Annonce
Helsingør

Fond vil kæmpe for truet akvarium: - Det er helt afgørende for Øresunds fremtid

Øresundsakvariet i Helsingør er populært, også blandt skolebørn fra både den danske og svenske side af Øresund. Foto: Lars Johannessen
Den alvorligt skrantende økonomi på Øresundsakvariet bliver nu taget op i Folketingets kulturudvalg, hvor Jens Peder Jeppesen, Øresundsakvariets chef, håber at få hjælp.

ØRESUND:  Danskere og svenskere bør arbejde mere sammen om at danne en fælles marin nationalpark, med navnet Øresund. Og en af de bedste formidlere af Øresunds betydning er Øresundsakvariet i Helsingør.

Det siger formand for Øresundsfonden, Peter Göransson, som nu går ind i kampen for at bevare det lukningstruede Øresundsakvarium.

Præsenterer trængt økonomi

Samtidig har chefen for Øresundsakvariet Jens Peder Jeppesen og Niels Kroer, professor og chef for biologisk institut på Københavns Universitet, som Øresundsakvariet hører under, foretræde for kulturudvalget på Christiansborg for at fremlægge den trængte økonomi for akvariet.

- Vi gør alt, hvad vi kan for at Øresundsakvariet overlever, siger leder og havbiolog Jens Peder Jeppesen. Foto: Lars Johannessen

- Vi gør alt, hvad vi kan, for at forklare politikerne, at det her er en alvorlig krise. Vi er dobbelt ramt. Fordi vi hører under staten, har vi ikke kunnet opnå coronakompensation. Vi har haft lukket og har mistet entreindtægter og vi er ramt af de huslejestigninger, som vores ejere, Københavns Universitet, kæmper med inde i København, siger Jens Peder Jeppesen.

Normalt er der ca. 20 timelønnede og 10 fastansatte på Øresundsakvariet. På grund af den økonomiske krise er der allerede nu ved at blive foretaget nedskæringer.


Øresundsakvariet i Helsingør er det eneste akvarium i regionen, der giver en god afspejling af livet i Øresund. Derfor er det meget vigtigt for Øresunds fremtid. Mange mennesker kender koralrev på de sydlige breddegrader bedre end det lokale miljø i Øresund

Peter Göransson, formand for Øresundsfonden.


- Øresundsakvariets arbejde er så vigtigt for Øresunds fremtid, siger Peter Göransson, formand for Øresundsfonden. Privat foto

Hvis Øresundsakvariet lukker, mister regionen samtidig en konstant frontkæmper for at bevare og arbejde for miljøet og for en fredning af Øresund.

Om Øresundsfonden

Øresundsfonden blev dannet i 1988.

Fondens formål er at beskytte Øresund og den støtter samtidig etableringen af en marin nationalpark i Øresund.

Organisationen er partipolitisk uafhængig.

Peter Göransson er formand for fonden.

I Øresundsfonden mener formand Peter Göransson, at fredningen af Øresund og en økonomisk håndsrækning til Øresundsakvariet er en fælles dansk og svensk opgave, ikke blot en opgave for Københavns Universitet og for Helsingør Kommune.

- Øresundsakvariet i Helsingør er det eneste akvarium i regionen, der giver en god afspejling af livet i Øresund. Derfor er det meget vigtigt for Øresunds fremtid. Mange mennesker kender koralrev på de sydlige breddegrader bedre end det lokale miljø i Øresund, mener Fondens formand.

Annonce

Opfordring

Han opfordrer til, at man på begge sider af Øresund igen prøver at arbejde sammen om at danne en fælles marin nationalpark,  hvor Øresundsakvariet vil være et vigtigt omdrejningspunkt.

- Der kommer også skolebørn fra Helsingborg for at blive undervist på Øresundsakvariet. Vi har tidligere haft kontakt til styret i Helsingborg for at høre, om der var støttemuligheder for Øresundsakvariet og for Øresund. Politikere har også tidligere været engageret i debatten. Men igennem længere tid er der ikke rigtig sket noget, siger Peter Göransson.

- Vi har både dyr fra Østersøen og Vesterhavet, der mødes i Øresund. Derudover er Sundet jo blevet skånet for bundtrawl og i stedet foregår fiskeriet skånsomt, pointerer Peter Göransson.

Om Øresundsakvariet

  1. Øresundsakvariet er et offentligt saltvandsakvarium med 30 akvarier og rørebassiner indeholdende 160.000 liter havvand fra Øresund.
  2. Hvert år besøges akvariet af 40-50.000 danske og udenlandske turister og børn og unge fra daginstitutioner, folkeskoler og gymnasier.
  3. Øresundsakvariet hører under Biologisk Institut ved Københavns Universitet. Det tætte tilknytningsforhold til forskerne på universitetet gør Øresundsakvariet til et førende viden-pædagogisk center inden for marinbiologi og havmiljøbeskyttelse.
  4. Øresundsakvariets arbejder for at fremme den yngre generations interesse for naturvidenskab og de naturvidenskabelige uddannelser (STEM), og akvariets skoletjeneste har årligt besøg af ca. 7.000 børn og unge fra dagsinstitutioner, folkeskoler og gymnasier. Især ét forhold gør skoletjenesten særlig i forhold til andre skoletjenester, idet eleverne kommer ud på skibsbaserede undersøgelser i Øresund og i videst muligt omfang bruger det samme udstyr, som forskerne anvender i deres forskning.
  5. Øresundsakvariet udvikler og gennemfører projekter med naturbevarende og naturforbedrende formål, og bidrager i havmiljøspørgsmål til den offentlige debat i samarbejde med organisationer og politikere. Akvariet har en ambition om at være et nationalt marinbiologisk videncenter, der stiller sin ekspertise til rådighed for ministerier, styrelser og kommuner.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Sport

Faldt om i januar: Hjertestop har ramt flere unge fodboldspillere

Annonce