Annonce
Nordsjælland

Gør bispevalget demokratisk

Chefredaktør Peter Hagmund-Hansen. Foto: Lars Johannessen

Der findes bogstavelig talt milliarder af mennesker i denne verden, der ikke kan deltage i demokratisk debat eller demokratiske valghandlinger på samme måde, som vi kan i Danmark.

Dusinvis af diktatorer og autoritære regimer i Asien, Mellemøsten, Afrika, Europa og andre steder undertrykker og kuer deres befolkninger til tavshed – i øjeblikket forsøger Hvideruslands præsident Lukasjenko således at nedtrampe en spirende demokratisk bevægelse efter at have svindlet sig til et genvalg.

Derfor bør man glæde sig over den frie debat, der udspiller sig i Danmark, ligesom man bør glæde sig over hver eneste demokratisk proces og hvert eneste valg, der bliver afviklet i vort land.

Det gælder også det kommende valg af biskop over Helsingør Stift.

Man kan mene, at det ikke betyder alverden for den enkelte, om det er Peter Birch, Ulla Thorbjørn Hansen, Eva Holmegaard Larsen eller Asser Skude, der bliver valgt til ny biskop i Helsingør Stift. Og det er da også sandt, at det i dagligdagen ikke har den store betydning for dig og mig, om det er Peter, Ulla, Eva eller Asser, der kan iføre sig bispekåben efter valget.

Det har derimod betydning, at vi har demokratiske processer og valg i vores samfund - og at vi kan involvere os i dem. Det er vigtigt, at folkekirkens medlemmer kan stemme til valget til menighedsrådene senere på året. At forældre kan stemme til valgene til skolebestyrelserne. At medlemmerne kan stemme til valget til bestyrelsen for den lokale idrætsklub. At du og jeg kan stemme til kommunalvalget næste år. Og det har søreme også betydning, at man som folkekirkemedlem kan få indflydelse på, hvem der skal være biskop i stiftet.

Det kan man bare ikke. Som reglerne er i dag, er det kun menighedsrådsmedlemmer og en række af stiftets præster, der kan stemme ved det kommende bispevalg. Derfor holdes langt hovedparten af folkekirkens medlemmer uden for indflydelse.


Det er kun menighedsrådsmedlemmer og en række af stiftets præster, der kan stemme ved det kommende bispevalg. Derfor holdes langt hovedparten af folkekirkens medlemmer uden for indflydelse.


Det er brandærgerligt - og ærlig talt udemokratisk. Derfor vil det være godt, hvis reglerne bliver ændret. For bispevalget i Helsingør er også en del af demokratiet. Og demokratiet har betydning for os alle sammen, ikke blot for stiftet, for præsterne og for menighedsrødderne.

Derfor bør bispevalget gøres demokratisk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Overlæge med speciale i overvægtige børn: Det ligger dybt i os, at når vi er kede af det, så propper vi noget i munden

Annonce