Annonce
Helsingør

’Flyvende rotter’ splitter byrådet: Skal kommunen slå måger ihjel?

Der er mange måger på spil ved de udendørs spisesteder i Helsingør, blandt andet her foran Kulturværftet. Foto: Jesper Munch Nielsen
Bestanden skal reguleres, mener Venstre. Mange partier vil se på det forslag, andre siger nej.

HELSINGØR: Der er for mange skrigende måger i Helsingør, mener Venstre, som står bag et forslag om, at kommunen begrænser bestanden i bymidten. Den idé splitter Helsingør Byråd, for på det seneste møde var partierne ikke enige om, hvorvidt sølvmågerne er en plage eller en naturlig del af livet i en havneby.

- Når man bor på landet, så må man nogle gange acceptere lugten af gylle. Når man bor i centrum, må man nogle gange acceptere støj fra værtshuse. Og når man bor ved en havn, må man nogle gange også acceptere mågeskrig. Men alt med måde… Eller alt med måge, har jeg næsten lyst til at sige, sagde Mette Lene Jensen fra netop Venstre ved byrådsmødet.

Fredede fugle

Hendes forslag gik på, at kommunen koordinerer en samlet indsats for at begrænse antallet af sølvmåger i bymidten – ligesom man har gjort det i andre havnebyer som Aarhus, Aalborg og Odense. Sølvmågerne er fredet, men grundejere kan søge Naturstyrelsen om tilladelse til at regulere mågerne ved at fjerne reder, oliere æg eller nedskydning.

- Det her går ikke ud på at udrydde samtlige sølvmåger… Det er ikke meningen, at borgerne får lov til at lege pirater og skyde til højre og venstre med haglgeværer nede i centrum, sagde Mette Lene Jensen.

Helsingør Dagblad har beskrevet, hvordan mange borgere i Helsingør er plaget af mågernes højlydte skrig fra tidlig morgen. I avisen har restauratører desuden forklaret, at mågerne i høj grad er en plage for de udendørs spisesteder.

Annonce

Energi på flødeskum

Om der er en regulering af mågebestanden på vej, er ikke afgjort endnu. I byrådet var der et politisk flertal for at sende Venstre-forslaget videre til behandling i udvalget for by, plan og miljø.

Her vil formanden ikke stemme for forslaget. Det er den radikale Christian Holm Donatzky.

- Jeg har ikke tal på hvor mange gange, at Venstre har stået her i byrådet og fortalt, at vi ikke skulle bruge tid og energi på flødeskum, men koncentrere os om de vigtigste ting i kommunen. Derfor er det overraskende, at Venstre nu foreslår, at kommunen skal bruge tid og penge på måger. Vi er en kystkommune, sådan er det altså, sagde Holm Donatzky.

Det er ikke meningen, at borgerne får lov til at lege pirater og skyde til højre og venstre med haglgeværer nede i centrum

Mette Lene Jensen, Venstre

Samme holdning havde SF’s Bente Borg Donkin. Mågerne hører til i Helsingør, mener hun.

- Sølvmågen er fredet. Mågerne er en del af dagligdagen i Helsingør kommune. Helsingør er en kystby. Mågerne er her på godt og ondt. Det skal de blive ved med, sagde hun.

Annonce

Mågerne sviner

Lokaldemokraternes Jan Ryberg var til gengæld klar til at regulere bestanden af sølvmåger i Helsingørs indre by, og det kunne kun gå for langsomt. Som restauratør var han nemlig træt af dem.

- Måger er altså et stort problem i Helsingørs indre by, for forretninger, restauranter og mange andre. De er nogle svin, de måger. Det er flyvende rotter. De sviner, og så er der alle skrigene, sagde Ryberg.

Alle partier i byrådet bortset fra De Radikale, SF og Enhedslisten stemte for, at sagen nu skal behandles i udvalget for by, plan og miljø.

Annonce
Helsingør

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Navne For abonnenter

Vognmand fra Saunte med interesse for mennesker, mursten og musik: Anders har taget sit sidste billede

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Udrykning i Helsingør: Mindst 20 personer i masseslagsmål

Helsingør For abonnenter

Fritidshus steg 2,6 millioner på et år

Helsingør

Klimaforskere varmede op til topmøde: Vandstanden i Helsingør stiger, hvis isen begynder at smelte på Arktis

Erhverv

Helsingør-virksomhed er med i forreste række på klimatopmøde: - Vi vil gerne sætte tanker i gang hos verdens statsoverhoveder

Helsingør

Jette, Mette og Ann-Britt i fælles opråb: -Vi har simpelthen ikke tid nok til de ældre

Erhverv For abonnenter

Allan giver sit livsværk videre: - Det bliver ligesom at få min anden ungdom

Debat

Unge-debat; “Nej men, hvor er du så’n rigtigt fra?”

Helsingør

Bergs Bureau: Fredet mur i frit forfald - hvorfor griber de ansvarlige ikke ind?

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Helsingør

Ældreplejen har massiv mangel på medarbejdere: Sådan vil politikerne forbedre forholdene

Helsingør For abonnenter

Fremmed kvinde fødte tre børn i Amandas hus: Nu skaber hun nyt liv i den gamle fødeklinik

Alarm 112

55-årig kvinde er dræbt af knivstik i Tisvildeleje

Annonce