Annonce
Erhverv

Frygter at udenlandske turister bliver væk: - Hvis man sidder i USA, tænker man: Der er krig i Europa

Museet for Søfart kan blive hårdt ramt, hvis amerikanerne bliver hjemme. Foto: Lars Johannessen
Sommeren skulle have været det store turistcomeback. Men det ser ud til, at turister fra især Kina og USA bliver hjemme. Det bekymrer Ulla Tofte, direktør for M/S Museet for Søfart.

HELSINGØR: De kunne næsten ikke få hænderne ned af bare begejstring omkring påske på museer, udstillinger og turistattraktioner.

Gæsterne væltede ind, og det var en kærkommen modsætning til de to foregående år, hvor corona kastede mørke skygger over besøgstallene.

Men glæden er vendt til bekymring, for man ser ind i en sommer, hvor man ikke får det helt store turist-comeback, som man havde drømt om. Det skyldes blandt andet stigningen i corona-smittetallet, særligt i Asien. Men også amerikanernes frygt for krigen i Ukraine, som får mange fra USA til at blive væk.

Annonce

Det slår VisitDenmark nu fast på baggrund af tal fra den Internationale Image- og Potentialeanalyse, som er gennemført i marts 2022 på dansk turismes prioriterede markeder. Og Ifølge Wonderful Copenhagen, hovedstadsregionens officielle turismeorganisation, ser det ikke for godt ud med turisterne i hovedstadsregionen.

På nuværende tidspunkt er der nemlig 51 procent færre bookede hotelovernatninger juni og juli sammenlignet med sidste år.

Ulla Tofte, direktør for MS Museet for Søfart, vil ikke kaste håndklædet i ringen trods de dystre turist-prognoser. Foto: Torben Sørensen

Uheldig cocktail

Så selv om april måned for blandt andet M/S Museet for Søfart var bedre besøgsmæssigt end 2019 og tændte op for optimismen, ser det nu anderledes ud.

- Vi var vilde af optimisme i begyndelsen af året, men nu kan vi se, at de stigende forbrugerpriser, stigende brændstofpriser, corona i Asien, og krig i Ukraine er en uheldig cocktail i forhold til os, siger Ulla Tofte, direktør for M/S Museet for Søfart.

Hun er naturligvis bekymret for besøgstallene på museet, især tallene for de oversøiske gæster.

- Vi har få kinesiske gæster, så det rammer ikke så hårdt. Men tilbage i 2018 og 2019 udgjorde USA den tredjestørste gruppe af de oversøiske gæster på museet. Helsingør er jo en populær destination på grund af arkitektur og kultur, og 30-40 procent af vores gæster i højsæsonen er turister.

- Men vi ved jo endnu ikke, hvor hårdt det rammer, så det er indtil videre ”kun” en frygt. Hvis man sidder i USA, tænker man: Der er krig i Europa. Også selv om vi her synes, at Ukraine er langt væk. Men hvis mange af turisterne bliver væk, vil det betyde tredje år i træk med underskud, og det er jo hårdt og et kæmpe problem for en selvejende institution som os, siger hun.

Hvis mange af turisterne bliver væk, vil det betyde tredje år i træk med underskud, og det er jo hårdt og et kæmpe problem for en selvejende institution som os.

Ulla Tofte
Annonce

Vil satse på danske turister

Ulla Tofte og Museet for Søfart har ikke tænkt sig at kaste håndklædet i ringen. I stedet forholder hun sig proaktivt til udfordringen.

- Vi må jo forsøge at udvikle os ud af krisen. Heldigvis fik vi omkring jul et lille sær-tilskud fra Helsingør Kommune, som alle omkring havnen vil bruge på et program hen over sommeren. Både til de danske turister, de lokale og forhåbentlig også udenlandske turister, der kommer.

- Vi kommer hver dag i sommeren til at have forskellige aktiviteter, man kan deltage i. Man kan for eksempel lære at ro i en af fyrskibets joller, deltage i forskellige former for værksteder – alt sammen ting, der har tilknytning til det maritime Helsingør. Det er et forsøg på at sige, hvis folk ikke gør, som de plejer, så må vi gøre noget andet. Og det gør vi med det her, som retter sig meget mere mod borgerne i byen og mod de danske gæster, frem for at sidde og vente på, at amerikanerne kommer, siger hun.

- Vi satser på dem, som holder ferie herhjemme, og det er dem, vi laver aktiviteter for, siger hun.

Det rammer godt ind i VisitDenmarks forventninger til sommerens rejsemønstre.

- Noget tyder på, at krigen i Ukraine har samme effekt som corona. Turisterne foretrækker at blive hjemme eller holde ferie tæt på hjemlandet. For dansk turisme ser situationen derfor fornuftig ud. Danmark bliver opfattet som et trygt rejsemål, og vi forventer, at turisterne i større udstrækning end sidste år begynder at vende tilbage, siger adm. direktør Jan Olsen, VisitDenmark.

Analysen viser også, at krigen i Ukraine har dæmpet amerikanernes lyst til at rejse til Europa. Men dog er rejselysten til Danmark faldet mindre end til Europa generelt set.

Annonce
For abonnenter

It-firma traf afgørende beslutning efter corona: Nu står udviklere på venteliste til et job

Helsingør For abonnenter

For 29.5 mio. kroner får du årets dyreste sommerhus: - Det er helt perfekt

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Helsingør

Britta afgør, hvor meget hjælp du kan få: - Vi finder altid en løsning

Helsingør For abonnenter

Blå blok bestemmer: Her skal nyt plejehjem ligge

Espergærde

Hey, Henning - din bil er kørt til huggeren

Helsingør

Peter leder plejehjem med top trivsel: - Vi er et lille sted, og det skaber en tæthed og samhørighed

Fyret topchef får gyldent håndtryk på adskillige millioner efter amputationsskandale

Helsingør

Usundhed i Helsingør: For meget alkohol, nikotin, junkfood og for lidt motion: - Unge piger mistrives

Helsingør For abonnenter

Familier i Espergærde ånder lettet op efter ændring i lokalplan: 'Det var et reelt scenarie at flytte herfra - nu har vi ro i sjælen'

Børn og virksomhed kan sagtens gå hånd i hånd: Camilla er mor til tre og har en virksomhed i rivende vækst

Espergærde

Central vej lukkes og busruter lægges om: Sådan ændres trafikken i Espergærde i de næste uger

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med 'ekstra cheese'. Den anden lærte vi aldrig at kende

Helsingør

SOSU-krisen  kradser i Helsingør: Kære politikere, har I sovet i timen?

Navne For abonnenter

Et-årige Monas familie gør det, mange andre drømmer om: Familien har opsagt bolig og job for at kaste sig ud i et vildt eventyr

Helsingør

Helt slut med testcenter i Helsingør: Så få lod sig teste på den sidste åbningsdag

Annonce