Annonce
Helsingør

Forsker: Vi har givet klimaet en kæmpe syngende lussing

Geolog Camilla Snowman Andresen interesserer sig for klimaforandringerne. Foto: Torben Sørensen/kalabas.dk
Annonce

Camilla Snowman Andresen er 48 år og bor i Helsingør. Til daglig arbejder hun som forsker på De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), som er en forsknings- og rådgivningsinstitution. Camilla har en ph.d .grad i geologi fra 2004 og er specialist i at rekonstruere fortidens klimaforandringer omkring Grønland og Nordatlanten ved at analysere borekerner fra havbunden. Hun samarbejder med Helsingør

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Hvad kan du bedst lide ved dit arbejde?

Det kan godt lyde lidt verdensfjernt at ens arbejde består i at skære borekerner med mudder op og lave analyser på dem, for at afsløre hvordan grønlandske gletsjere og nordatlantiske havstrømme har opført sig i fortiden. Men når resultaterne af detektivarbejdet indgår som brikker i forskerverdenens store samlede klimapuslespil, så giver det god mening for mig.

Og der vil altid være masser af spørgsmål, der kræver svar. Hvor meget vil Indlandsisen smelte i de kommende årtier? Vil smeltevandet påvirke Golfstrømmen? Og vil tabet af havis i Arktis påvirke klimaet i Danmark? At få svar på de spørgsmål kræver indsigt i klimasystemets vanemønstre og processer, og det kan vi få ved at nærstudere, hvordan klimaet har ændret sig i fortiden.

Hvad fik dig til at vælge jobbet?

Som barn undrede jeg mig meget over, hvorfor landskaber er så forskellige rundt omkring i verden. En søgen efter svar ledte mig med tiden til geologistudiet. Den oprindelige karriereplan involverede en sølvmine i Bolivia, en hest, en cowboyhat og en cigar i mundvigen. Realiteterne meldte sig, og i dag befinder jeg mig meget bag computeren. Men jeg keder mig stort set aldrig, for jeg beskæftiger mig med et fag, som jeg finder spændende. Og jeg får bestemt også stillet min eventyrlyst på skibstogter blandt isbjerge i grønlandske fjorde, når der skal hentes mudderkerner hjem.

Hvad har gjort størst indtryk arbejdsmæssigt?

Det har gjort stort indtryk på mig, hvor uhyggeligt følsomt klimasystemet rent faktisk er. Studiet af fortiden, f.eks istider, fortæller os, at Jorden har en formidabel evne til at forstærke selv de mindste små ændringer i indkommende energi fra solen, ved at sætte sit eget system i sving. Når man sammenligner den store mængde CO2, vi har udledt de seneste 150 år, med fortidens naturlige CO2 niveauer, så er det helt tydeligt, at vi har givet klimasystemet mere end et prik på skulderen. Det svarer nærmere til en kæmpe syngende lussing. At nogen mennesker sætter spørgsmålstegn ved klimakrisens alvor er mig en gåde.

Hvordan tror du dine kollegaer opfatter dig?

Engageret, kompetent og nok også ret utålmodig. Jeg håber også de finder mig venlig og hjælpsom.

Hvad kunne man gøre bedre inden for det område, du arbejder med?

I 2013 var jeg til en konference i Wien, hvor én af hovedforfatterne til IPCC’s femte rapport holdt en større forelæsning om arbejdet med rapporten. En fra publikum spurgte ham efterfølgende, om panelet havde overvejet at lave undervisningsmateriale om klimaforandringerne til skoler. Et godt spørgsmål, hvortil forelæseren svarede, at det ville IPCC ikke, da de var bange for at blive beskyldt for at være for politiske. Jeg rasede indeni. Så IPCC vil gerne informere politikerne om klimaforandringer, men ikke de unge mennesker, der 4-5 år ude i fremtiden skal stemme på politikerne?

Forargelsen lagde kimen til, at jeg nogle år senere sammen med Helsingør Kommunes skoleforvaltning søgte og fik støtte fra Nordea-fonden til et nationalt projekt ’Junior-Geologerne’. Projektet har til formål at få unge ud i naturen og gøre dem klogere på geologi, jordens ressourcer og undergrundens rolle i grøn omstilling. Jeg håber, projektet vil bidrage til at den kommende generation ikke kun har vilje, men også kompetencer til, at vi bliver fossilfrie.

Hvad ser du selv som dine styrker?

Jeg er nok en stærk cocktail af grundighed og målrettethed skænket i virkelig godt humør og drysset med en pæn håndfuld nysgerrighed.

Hvad kan du godt lide at lave i fritiden?

Jeg er med i en strikkeklub med en lille bunke søde veninder. Jeg kalder den dog ’drikkeklubben’, for ikke at føle mig som en gammel kone foran et ildsted. Alle mine veninder er sindssygt dygtige til at strikke efter komplekse opskrifter. Jeg er til gengæld helt vild dårlig til at strikke, så de skiftes lidt til at monitere mig.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce