Annonce
Helsingør

Fremsynet specialbørnehave fejrer fyrre år

Dorthe Hassing blev ansat for 23 år siden som leder af Specialbørnehaven, der dengang hed Rosenkilde og siden skiftede navn til Himmelhuset. (Foto: Torben Sørensen)

Det var nye tanker om handicappedes børns behov, der lå bag tilblivelsen af specialbørnehaven Himmelhuset, som i dag fejrer 40 år.

Annonce

Helsingør: Når mangeårig daginstutionsleder Dorthe Hassing i dag holder en tale for de forældre og børn, nye som gamle, som er dukket op for at fejre Specialbørnehaven Himmelhusets jubilæum, vil det formentlig være en tale, som giver anledning til refleksion over den udvikling, der er er sket siden daginstitutionen blev etableret for 40 år siden. Det skete i kølvandet på, at særforsorgen blev udlagt af staten til de daværende amter.

- Der opstod nogle nye tanker og fremsynede visioner for handicappede børn og deres forældre om, at de på linje med alle andre børn skulle have mulighed for at gå i vuggestue og børnehave, som der var forståelse og villighed i Helsingør Kommune til at bakke op om, siger Dorthe Hassing, som selv har været ansat i 23 år som daginstitutionsleder.

- Jeg troede kun, at jeg skulle være her i fem-ti år. Men det har været en god tid og er et område, som jeg stadig brænder for. Det er meget livsbekræftende at arbejde med børn, der er født med andre muligheder end andre. Der er meget udvikling, selv om det går langsomt og masser af glæde og sjove stunder i det daglige, fortæller Dorthe Hassing.

Annonce

Stor udvikling

Specialbørnehaven Himmelhuset har plads til 16 børn i alderen fra 0-6 år. Daginstitutionen henvender sig til børn med forskellige handicap, psykiske og/eller fysiske med betydelig og varig nedsat funktionsevne. Det drejer sig blandt andre om børn med en diagnose indenfor autisme, børn med spastisk lammelse og børn med Downs Syndrom.

Arbejdet med børn med forskellige handicap betyder, at de ansatte har et tæt samarbejde med forældrene og sætter sig ind i hvert enkelt barns behov, herunder også indhenter viden om de handicap, børnene har med sig, fortæller daginstitutionslederen.

- Alle børnene har særlige behov som skal tilgodeses. Det er et område, hvor der hele tiden er en udvikling med nye metoder og teorier. Ikke mindst er der en stor teknologisk udvikling. For eksempel kan børn, der ikke kan tale i dag, bruge en computer og kommunikere ved at trykke på billeder. Den kan også styres med øjnene, fortæller Dorthe Hassing.

Annonce

Deltog i byggeproces

Himmelhuset har adresse på Krøyersvej 4 i Helsingør, hvor børn og ansatte flyttede ind i det dengang nybyggede hus i 2003.

De første 24 år havde daginstitutionen adresse, under navnet Specialbørnehaven Rosenkilde, på Rosenkildevej i Helsingør.

Det nye hus blev bygget i dialog med medarbejderne, fortæller Dorthe Hassing.

- Vi sad med i arbejdsgruppen og bidrog med ideer til indretning med videre. Vi har langt hen ad vejen de rammer, vi har behov for. Vi er rigtig glade for vores samarbejde med Helsingør Kommune. Kommunen har været med på beatet lige fra starten og støttet op om arbejdet, og hvor vigtigt det er at vi også giver de her børn nogle muligheder, siger Dorthe Hassing.

Annonce

Samarbejde med Snoezelhuset

Specialbørnehaven Himmelhuset er nabo til sansehuset Snoezelhuset, som også flyttede ind i et nyt hus samtidig med Himmelhuset.

Snoezelhuset henvender sig til mennesker i alle aldre, som har udfordringer med at modtage og bearbejde sanseindtryk og tilbyder kontrollerede sansestimuli til både børn og voksne. Der er da også et tæt samarbejde de to institutioner imellem, fortæller daginstitutionslederen.

- Vi er så heldige at være naboer til Snoezelhuset. Det er en kæmpe force. Vi har et tæt gensidigt samarbejde og en aftale om, at vores børn kan benytte Snoezelhuset en gang om ugen, fortæller Dorthe Hassing.

Specialbørnehaven har også et bredt tværfagligt samarbejde med specialkonsulenter i kommunen, herunder talepædagoger, synskonsulenter og psykologer.

Derudover er Specialbørnehaven involveret i et samarbejde med andre specialbørnehaver i Danmark og deltager én gang årligt i en landskonference.

40 års jubilæet fejres i dag med åben reception for nuværende og tidligere børn og forældre fra klokken 15.30 til 17. Arrangementet byder på underholdning ved den lokale sangerinde Yasmin og lidt godt til ganen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Annonce