Annonce
Erhverv

Tryghedsnarkomanen Freia Dam har kastet sig ud i sit livs iværksætter-eventyr: - Du skal slå nogen ihjel fra start af

I det første halve år hed Freia Dams virksomhed bare Freia Dam, indtil en af hendes veninder spurgte hende: "Hvorfor kalder du det ikke Damn Podcast." Lige siden har firmaet haft det navn. Foto: Lars Møller
Lydnørden Freia Dam lever af og i det digitale univers med sin podcastvirksomhed Damn Podcast. Hun har kæmpet sig igennem et væld af konkurrenter for at nå dertil, hvor hun er i dag.

DIGIVÆRKSÆTTERNE: Hvor længe kan man egentlig leve af nul kroner?

Det spørgsmål stillede Freia Dam sig selv, da hun for tre år siden kastede sig ud i et dristigt iværksættereventyr.

Hun gik med åbne arme ind i en verden med utallige konkurrenter, hvor hun godt vidste, at chancen for at overleve ikke var den største.

Annonce

- Jeg var en tryghedsnarkoman, der skulle have et 8-16 job, siger Freia Dam.

I dag er virkeligheden dog en helt anden.

Fra sit seks kvadratmeter store kontor i villaen i Espergærde driver hun sin egen virksomhed Damn Podcast, hvor hun hjælper andre virksomheder med at brande sig selv gennem podcast.

Udstyret med en bærbar computer, et tastatur, en mus, et par mikrofoner og en optager lever hun sit arbejdsliv på sine helt egne præmisser og med en fyldt ordrebog.

Digiværksætterne

Lokalavisen Nordsjælland lancerer serien 'Digiværksætterne,' hvor avisen i de kommende uger interviewer lokale iværksættere, der lever af og i den digitale verden.

Danmark er det bedste land i verden at begynde en digital virksomhed, viser en analyse, derfor er vi gået på jagt efter kommunens digitale iværksættere.

Udover Freia Dam kan du møde boligstylist og journalist Maja Porsgaard Rosasco og influencer med 16.300 følgere Sarah Razanantsoa Mariager.

Gamle kassettebånd

Lige siden Freia Dam var syv år gammel, har hun svømmet i lydbølgerne.

Lydnørderiet startede, da hendes far en dag kom hjem med en båndoptager. Med hørebøfferne om ørerne hørte hun Disney-kassettebånd og fandt pludselig ud af, at den kunne optage.

Freia Dam har at gøre med vidt forskellige kunder. Nogle ved lige, hvad de vil have. Andre er mere usikre, og til tider skal hun agerer vært, tilrettelægger og producer. Foto: Lars Møller

- Jeg fandt nogle af mine fars gamle kassettebånd med rockmusik og begyndte straks at indtale alt muligt. Det var en slags impro-radio, hvor jeg både lavede vejrudsigter, nyhedsudsendelser og interviews med mig selv, siger hun.

Alt det gjorde hun, fordi hun gik med en drøm om at blive nyhedsvært som hendes store idol Søren Kaster.

Det gik dog op for hende, at det nok var for svært for hende at blive journalist.

- Og hvem går lige ind og bliver radiovært, siger hun.

Jeg synes, det går godt. Da jeg startede for tre år siden, havde jeg ikke i min vildeste fantasi tænkt, at jeg kunne leve af at lave podcast for virksomheder.

Freia Dam, journalist og podcastproducent hos Damn Podcast.
Annonce

"Jeg giver det et år"

Men ad omveje er hun endt netop der.

Med en praktikplads hos Radio24syv, som endte med en fastansættelse, og næsten fem år som freelancejournalist i bagagen, har hun frigjort sig selv fra faste mødetider og redaktionslokaler.

Men vejen dertil var ikke uden en god omgang tvivl på egne evner. Allerede i 2014 gik hun med de første tanker om at blive selvstændig, men usikkerheden oversvømmede modet til at kaste sig ud som iværksætter.

- Hvad skulle vi så leve af, hvis nu jeg endte med at lave nul kroner, spørger den 36-årige iværksætter retorisk.

Blå bog

Navn: Freia Dam

Født: 1985 på Nørrebro og opvokset i Humlebæk.

Uddannelse: Gik på Helsingør Gymnasium fra 2002 til 2005. Har en bachelorgrad i dansk fra Københavns Universitet.

Arbejde: Kommunikationsassistent hos Frontline Public Relations (2005-2008), PR-assistent hos Munio Design (2008-09), Tekstforfatter hos Boligven.dk (2010-2011), Journalist, producer, vært og tilrettelægger hos Radio 24syv (2011-14), Freelancejournalist (2014-18), Linjeleder og underviser hos Johan Borups Højskole (2018) og selvstændig journalist og podcastproducent hos Damn Podcast (2018-)

Freia Dam bor i dag i Espergærde og har to børn med sin mand.

Fire år efter havde Freia Dam fået to børn, og hun vidste egentlig ikke, hvilken retning hendes liv skulle tage.

- Til sidst tog min mand mig om skuldrene, og sagde "nu gør du det, jeg kan ikke holde ud at høre mere om det," siger Freia Dam.

Med den besked besluttede hun, at drømmen om sin egen virksomhed endelig skulle indfries.

Hendes mand forsikrede hende, at det ville være okay, hvis hun ikke tjente noget det første år.

- Min mands opbakning har været den vigtigste. Hvis ikke den havde været der, så havde jeg ikke gjort det, siger hun.

Tre år senere står firmaet stadig på egne ben.

- Jeg gik ind til det med en idé om, at jeg ville give det et år, og så kunne jeg gå tilbage på dagpenge og finde et job, siger hun.

Annonce

Horribel løn

I dag lever hendes virksomhed af og i den digitale verden og inden for en branche, hvor man meget nemt kan drukne i en horde af konkurrenter.

Selvom hun havde kontakter fra sin tid på Radio24syv, skulle hun alligevel ud at hverve kunder.

Det betød, at hun måtte tage sig billigt betalt for at få foden indenfor.

Arbejdspladsen er på seks kvadratmeter og er udstyret med en computer, et tastatur og en mus. Foto: Privat

- Det var virkelig hårdt, for jeg solgte mig selv til en timeløn, der var helt horribel. Jeg var lykkelig bare jeg fakturerede et eller andet beløb, siger Freia Dam, der kontaktede alle dem, hun kunne komme i tanke om i håbet om at kunne få arbejde.

Nu er hun faktisk dér, hvor hun fra tid til anden må sige nej til opgaver.

Annonce

Hooked

I starten havde Freia Dam svært ved at slippe sit arbejde.

- Jeg kunne arbejde hele tiden. Du er så hooked, fordi det hele er nyt og alt skal spille, siger hun:

- Jeg mærkede, at det ikke var sundt for mig. Det var nok et forstadie til stress.

Tre gode råd

Freia Dam giver her tre gode råd, hvis du selv står og skal starte din egen digitale virksomhed.

1) De første tre år kan godt være hårde. Det kan føles som at køre ned af en skibakke uden at kunne stå på ski.

2) Man må ikke blive forskrækket over, hvor lidt man tjener i starten. Det er bare et vilkår. Det vigtige er at huske sit netværk. Skriv alle de mennesker du kender ned på et stykke papir og forestil dig, hvad de enkelte kan rådgive dig omkring.

3) Tag imod al den hjælp du kan få. Og husk at ring til SKAT, hvis var meget i tvivl, ligesom jeg var. Der er mange folk som mig, der er gode til de de laver, men som aner et klap om moms-indberetning. Du kan også altid søge hjælp hos A-Kassen og kommunen for rådgivning og vejledning.

I dag lukker hun computeren ned klokken 16.30, og selvom arbejdspladsen er tre meter væk fra soveværelset, lader hun sig ikke friste længere.

- Jeg har fundet ud af, at ens kunder ikke vælger mig fra, fordi jeg ikke svarer på mails i weekenden, siger hun.

Annonce

Slå nogle ihjel

Hun har nået et punkt, hvor hun er sin egen chef og kan tilrettelægge sin tid, helt som hun vil.

Lydnørden har forsøgt at skære så mange udgifter fra som overhovedet muligt, hvilket også er grunden til, at hun sidder på hjemmekontoret i Espergærde.

Men det arbejdsliv har også udfordringer.

- Jeg kan godt savne at have nogle kollegaer, som jeg kan sparre og spise frokost med, siger hun.

Freia Dam er samtidig gået ind i en branche, hvor forbrugerne er kræsne. Ifølge hende handler det om at ramme lytterne fra start af, ellers surfer de hurtigt videre på andre lydbølger.

- Det handler om at slå nogle ihjel fra start af. The Big Bang som det første, for ellers er lytterne videre, siger hun.

I starten af 2020 var der 2.500 danske podcasts, viser en optælling fra Apple Podcast.

Annonce

Hackerangreb

Som digital virksomhed ligger alt Freia Dams arbejde på hendes computer. Flere og flere små og mellemstore virksomheder digitaliseres, og dermed stiger risikoen også for hackerangreb.

Selvom hun vedkender, at det er noget, der nok bør fylde mere, så er hun alligevel forberedt, hvis uheldet skulle være ude.

Freia Dam kan lige nu ikke forestille sig at skulle tilbage på en arbejdsplads. - Jeg tænker tit på, hvornår stopper Damn-podcast? Men lige nu kan jeg ikke forestille mig et job, hvor jeg skal møde ind på et bestemt tidspunkt. Jeg kan ikke udelukke, at det sker, når mine børn bliver ældre. Men lige nu er fleksibiliteten for lækker, siger hun. Foto: Lars Møller

- Det er aldrig sket for mig, men jeg tænker da over det. Jeg tager backup af alt, jeg laver og ligger det på en ekstern server. Jeg prøver at gardere mig så godt, jeg kan. Hvis min computer hackes, kan jeg genoptage mit arbejde forholdsvis uproblematisk inden for et par dage, siger Freia Dam.

Annonce

Sin egen testperson

Siden 2018 er de sparsomme lønsedler blevet forvandlet til sorte tal på bundlinjen. Tallet vil hun ikke ud med, men Freia Dam anslår, at Damn Podcast økonomisk ligger på linje med hendes konkurrenter i podcast-branchen.

- Jeg synes, det går godt. Da jeg startede for tre år siden, havde jeg ikke i min vildeste fantasi tænkt, at jeg kunne leve af at lave podcast for virksomheder, siger hun.

Podcast er blevet hendes liv fra hun står op, til hun går i seng. Selvom det ikke er arbejde, så er hun stadig storforbruger og kan bruge timevis med lyd i ørebøfferne.

- Jeg lytter rigtig meget, men jeg er også kræsen. Hvis noget er kedeligt inden for de første tyve sekunder, så finder jeg noget andet, siger hun:

- Jeg er ligesom den forbruger, jeg laver podcast til.

Annonce
Helsingør For abonnenter

Ikonisk strandvejsvilla med en festlig historie solgt: - Der har været holdt nogle vilde abegilder

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør For abonnenter

Benzinbiler forbudt: Her kommer de nye parkeringspladser til elbilerne

Helsingør For abonnenter

Rift om boliger gør køberne mindre kræsne: - Pludselig larmer Kystbanen ikke så meget

Helsingør

Varsel om forhøjet vandstand mandag morgen: - Kan føre til lokale kystnære oversvømmelser

Navne

Indian er blevet redet af tre generationer og sætter fortsat tempo på morgenturene i skoven: - Han er en god ven, der puffer til mig på dårlige dage

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Erhverv For abonnenter

Klar tale fra formand for erhvervs- og industriforening: 'Dybt foruroligende' sag bør ende i fyring

Erhverv

Kommunen svarer igen efter kritik for sviner-mail: - Når fuld åbenhed ikke rækker

Helsingør

Pludselig forsvandt et fast element på Kulturhavnen: Hvad er der blevet af den store 'affaldsfisk'?

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Helsingør

Hvad giver man et fyrskib i gave: En ganske særlig 115 år gammel grøn silkegave

Erhverv For abonnenter

Søren har knoklet i over 45 år, men får nej til tidlig pension: - Det er jo ikke for sjov, at man søger det her

Helsingør

Aleyna, Anton og Martine har testet tusindvis under pandemien: - Der er både sjove og ubehagelige oplevelser

Annonce