Annonce
Helsingør

Fortsat mangel på daginstitutionspladser i Espergærde: - Det  er megabesværligt

Ida Ewert Sort og hendes mand flyttede til Espergærde sidste år. De har i mange måneder ventet på, at der bliver en ledig plads i en daginstitution nær deres hjem til sønnen Jens, der er et år gammel. Foto: Lars Johannessen.
Flere forældre til små børn i Espergærde venter på at få en plads i en daginstitution i deres egen by. Politikerne burde prioritere de tilflyttede børnefamilier højere, mener en nytilflyttet mor, der hver dag må til Snekkersten for at aflevere sin søn.

ESPERGÆRDE: Børnefamilier i Espergærde må i flere tilfælde til eksempelvis Helsingør eller Snekkersten, hvis de vil have deres barn i vuggestue eller børnehave. Der er nemlig flere små børn i byen, end der er pladser i daginstitutionerne.

En status fra kommunens Center for Dagtilbud, Skoler, Fritid og Idræt viser, at 32 børn fra Espergærde med behov for pasning frem til og med 1. februar i år har fået tilbudt en plads, der ligger i en anden by end barnets hjem.

Det giver logistiske udfordringer i hverdagen, mener Ida Ewert Sort, der er mor til Jens på et år.

Annonce

Sidste år flyttede hun sammen med sin mand til Espergærde. De havde i forvejen skrevet sønnen op til en plads i en lokal vuggestue - med ønske om at starte i oktober 2020. Men Helsingør Kommune meddelte familien, at der først ville være en ledig vuggestueplads i Espergærde i april måned. Hvis de ønskede en plads i deres ønskeinstitution, skulle de vente  endnu længere - til maj eller måske august måned i år.

Derfor går Jens nu i en daginstitution i nabobyen Snekkersten.

- Det er en god institution, som jeg er meget glad for. Men det er megabesværligt, når vi skal hente og aflevere, siger Ida Ewert Sort om afstanden til sønnens vuggestue.

Selv om familien nu har købt en bil, stjæler transporten til og fra daginstitutionen værdifuld tid i hverdagen. Institutionen i Snekkersten ligger få kilometer fra familiens hjem, men afstanden giver alligevel logistiske udfordringer for forældrene til den etårige.

- Vi skændes nærmest om, hvem der skal hente og bringe - fordi det er så besværligt. Jeg er gået ned i tid, så vi kan nå at hente ham, siger Ida Ewert Sort, der arbejder som gymnasielærer i København.

Helsingør Dagblad beskrev i efteråret, at 60 børn frem mod 1. december var blevet tilbudt en plads uden for deres egen by. Og udfordringen med at skaffe pladser i daginstitutioner i især Espergærde har eksisteret i flere år. Tilbage i 2018 viste Helsingør Kommunes egne prognoser, at der i de følgende år ville være mangel på daginstitutionspladser. Kommunen besluttede derfor i 2019 at udvide den integrerede daginstitution Kasserollen i Espergærde med 80 nye pladser. "Disse kan stå klar fra januar 2021" står der i et referat fra september 2019 fra et møde i Børne- og Uddannelsesudvalget. Men daginstitutionen har endnu ikke slået dørene op for nye børn.

- Hvis Helsingør er en kommune, der gerne vil have børnefamilier, så burde de måske overveje at prioritere børnefamilierne og bygge nogle flere daginstitutioner, siger Ida Ewert Sort.


Hvis Helsingør er en kommune, der gerne vil have børnefamilier, så burde de måske overveje at prioritere børnefamilierne og bygge nogle flere daginstitutioner

Ida Ewers Toft


Udvidelse på vej

Gitte Kondrup, der er socialdemokratisk formand for Børne- og Uddannelsesudvalget har tidligere udtalt, at Kasserollen ville stå klar til at modtage de nye børn "i starten af 2021".

- Alle arbejder målrettet efter, at vi kan modtage de første børn den 4. marts. Der er dog en risiko for, at vi må flytte datoen lidt på grund af corona, siger udvalgsformanden.

Håndværkerne, der skal indrette og klargøre institutionen, skal af hensyn til risiko for smitte med corona overholde afstandskrav, der kan forsinke processen yderligere "en uge eller to".

Gitte Kondrup understreger, at Helsingør Kommune overholder pasningsgarantien, da alle børn kan få en plads i en daginstitution i kommunen, når de ønsker det.

- Det er vores opgave at være på forkant og sikre, at vi har de nødvendige daginstitutioner. Og det har vi jo - for vi kan jo tilbyde daginstitutionspladser i kommunen. Men jeg kan godt forstå, at hvis man bor i Espergærde, så vil man gerne have en plads i Espergærde, siger hun.

I opgørelsen, som Helsingør Dagblad har modtaget fra kommunen, fremgår det, at ni af de i alt 32 børnefamilier i Espergærde, der ikke har kunne få en plads i en lokal daginstitution, har takket ja til en plads i en anden by. De resterende 23 har valgt en "anden løsning".

I efteråret beskrev Helsingør Dagblad, hvordan flere familier har forlænget deres barselsorlov, er gået på deltid eller har ladet bedsteforældre passe barnet, indtil de blev tilbudt en daginstitutionsplads lokalt. Nyligt tilflyttede familier fra København har i flere tilfælde valgt at lade barnet fortsætte i daginstitutionen i hovedstaden - selv efter familien er flyttet til Espergærde.

ANTALLET AF SMÅ BØRN I KOMMUNEN STIGER

- Antallet af nul til femårige i Helsingør Kommune har siden 2016 været stigende - og i januar 2020 var der i alt 3.471 børn i alderen nul til fem år. I forhold til 2019 var der en stigning på 133 børn -  svarede til en stigning på fire procent.

- Kommunen forventer, at antallet af nul til femårige vil fortsætte med at stige frem til år 2030. Ifølge befolkningsprognosen er der en forventning om en yderligere stigning på ti procent i antallet af børn i aldersgruppen frem til 2030.

- Den faktiske udvikling i antallet af nul til femårige vil i høj grad afhænge af, hvor mange nye boliger, der bliver bygget og hvor mange mennesker, der dermed flytter til kommunen. Det forventede antal børn i daginstitutionerne er baseret på kommunens befolkningsprognose, der forudsætter en samlet boligudbygning på 1.400 boliger frem mod 2030.

Annonce

- Vi har skyndt os

- Jeg synes, at kommunen skal være klar over, at det er besværligt for mange borgere - især økonomisk. For jeg ville da helt klart gerne arbejde 100 procent og betale den skat, der følger med. Men det er ikke muligt lige nu, siger Ida Ewert Sort med henvisning til, at hun for tiden arbejder deltid som gymnasielærer.

Formand for Børne- og Uddannelsesudvalget Gitte Kondrup så gerne, udvidelsen at Kasserollen var blevet færdig tidligere. Men der går tid fra at politikerne får prognoserne og kan sætte et byggeri igang - til det står færdigt, forklarer formanden. Kommunen oplyser til Helsingør Dagblad, at alle familier, der venter på en daginstitutionsplads i Espergærde, vil kunne få en plads lokalt, når Kasserollen åbner. Nogen vil dog stadig opleve ventetid på deres ønskeinstitution.

- Vi har skyndt os så meget som overhovedet muligt, og jeg er rigtig glad for, at vi nu er ved at være i land, siger Gitte Kondrup og lover, at kommunen følger prognoserne for antallet af børn og daginstitutionspladser tæt.

- Sådan at vi undgår, at man skal uden for sit eget distrikt for at få passet sine børn, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

En kikset familiefest eller en supersmitter i en fodboldkamp: Så tæt er dit sogn på at lukke

Annonce