Annonce
Helsingør

Gammelt had knuser ung kærlighed: Rørende drama på Kronborg

Det er en smuk oplevelse at se "Romeo + Julie" med Kronborg Slot som bagtæppe, men der er ingen lykkelig slutning for de unge elskende i Shakespeares stykke. Foto: Mikkel Dysted
Der bliver spillet "Romeo + Julie" på slottet disse dage under HamletScenens Shakespeare Festival.

ANMELDELSE: På en ganske magisk onsdag aften på Kronborg, hvor en rørende opsætning af Shakespeares ”Romeo + Julie” havde Helsingør-premiere, kom der lidt overraskende for en ellers regnvåd august ikke en dråbe regn fra oven, men til gengæld gled tårer ned ad ansigter på publikumsrækkerne. HamletScenen har stykket på plakaten til og med lørdag, og der er kun få billetter tilbage til den smukke og tragiske kærlighedshistorie om det unge, dødsdømte par.

Man kunne godt få høj vandstand i øjnene alene ved igen at kunne sidde på tribunen foran scenen ved Kronborgs indre voldgrav med det majestætiske slot som fantastisk bagtæppe. Sidste års Shakespeare Festival blev jo aflyst på grund af corona. Nu er den - og vi - tilbage.

Med denne ”Romeo + Julie”-forestilling på scenen var der også rig grund til at motionere tårekanalerne bare for skuespillets skyld. Vi var nemlig tilskuere til en gribende vild og hvirvelvindet kærlighed, den slags uden forbehold, uden tanker på i morgen. Den unge teenager Julie, spillet vidunderligt følelsesrigt af Andrea Spicher, faldt for vores øjne for Romeo, som Jens Kepny Kristensen fint lod være både kæk, kejtet og helt igennem forgabt.

Annonce

Forgabt og fortabt

Forgabt bliver dog hurtigt til fortabt i Shakespeare-land. For Julie og Romeo står jo i stykket på hver deres side af en indædt familiefejde.

Så efter en lys og legesyg første halvdel, hvor de unge elskende har livet foran sig, faldt mørket på over Kronborg og ind i stykket. Nu var det kun undergangen, der ventede på de to hovedpersoner.


Hvad er et navn? Det, som vi kalder rose, vil dufte lige sødt, hvad end det kaldes


Omgivelserne er nemlig ikke klar på at lade Julie og Romeo lægge fortid og familienavne til side. Det gamle had knuser nådesløst den unge kærlighed.

Da knivene, den afsporede familiestolthed og hævnlysten kom frem, havde de elskende ikke en chance. Også selv om Julie og Romeo prøvede at feje det forstokkede had til side - med nogle af de klogeste og smukkeste ord, man kan høre fra en scene.

En smittende forelsket Julie sagde for eksempel om Romeo, at "det er jo kun dit navn, der er min fjende. Du er dig selv... Hvad er et navn? Det, som vi kalder rose, vil dufte lige sødt, hvad end det kaldes".

Det første kys. Andrea Spicher og Jens Kepny Kristensen spiller Julie og Romeo på Kronborg i disse dage. Foto: Mikkel Dysted.
Annonce

Bytter sprog

Rose-sætningen og mange andre siger Julie i øvrigt på tysk, mens Romeo taler dansk i forestillingen.

Den er nemlig skabt af Teatret Møllen sidste år i anledning af det også corona-ramte 100-år for genforeningen af Sønderjylland med resten af Danmark. At der tales forskellige sprog i forestillingen, fungerede dog også i Helsingør - meget langt væk fra den dansktyske-grænse - som et konkret bevis på den mur af had, de to familier har bygget op.

Rørende var det, når Julie og Romeo prøver at bryde den mur ned ved at bytte sprog. Og tragisk var det, at det som bekendt ikke lykkedes, før de begge var døde.

Temaet og figurerne i "Romeo + Julie" lever dog stadig. Der bygges stadig mure og begås ugerninger på grund af gammelt had mellem familier, befolkningsgrupper, partier, lande og så videre og videre. Det er også til at få tårer i øjnene af - over 400 år efter, at Shakespeare skrev et stykke om et ungt par i Verona, som ikke må få hinanden.

Mere om Romeo + Julie

Medvirkende er Andrea Spicher, Jens Kepny Kristensen, Connie Tronbjerg, Ole Sørensen, Thomas C. Rønne, Iza Mortag Freund, Klaus Andersen, Judith Patzelt, Stephan Benson og Thomas Nielsen

Instruktion: Rasmus Ask

Manuskript: Frit efter William Shakespeare med dansk oversættelse af Niels Brunse, tysk af Frank Günther

Forestillingen tager tre timer. Der er dansk oversættelse af de tyske replikker.

Man kan læse mere på HamletScenen.dk

JIza Mortag Freund og Judith Patzelt er glimrende som Mercutio og Tybalt, der ikke er de bedste venner i verden. Foto: Mikkel Dysted.
Annonce
Navne For abonnenter

Røvlækker på Instagram: Jeg vil gerne være bedre til at vise min egen uperfekthed

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Henrik har tilbagelagt tusindvis af kilometer på en cykel, som ikke kan bevæge sig: - Det sociale er drivkraften

Helsingør For abonnenter

Efter selvmord på Espergærde Gymnasium tog 20-årige Sixten til psykolog: Nu opfordrer han andre til at række ud efter hjælp

Nordsjælland

Pløjede fodboldbane helt i stykker: Fundet da politiet så møgbeskidt bil

Danmark For abonnenter

Anbefaling: Fem krimier til uhyggelig efterårs-læsning

Espergærde

Fuld mand forsøgte røveri mod ung kvinde: Bilen stoppede midt i vejkryds

Helsingør For abonnenter

'Islam er den eneste levemåde, der kan befri kvinder i vesten': Onsdag morgen forsøgte ekstremister at påvirke gymnasieelever

Podcasts

Lyt: Far til tre døde bag rattet i sin nye bil

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Helsingør

Vicerektor om tragisk faldulykke: - Vi håber med alt, hvad vi kan krydse, at vores elev kommer sund og rask tilbage til skolen

Danmark For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Debat For abonnenter

Zar hører hjemme her: Men projektet har ikke fået den opbakning, det fortjener

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Debat

Debat: - Det er min datter, det går ud over. Det er min datter, de ikke har tid til

Annonce