Annonce
Helsingør

Frygt for at Vapnagård også ender på ghettoliste: - Vi skal have styrket beskæftigelsesindsatsen

32,9 procent af beboerne i Vapnagård er uden beskæftigelse - og tallet er stigende. Foto: Lars Johannessen
- Fleksibel udlejning løser ikke det grundlæggende problem med arbejdsløsheden, siger byrådsmedlem Claus Christoffersen, som stiller forslag om en fremskyndet beskæftigelsesindsats i boligafdelingen.

Konsekvenserne af at komme på regeringens liste over ghettoer blev tydelige i Helsingør Kommune, da knap 100 familier sidste år blev tvangsflyttet fra boligafdelingen Nøjsomhed.

Nu frygter kommunen og boligselskabet, at det kan gå samme vej med Vapnagård, hvor der bor omkring tre gange så mange beboere.

Der er således en “reel risiko for, at Vapnagård allerede i 2022 får status som udsat boligområde”, lyder det i en orientering til Økonomiudvalget fra administrationen.

Mandag skal udvalget tage stilling til en ny midlertidig anvisningsaftale med Boliggården, som betyder, at kommunen får mulighed for at anvise nye beboere, som er i job eller uddannelse, til de ledige lejligheder.

Men problemet er, at anvisningsaftalen ikke løser de store arbejdsløsheds-udfordringer blandt de mange beboere, der i dag bor på Vapnagård, siger Claus Christoffersen.

Han stiller derfor forslag om, at Helsingør Kommune igangsætter en fremskyndet beskæftigelsesindsats, som specifikt er målrettet Vapnagård.

- Fleksibel udlejning er en god ting, men det løser ikke det grundlæggende problem med arbejdsløsheden. Derfor er man nødt til at se på den anden side af mønten, som handler om, hvordan man kan få de folk, der bor i området, i job eller uddannelse. Vi skal have styrket beskæftigelsesindsatsen siger Claus Christoffersen, der er medlem af Byrådet og Økonomiudvalget for Socialdemokratiet.

Annonce

Stigende arbejdsløshed blandt beboerne

Et af kriterierne for at blive betegnet som et udsat boligområde er, at andelen af arbejdsløse overstiger 40 procent. Ved regeringens seneste opgørelse af arbejdsløsheden i Vapnagård, var 32,9 procent af beboerne uden beskæftigelse. Men tallet har været stigende.

- Fleksibel udlejning er en god ting, men det løser ikke det grundlæggende problem med arbejdsløsheden. Derfor er man nødt til at se på den anden side af mønten, som handler om, hvordan man kan få de folk, der bor i området, i job eller uddannelse, siger Claus Christoffersen. Foto: Lars Johannessen

Ifølge administrationen er der således “en stigende tendens med flere ledige ud af de cirka 2.230 18-64 årige i Vapnagård. Hen over 2020 har andelen generelt været stigende og i efteråret 2020 svinger andelen mellem 34,6 procent og 38,5 procent”.

- Jeg kan ikke se, at vi i dag har en meget systematisk indsats, og derfor foreslår jeg, at vi beder administrationen gå i gang med at lave et oplæg til, hvordan man kan målrette beskæftigelsesindsatsen i Vapnagård - eventuelt med medarbejdere, der arbejder ude i området, siger Claus Christoffersen.

Annonce

‘At sparke en åben dør ind’

Marlene Harpsøe, der er formand for Social- og Beskæftigelsesudvalget og medlem af Dansk Folkeparti, siger til Helsingør Dagblad, at Claus Christoffersens forslag er at “sparke en åben dør ind”, fordi hun allerede har stillet et forslag om at styrke indsatsen i forhold til de langtidsledige.


Vi bliver nødt til at forholde os til ghetto-lovgivningen - ellers ender man med at være tvunget til at rive boliger ned

Marlene Harpsøe


Derudover påpeger hun, at en beskæftigelsesindsats bør rette sig mod andre boligafdelinger end blot Vapnagård.

- Jeg ser ikke for mig, at vi laver en indsats, der kun gælder Vapnagård. Vi er valgt for hele Helsingør Kommune, og derfor har vi et ansvar for at sikre, at de indsatser, vi laver, gælder for så mange som muligt. Men når vi styrker indsatsen i forhold til de langtidsledige, så vil det også komme beboerne i Vapnagård til gavn, siger Marlene Harpsøe.

Hun har også en frygt for, at Vapnagård på sigt kan ende på ghetto-listen:

- Det risikerer man, hvis ikke vi tager situationen alvorligt. Vi bliver nødt til at forholde os til ghetto-lovgivningen - ellers ender man med at være tvunget til at rive boliger ned, siger Marlene Harpsøe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Live: Tidlig FCH-føring hurtigt udlignet

Erhverv For abonnenter

Kunde fik 300 kroner for et P. S. Krøyer-værk: Er det rimeligt, at antikvitetshandleren nu sælger det for 7.000 kroner?

Annonce