Annonce
Helsingør

For gamle udstillinger og for lidt fokus: Kritik af Museerne Helsingør

Helsingør Bymuseum har ikke fornyet sin faste udstilling i mange år, lyder et af kritikpunkterne fra Slots- og Kulturstyrelsen.
Bymuseets faste udstilling er et eksempel på, hvordan man lavede udstillinger i firserne og halvfemserne, siger fungerende museumschef. Hun tager kritik af Museerne Helsingør fra Slots- og Kulturstyrelsen til sig og bebuder, at "der skal ske noget radikalt anderledes".

HELSINGØR: Museerne Helsingør har fået en kort frist. Inden for tre måneder skal museerne aflevere en overbevisende plan for forbedringer.

Kravet kommer fra Slots- og Kulturstyrelsen, der i en ny rapport kritiserer museet. I rapporten ‘Kvalitetsvurderinger af Museerne Helsingør 2020’ kategoriseres museets drift som ’ikke helt tilfredsstillende’.

Vurderingen er et skridt ned af stigen i forhold til sidste gang museerne blev bedømt i 2011.

Annonce


Det er vores vurdering, at museet simpelthen generelt ikke har performet rettidigt.

Ole Winther, Slot- og Kulturstyrelsen


Ole Winther, der er kontorchef i Slots- og Kulturstyrelsen har har været med til at udarbejde kvalitetsvurderingen. Han beskriver resultatet således:

- Det svarer til, at de har bestået eksamen, men de har ikke fået en god karakter.

Slots- og Kulturstyrelsen mener, at kvaliteten af Museerne Helsingør er blevet ringere. Derfor kommer styrelsen med hele 24 anbefalinger, som Museerne Helsingør gør klogt i at følge.

Utidssvarende udstillinger

Et af de centrale kritikpunkter er, at museerne ikke er tidssvarende. Det fremgår også af den nationale brugerundersøgelse, som Slots- og Kulturstyrelsen laver hvert år. Her peger styrelsen på, at Helsingørs museer kun i ringe grad tiltrækker nye og ikke-lokale målgrupper. Og det er ikke tilfredsstillende, står der i rapporten. Det er det heller ikke, at museet ikke evaluerer sine permanente udstillinger og generelt mangler et samlet fokus, klare mål og opmærksomhed på målgrupper og publikumsoplevelser.

Ole Winther nævner, at det kun er Flynderupgaard-museet, der har udskiftet sin faste udstilling, siden museet sidst blev evalueret for ni år siden. Det er ikke godt nok, mener han og nævner som eksempel Helsingør Bymuseum, hvis faste udstilling er omkring tredive år gammel:

- Hvis folk skal komme på en udstilling, så skal det jo være relevant og nærværende. Og det er vores vurdering, at museet simpelthen generelt ikke har performet rettidigt. Og derfor giver vi denne her kritik af det, siger han og understreger, at det ikke kun handler om at tiltrække et større antal gæster.


Det er et meget tidstypisk eksempel på, hvordan man lavede udstillinger i 80’erne og 90’erne. Og nu er der bare gået tredive år og de besøgende har andre forventninger til et museum.

Christina Papsø Weber, museumschef


- Det er ikke bare et spørgsmål om at få gæsterne igennem og ud på den anden side. Vi vil også gerne have, at de har en høj tilfredshed med det og føler, de har fået noget viden med derfra, siger kontorchefen om udstillingen.

Annonce

Radikal ændring

Bymuseets faste udstilling viser blandt andet en lang række genstande fra Helsingørs fortid. Flere hundrede år gammelt legetøj, hospitalsudstyr, våben og glas-og keramikrester er udstillet sammen med en miniaturemodel af Helsingør - som byen så ud i 1801. Men Bymuseets faste udstilling er utidssvarende, giver konstitueret museumschef Christina Papsø Weber Slots- og Kulturstyrelsen ret i.

- Det er et meget tidstypisk eksempel på, hvordan man lavede udstillinger i 80’erne og 90’erne. Og nu er der bare gået tredive år og de besøgende har andre forventninger til et museum, siger hun.

Hun mener, at kvalitetsvurderingen er en god anledning til at finde en ny måde at formidle Helsingørs kulturhistoriske arv på.

- Der skal ske noget radikalt anderledes. Men hvad det præcist er, det har jeg ikke svaret på endnu, siger hun.

Den brede kritik overrasker ikke Christina Papsø Weber, der er leder af Kultur, Uddannelse og Erhverv i Helsingør Kommune, og som midlertidigt overtog ledelsen af museet, da Maibritt Bager i august måned trak sig efter ni år på posten. Den konstituerede leder ærgrer sig dog over Slots-og Kulturstyrelsens kvalitetsvurdering:

- Det er jo aldrig rart at få en ikke helt tilfredsstillende vurdering. Men det giver os et grundlag for at se på, hvordan vi skal arbejde med museerne fremadrettet. Så det er bare på med arbejdstøjet og i gang, siger hun.

Annonce

Ros til Sundtoldsmarked

Rapporten gennemgår blandt andet Museerne Helsingørs økonomi, organisering, formidling og forskning. Kvalitetsvurderingen fremhæver flere positive tiltag. Eksempelvis er kvaliteten af museets undervisningstilbud til daginstitutioner og skole blevet bedre, museerne er blevet mere digitalt synlige, og så er der ros til Sundtoldsmarkedet, der blev etableret i 2013. Men overordnet set er udviklingen gået i den forkerte retning på flere områder:

"Der er fortsat behov for fokusering af museets profil og for strategiske prioriteringer af museets ressourcer og retning", står der blandt andet i rapportens samlede vurdering, der også peger på, at formidlingen og forskningen på museet skal styrkes og udvikles, og at samarbejdet mellem museets bestyrelse og ledelse bør forbedres.

HELSINGØR KOMMUNES MUSEER

  • Helsingør Museerne består af Helsingør Bymuseum, Flynderupgård, Skibsklarerergården og Værtsmuseet.
  • Museerne er kommunalt ejet og Helsingør Kommune giver offentligt tilskud. Museets bestyrelse består af medlemmerne af Helsingør Kommunes Kultur- og Turismeudvalg.
  • Museet havde i 2018 43.513 brugere.
  • Museet blev oprettet i 1911.
Annonce

Skal være skarpe

Rapporten fra Slots- og Kulturstyrelsen indeholder en lang række konkrete anbefalinger til Museerne Helsingør. Museet har nu en frist på tre måneder til at overbevise styrelsen om, at de kan rette op på de kritiserede områder:

- Museerne skal inden for de næste tre måneder lave en helt konkret opfølgningsplan til os, som styrelsen skal godkende, siger Ole Winther.

Bestyrelsesformand for Museerne Helsingør, Michael Mathiesen (K), forstår styrelsens kritik:

- De næste tre måneder skal vi være meget skarpe på, hvordan vi skræddersyer et nyt museumstilbud, siger Michael Mathiesen, der som første punkt på sin opgaveliste har ansættelsen af en ny museumschef.

Annonce
Helsingør For abonnenter

Hård kamp om elsket strand: Udskældt havneudvidelse rykker tættere på

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Undersøger fordele ved metrodrift på Kystbanen: 'Flere afgange og forbedret punktlighed'

Navne For abonnenter

Ida har pakket 672 gaver ind til børn på Helsingørs krisecentre: -Det er dejligt at glæde andre

Helsingør

Advarsel til trafikanter: Pas på sne- og isglatte veje

Sport

Hjalte Froholdt spiller i NFL, men det er ikke gået som forventet: - Det handler bare om at klø på

For abonnenter

Stakkels børnefamilier: Der er grotesk meget jule-tv, men her er de tre vigtigste

Helsingør

Vildt uheld: Bil endte med hjulene i vejret - mand sad fast derinde

Helsingør

Handelsforeningen vil træffe historisk beslutning efter en helt håbløs julesøndag: - Hvor er alle folk henne?

TV 2-direktør efter dokumentar: Ledelsen har svigtet

Helsingør

Nye coronatal: Smitten eksploderer i lokalt område

Erhverv For abonnenter

Efter forsinkelser og knas med Kina: Nu åbner Bettina butik og satser på international succes

Erhverv For abonnenter

'Pisseirriterende' situation udfordrer Jens' butik: Alligevel ser han lys for enden af tunellen

Annonce