Annonce
Helsingør

Nova-jubilæum: Fra Kulturværftet mod det uendelige univers

Stjernekikkerforeningen Nova fejrede 20 års jkubilæum ved Kulturværftet. Foto: Lars Johannessen
Astronomerne fra Nova-observatoriet i Helsingør markerede sit 20 års jubilæum med stjernekiggeri fra Kulturværftet.
Annonce

Helsingør:  Lørdag fyldte Nordsjællands Astronomiforening, Nova, i Helsingør 20 år.

Det blev markeret med fortovs-astronomi foran indgangen til biblioteket ved Kulturværftet.

Her stillede erfarne amatørastronomer fra Nova op, for fremvise foreningens teleskoper og vejlede besøgende, som selv ville prøve at observere himlen eller detaljer på kysten i Skåne.

Det var der stor interesse for, og mens skyerne blokerede for udsynet benyttede andre lejligheden til at få en generel snak med stjernekiggerne om planeter, galakser og hele universet.

Det var Allan Reib, som for 20 år siden fik idéen til at danne foreningen sammen med elever fra Helsingør Ungdomsskole.

I løbet af Novas første to år lykkedes det at etablere et observatorium i tårnet ved Montebello. Den flotte kobber-kuppel, som pryder observatoriet, har Nova fået lov til at låne af Kroppedal Museum.

For at etablere observatoriet blev Nova bl.a. bakket op af Helsingør Kommune, Friluftsrådet og Frederiksborg Amt, som alle donerede sekscifrede beløb.

Annonce

Observation af stjernehimlen

Den dusinstore gruppe af medlemmer, der startede Nova, benyttede flittigt observatoriet og fremviste det til gæster fra hele Nordsjælland. Novas observatører har siden da flittigt
observeret planeter, stjerner, stjernetåger og fjerne galakser fra Montebello. Og når det er overskyet kan man bruge teleskoperne til at zoome ind på skibene på Øresund og bygningerne i
Helsingborg.

Udover at observere med øjet, så har Novas medlemmer også flere aktive astro-fotografer, som med stor forstørrelse kan tage billeder af planeter og galakser.

Annonce

Nova vokser sig stor

Udover observation af stjernehimlen, så begyndte Nova et par år efter dannelsen også at arrangere foredrag med professionelle astronomer fra de danske universiteter.

Næstformanden for Nova Martin Sparre (tv) tjekker en stjernekikkert sammen med  formand Poul Henrik Jørgensen ved kulturværftet. Foto Lars Johannessen

I de sidste 15 år har Nova arrangeret over 100 foredrag med forskere, som har fortalt om deres forskning og aktuelle projekter.

I dag foregår Novas foredrag oftest i Toldkammeret i centrum af Helsingør. Foredragene er populære, og Nova voksede sig hurtigt stor og er i dag Danmarks største regionale astronomiforening.

Den har gennem tiden haft besøg af kendte foredragsholdere som for eksempel Holger Bech Nielsen, Jens Martin Knudsen, Anja C. Andersen og Michael Linden-Vørnle, fortæller Allan Reib.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

FC Helsingør tabte til Superligahold

Coronavirus

Live:  Danmark finder første tilfælde af sydafrikansk virusvariant

Debat

Debat: DBU udviser ikke loyalitet

Annonce