefrådgiver og specialrådgiver i Falck, nu konsulent.  1994 tildelt Civilforsvarets Hæderstegn. 2016 tildelt Forsvarsministeriets Hæderstegn for god tjeneste i redningsberedskabet. 2022: Hæderstegn for 50 års god tjeneste i redningsberedskabet.

Annonce

Trafikuheld var en øjenåbner

Allerede i 18-års alderen meldte han sig som frivillig for Dansk Røde Kors foruden et førstehjælpskursus.

- Jeg stod i et vejkryds og skulle til et spejdermøder, da to biler pludselig kolliderede. Det var et meget voldsomt sammenstød. Det fik mine øjne op for, hvor hjælpeløs jeg var i situationen, fortæller Flemming, som en del år senere sluttede af som landsformand for Dansk Røde Kors.

Det der gjorde størst indtryk på mig var tsunamiens ofte og det kaos, de mennesker, der havde overlevet tsunamien havde oplevet uden de havde fået hjælp til det i dagevis. Jeg husker stadig to små børn, en dreng og en pige på omkring fem og syv år som trådte alene ud af flyveren med et tæppe rundt om sig.

Flemming H. Ohm

Han er oprindelig uddannet elektroniktekniker, og var inden han valgte at hellige arbejdslivet til beredskabet ansat i elektronikfirmaet Brüel & Kjær.

Det var i 1982, at Flemming for første gang fik fast arbejdsbase i Helsingør. Det skete da beredskabets daværende chef Poul Birkenfeldt ringede og tilbød ham et job. Med udgangspunkt i den gamle brandstation ved Svingelport blev det til fem års arbejde med planlægning af forskellige former for beredskab for eksempel i forbindelse med brande, men også i forhold til en eventuel ulykke på det svenske atomkraftværk Barsebäck. Flemming havde også ansvaret for at uddanne værnepligtige fra flere kommuner.

Annonce

Skiftede til Falck

Herefter blev han tilbudt stillingen som inspektør for Beredskabet i Helsingør.

På et tidspunkt skulle Helsingør Kommune lige som andre kommuner forholde sig til en mulighed for at sammenlægge brandvæsen og beredskab. Der blev nedsat en arbejdsgruppe, hvor Flemming Ohm blandt andet mødte repræsentanter for Falck, der havde brandberedskabet. I forbindelse med arbejdsgruppen blev Flemming H. Ohm tilbudt arbejde hos Falck.

Først som områdeleder i det daværende Roskilde Amt og senere i Frederiksborg Amt, begge steder med ansvar for brand og redningstjenester. Efter syv år tog han imod en ny udfordringer og skiftede til operative afdeling af Falcks psykolog-funktion, hvor han var med til at koordinere krisehjælp til alverdens hjørner.

Annonce

Når ord ikke rækker

Da tsunamien ramte i juledagene 2004, var han med ude i lufthavnen for sammen med psykologerne at tage imod de overlevende.

- Det der gjorde størst indtryk på mig var tsunamiens ofte og det kaos, de mennesker, der havde overlevet tsunamien havde oplevet uden de havde fået hjælp til det i dagevis. Jeg husker stadig to små børn, en dreng og en pige på omkring fem og syv år som trådte alene ud af flyveren med et tæppe rundt om sig. De havde mistet deres mor og far - og muligvis befandt der sig en moster i lufthavnen som ventede på dem. Det er næsten umuligt at beskrive med ord, hvad de to børn havde været igennem helt alene, siger Flemming.

Flodbølgen kostede over 230.000 liv, heraf mistede 46 danskere livet.

Annonce

Bægeret var fyldt op

Mødet med de overlevende fra tsunamien i Det Indiske Ocean i 2004, fik Flemming til at skifte afdeling som ansat i Falck's rådgivning af virksomheder om brandsikkerhed.

- Bægeret var fyldt op i forhold til at have med mennesker at gøre, som havde det dårligt. Jeg var nødt til at følge det råd jeg altid har givet andre og passe på mig selv, fortæller han.

Arbejdslivet blev trappet ned som 65-årig , og som 67-årig gik han på fuld pension.

Flemming H. Ohm er udover frivillig for det lokale beredskab også  frivillig på Kulturværftet til forskellige arrangementer. Et engagement han deler med sin hustru.Annonce
Helsingør For abonnenter

For 29.5 mio. kroner får du årets dyreste sommerhus: - Det er helt perfekt

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Helsingør

Britta afgør, hvor meget hjælp du kan få: - Vi finder altid en løsning

Helsingør For abonnenter

Blå blok bestemmer: Her skal nyt plejehjem ligge

Espergærde

Hey, Henning - din bil er kørt til huggeren

Helsingør

Peter leder plejehjem med top trivsel: - Vi er et lille sted, og det skaber en tæthed og samhørighed

Fyret topchef får gyldent håndtryk på adskillige millioner efter amputationsskandale

Helsingør

Usundhed i Helsingør: For meget alkohol, nikotin, junkfood og for lidt motion: - Unge piger mistrives

Helsingør For abonnenter

Familier i Espergærde ånder lettet op efter ændring i lokalplan: 'Det var et reelt scenarie at flytte herfra - nu har vi ro i sjælen'

For abonnenter

It-firma traf afgørende beslutning efter corona: Nu står udviklere på venteliste til et job

Espergærde

Central vej lukkes og busruter lægges om: Sådan ændres trafikken i Espergærde i de næste uger

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med 'ekstra cheese'. Den anden lærte vi aldrig at kende

Helsingør

SOSU-krisen  kradser i Helsingør: Kære politikere, har I sovet i timen?

Navne For abonnenter

Et-årige Monas familie gør det, mange andre drømmer om: Familien har opsagt bolig og job for at kaste sig ud i et vildt eventyr

Helsingør

Helt slut med testcenter i Helsingør: Så få lod sig teste på den sidste åbningsdag

Annonce