Annonce
Helsingør

Flere og flere unge fra Helsingør får hjælp til at komme ud af kokainmisbrug: - Du kan rent faktisk dø af en overdosis

Afdelingsleder og rusmiddelekspert Flemming W. Licht fra Helsingung slår alarm - alt for mange unge er i behandling for kokainmisbrug. Foto: Torben Sørensen
- Vi oplever alvorlige, økonomiske, sociale og psykologiske konsekvenser af et stort kokainforbrug blandt de unge, fortæller rusmiddelekspert og afdelingsleder Flemming W. Licht fra Helsingung.
Annonce

HELSINGØR: - "Første gang blev jeg vanvittigt glad, hele kroppen sitrede så vildt, at jeg kunne mærke det helt nede i mine tæer. Jeg har jagtet den rus lige siden". Sådan beskriver en af de anonyme unge i en ny rapport den afhængighed, kokainrusen skaber, mens en anden udtrykker det sådan her: "Det eneste, man tænker på til sidst, er kokain, hvordan man skaffer det. Der bliver du ved, indtil hjertet siger stop. Ingen har råd til at købe nok".


Du kan rent faktisk dø af en overdosis. Unge, der har et kokainmisbrug, kommer typisk også ud i et sidemisbrug, for eksempel af hash, som de unge bruger til at slappe af med

Flemming W. Licht, afdelingsleder, Helsingung


Annonce

Potentielt livsfarligt

Den virkelighed, de unge beskriver, er noget Flemming W. Licht godt kan nikke genkendende til. Foruden mange års erfaring som rusmiddelkonsulent med speciale i unge er han ansat som afdelingsleder for Helsingung - en ungerådgivningstjenenste under Helsingør Rusmiddelcenter.

Det er Helsingung, der står bag rapporten om unges kokainmisbrug. Og det er en alvorlig virkelighed, tallene i rapporten afspejler, for det en potentielt livstruende situation at være afhængig af kokain, fortæller Flemming W. Licht:

- Vi oplever alvorlige, økonomiske, sociale og psykologiske konsekvenser af et stort kokainforbrug blandt de unge. Du kan rent faktisk dø af en overdosis. Unge, der har et kokainmisbrug, kommer typisk også ud i et sidemisbrug, for eksempel af hash, som de unge bruger til at slappe af med. De oplever hurtigt tolerans overfor kokain. Misbruget påvirker også psyken. Man bliver mere irritabel og opfører sig mere aggressivt.

Annonce

Bekymrende

Og der er grund til bekymring, hvis man ser på den udvikling, som den seneste rapport "Udfordringer i behandlingsarbejdet med unge kokainmisbrugere" fra Helsingung peger på.

Rapporten udkom sidste efterår, og en af de ting, man kan læse, er, at 24 ud af 73 unge, altså rundt regnet hver tredje, der henvendte sig til Helsingung i første halvår af 2020, havde et behandlingskrævende forbrug af kokain.

Så mange er i behandling

Andelen af unge der er i behandling for et misbrug fordeler sig således:

Aktuelle tal - fra 2019 og frem til nu

  • 60 – 70% i behandling for hash
  • 10 – 20% i behandling for kokain – enkelte unge er under 18 år (det er ikke set før)
  • 5% i behandling for andre feststoffer
  • 10% i behandling for alkohol

Før 2019:

  • 80 - 85% i behandling for hash
  • 5 - 10 % i behandling for feststoffer (kokain, ecstasy, amfetamin) – alle over 18 år.
  • 5 - 10% i behandling for alkohol

Samtidig har de ansatte i Helsingung inden for de seneste 10 år oplevet en kraftig stigning i henvendelser, hvor kokain udgør hovedstoffet i de unges misbrug. I 2010 udgjorde kokain som hovedstof seks procent af de samlede henvendelser. I 2020 var det tal steget til 14 procent. Det er en stigning på 130 procent. Hertil kommer, at yderligere 14 procent af de unge ifølge de seneste tal har kokain som såkaldt bistof.

-  Det er meget bekymrende, hvis udviklingen fortsætter. Vi har set en enorm stigning i antallet af unge, der opsøger os og har kokain som hovedstof. Alene i forhold til sidste år er antallet af henvendelser  steget med 20 procent. Vi kender ikke den nøjagtige årsag, men jeg tror, at en af de ting, der spiller ind, er, at kokain er blevet billigere at købe, siger Flemming W. Licht.

Der er også eksempler på unge helt ned til 14 år, der har et misbrug.

- Det har vi ikke oplevet før, siger Flemming W. Licht.

Annonce

Blevet billigere

Han fortæller, at for år tilbage kostede et gram kokain mellem 1000 og 2000 kroner. I dag koster "et gram kokain af dårlig kvalitet" måske 500-600 kroner afhængig af pris og kvalitet.

Samtidig er der en tendens til, at flere unge har et højt forbrug, fordi de har flere penge mellem hænderne.

- Jeg har talt med unge, der godt kan bruge 25.000 på at feste igennem en forlænget weekend, siger Flemming W. Licht.

Som følge af stigningen af unge med kokainmisbrug har Helsingør Rusmiddelcenter som et nyt tiltag udvidet deres tilbud med en gruppetilbud for at forsøge at hjælpe de unge bedst muligt.

- Vores erfaring er, at det har en positiv effekt. Mange af dem har det rigtig svært og har brug for mere end en enkelt samtale, siger Flemming W. Licht.

Det er uvist, hvorvidt andelen af unge med et kokainmisbrug i lokalområdet er stigende.

- Det er ikke noget, jeg umiddelbart kan sige noget sikkert om. Jeg er ikke bekendt med, at der skulle være mere i omløb på markedet, eller at vi beslaglægger mere, end vi tidligere har gjort. Men kokain er helt generelt et stof, vi er meget opmærksomme på i forhold til forebyggelse.  Det er farlig stof at være afhængig af, siger politiinspektør  Svend Foldager, Forebyggelse og Nærhed ved Nordsjællands Politi.

Annonce

Flere bruger hash

Heller ikke hos kommunens SSP - som har børn og unge som målgruppe - er man bekendt med, at der er en større andel unge, der har et misbrug af kokain.

- Det er bekymrende, at Helsingung oplever en stigning. Det er også noget, vi er opmærksomme på i vores arbejde med unge og noget, vi bruger Helsingung til, når vi møder en ung, der har et misbrug. Når det er sagt, er det vigtigt at påpege, at andelen af unge, der har et kokainmisbrug, heldigvis udgør en meget lille andel af det samlede billede i forhold til hash, siger Mikkel Müller, som er leder af SSP Helsingør.

Stigningen af unge, der er i behandling for kokainmisbrug, er i overensstemmelse med landsdækkende tal, hvor andelen af unge, der har brugt kokain indenfor den seneste måned, er steget signifikant fra 1,55 procent i 2014 til 3,02 procent i 2019 ifølge en rapport fra Center for Rusmiddelforskning udgivet sidste år, fremgår af det af rapporten fra Helsingung.

Rapporten fra Helsingung kan ses på: www.helsinung.nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Travlhed før genåbning: - Vi undersøger, om vi må lukke kunderne ind ad bagdøren

Annonce