Annonce
Helsingør

Forældre: Vi er meget bekymrede over spareforslag

-At forestille sig 27 elever i samme klasse under de betingelser, vi har oplevet er grotesk, lyder det i den fælles udtalelse, som forælder Mik Rosenfeldt Jørgensen på vegne af 1.Q på Skolen i Bymidten er afsender af. (Privatfoto).

Administrationens sparekatalog for skole- og klubområdet vækker bekymring i forældrekredse. Især forslaget om at hæve klasseloftet til 27 med tilladelse til 28 elever møder stor modstand.

Annonce

Helsingør: Forældre til børn i Helsingørs skoler advarer på forhånd politikerne om at træffe drastiske beslutninger om besparelser på skoleområdet.

- Vi er blevet meget bekymrede over at høre, at politikerne skal mødes for endnu en gang for at overveje besparelser på skole- og dagtilbudsområdet, siger Monica Evensen, forælder til datteren Sol, der går i 4. klasse på Skolen ved Gurrevejen.

Også skolebestyrelsen for Helsingør Skoledistrikt mener, der er grund til at advare mod flere besparelser. Det er baggrunden for, at en enig skolebestyrelse har lagt en skrivelse ud på forældreintra, hvori de gør opmærksom på sparekataloget med en opfordring til forældrene om at handle.

- De besparelser, der er med denne gang, er så alarmerende, at vi er nødt til at råbe vagt i gevær. Skolernes økonomi er så presset, at der ikke længere kan spares via salami-metoden. De her besparelser rammer dybt i grundtanken om at drive folkeskolen. Det er meget voldssomt, siger skolebestyrelsesformand Jan Dahlager, Helsingør Skoledistrikt.

Et af de forslag der giver anledning til størst bekymring, er administrationens forslag om at hæve det nuværende klasseloft fra 24 elever ved klassedannelse, som reelt tillader to ekstra "tilflytterelever, til 27 elever plus en eventuel tilflytter, altså 28 elever, som er det maksimale antal elever, der kan være i en klasse i henhold til Folkeskoleloven. Samtidig indeholder sparekataloget et forslag om at sløjfe klasseloftet for udskolingseleverne, da der ifølge orienteringen er erfaring med, at der er elever på disse årgange, der løbende forlader klasserne for at gå på efterskole og lignende.

Administrationen vurderer, at der med det nye klasseloft i indskoling og mellemtrin og ophævelse af klasseloft i udskolingen vil kunne reduceres med 17 færre klasser. Der lægges op til blød indfasning "nedefra" altså i de små klasser, hvor skolerne selv kan vurdere i hvilket tempo, de vil indfase andre klassesammenlægninger.

- Hvis man gennemfører det, er der tale om løftebrud. Da politikerne i 2012 gennemførte den nye skolestruktur var det et løfte, at man ikke ville gennemføre klassesammenlægninger på tværs af skolerne. Hvis man øger elevtallet til 27, i værste fald 28 elever, fjerner man også forudsætningen for inklusionsøvelsen, siger Jan Dahlager.

Annonce

Grotesk

Modstanden mod at hæve klasseloftet afspejler sig også i en udtalelse fra 1.Q på Skolen i Bymidten, som er sendt til børne- og udddannelsesudvalget i forbindelse med mødet tirsdag aften.

- At forestille sig 27 elever i samme klasse under de betingelser, vi har oplevet er grotesk, lyder det i den fælles udtalelse, som forælder Mik Rosenfeldt Jørgensen er afsender på.

Forældrene henviser til, at 1.Q på trods af gode børn, dygtige lærere og engagerede forældre, er en klasse der har haft og stadig har mange udfordringer.

-Vi har efter adskillelige forsøg og observationer af diverse repræsentanter fra ressourceteams og så videre fået bevilget en hjælpelærer. Men det holdt hårdt, og det betyder i praksis at der er andre, der må undvære, da der er alt for få lærere og støtteressourcer at trække på, skriver Mik Rosenfeldt Jørgensen.

Annonce

Uforståeligt

Forælder Monica Evensen påpeger, at selv med den nuværende klassekvotient, er der udfordringer i klasserne.

- Allerede på nuværende tidspunkt med maksimalt 24 elever i klasserne er elever og lærere udfordrede med hensyn til at have tid nok til faglig indlæring og trivsel i klasserne, siger Monica Evensen.

Hun påpeger, at forslaget om at omlægge svømmeundervisningen, som i dag foregår i samarbejde med Helsingør Svømmeklub til almindelig idrætsundervisning, også er en dårlig ide.

- Det er ærgerligt, hvis så fantastisk et tiltag som H2O-camp ikke skal fortsætte. Vores opfattelse er helt klart, at de børn som har været på H2O-camp de sidste par år, har lært at svømme langt bedre end den traditionelle undervisning, påpeger Monica Evensen.

Heller ikke administrationens forslag om at indføre en ekstra lukkeuge på SFO - og klubområdet som foreslås konverteret til en ekstra sommerlejr er en god ide. Det vil ifølge Monica Evensen ramme de familier, der har færrest midler.

Børne- og uddannelsesudvalget har valgt at sende administrationens spareforslag, som tæller 11 forslag, videre til budgetforhandlingerne efter sommerferien. Flere af forslagene betegnes af udvalgsformand Gitte Kondrup på forhånd som urealistiske som omtalt i en artikel i dagens avis.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Annonce