Annonce
Kultur

Gasolin-roadien Bing maler hulemalerier

Bing har hængt malerierne op på muren i haven. - De tager ikke skade da de er lavet med farvet knust marmor, fortæller han. Foto: Lars Johannessen.
- De malede dyr, jeg maler mennesker, tænkte jeg. Og hvis de kunne male hulemalerier, så kan jeg også male hulemalerier. Så derefter var det for mig bare at gå i gang, siger den lokale kunstmaler Bent "Bing" Jørgensen.

INSPIRATION: Kunstmaleren Bing fra Helsingør vendte for 12 år siden hjem fra en rejse i Sydfrankrig, hvor han blandt andet havde besøgt en række af de berømte huler og grotter, hvor der gennem tiderne er opdaget gamle hulemalerier.

- Det var en virkelig inspirerende oplevelse at se disse hulemalerier i virkeligheden, og da jeg vendte hjem, læste jeg op på emnet. Jeg fandt bogen ”Troglodytes du Leberon” med sort-hvide illustrationer. Ofte lavede de dengang malerier af dyr, som formodentlig har haft en særlig betydende kraft for dem.

- De malede dyr, jeg maler mennesker, tænkte jeg. Og hvis de kunne male hulemalerier, så kan jeg også male hulemalerier. Så derefter var det for mig bare at gå i gang, siger han.

Annonce

Prins Henriks interesse

Bing malede dengang en serie på 8-10 hulemalerier, men slap så emnet igen. Men da han år senere blev ven med den kunstinteresserede Prins Henrik, viste han sine hulemalerier til ham.

- Prins Henrik var begejstret. Det må jeg sige. Han kom på besøg hos mig flere gange. Nogle gange med sine to små hunde. Vi havde det hyggeligt og fik et fint venskab. Jeg malede blandt andet et maleri, som jeg forærede ham. Det hænger nu på slottet i Caix. Prins Henrik læste gerne en del vers fra sine digte for mig i mit atelier, når han ellers lagde vejen forbi Helsingør, fortæller Bing, der følte sig ”tom og svigtet af sin ven”, da Prins Henrik døde.

- Jeg havde en aftale med ham om, at jeg skulle male et specielt maleri til ham. Det tog knap et års tid. Jeg blev færdig, men så døde han desværre, inden han nåede at få det. Hans død betød at jeg mistede en rigtig god ven, sammenfatter Bing.

Annonce

Hulemalerier af knust marmor

Bing eller Bent Jørgensen som han er døbt, begravede sig efter sine første møder med Prins Henrik endnu engang i bøger om hulemalerier. Han har ikke sluppet emnet helt og igen begyndt at male serier i den stil - og malerier med både mennesker og dyr.

- At malerierne i dag hænger udenfor i haven på en væg uden at blive ødelagt af vejr og vind, er mest til ære for fotografen. Men billederne tager ikke skade og bliver ikke ødelagt. Det skyldes, at de ikke er oliemalerier. De er malet med ”knust marmor”, som er blandet op med forskellige farver. Det er en speciel teknik og noget jeg har købt i Italien, forklarer han.


At malerierne i dag hænger udenfor i haven på en væg uden at blive ødelagt af vejr og vind, er mest til ære for fotografen. Men billederne tager ikke skade og bliver ikke ødelagt. Det skyldes, at de ikke er oliemalerier. De er malet med ”knust marmor”, som er blandet op med forskellige farver.


Annonce

Da Prins Henrik blev misundelig

- De originale hulemalerier er ridsede og tegnede , og motiverne er dernæst udfyldt med ofte rødlig okkerfarve. Prins Henrik var meget interesseret, og da jeg fortalte ham, at jeg havde besøgt en lang række af de berømte huler i Frankrig, blev han faktisk lidt misundelig. Selv havde han ikke set dem – selv om de lå i Frankrig. Hulerne blev nemlig lukket for turister næsten alle sammen, dels på grund af turisternes fugtige åndedræt, der skader de årtusinde gamle malerier. Dels fordi der blev konstateret hærværk på nogle af dem.

Annonce

Den anden side af Bing

Bings liv var temmelig anderledes end han gik helligede sig kunstmaleriet. Han har drevet fire tøjbutikker i København og han har været forstander for et børnehjem for udviklingshæmmede i Farum. Og så har Bing været roadie –for Gasolin.

Bing var som ung kammerat med guitaristen Franz Beckerlee fra Gasolin, og hurtigt blev han en nær ven af hele bandet. Han var inspireret af Gasolins musik, og i årevis sprang inspirationen til hans malerier ud af Gasolins plader.

Annonce

Det begyndte med en kassevogn

Bing læste dengang medicin, men opgav studiet. Franz overvejede også en fremtid som læge og de to kendte hinanden fra Amager og det københavnske studentermiljø. Men Bing var den heldige ejer af en kassevogn, og han blev roadie for det det lille ret ukendte orkester. Han kørte Gasolin rundt til små koncerter. Bandet bestod dengang foruden Beckerlee af sanger og sangskriver Kim Larsen, trommeslager Bjørn Uglebjerg og bassisten Willy Jønsson.

- Deres musik var en kæmpe inspiration for mig, og i flere år malede jeg næsten udelukkende til Gasolins lp'er, siger Bing i dag. Det var også Bing, der fik arrangeret Gasolins allerførste koncert i Klub 246 på Amager, som Bing havde etableret.


- Deres musik var en kæmpe inspiration for mig, og i flere år malede jeg næsten udelukkende til Gasolins lp'er, siger Bing i dag. Det var også Bing, der fik arrangeret Gasolins allerførste koncert i Klub 246 på Amager, som Bing havde etableret.

Bing om Gasolin.


- Det var en ungdomsklub, og derfor var alkohol ikke tilladt. Der blev derfor drukket æblemost, som var fortyndet med rigelige mængder alkohol, husker Bing fra sine glade Gasolin'-dage.

- Når jeg tænker tilbage på Gasolin, var de første år sjove, dejlige og glade. Og derefter det modsatte, siger han.

Fakta

Bing er født 1931 på Slotsvej i Helsingør. Da han var fem år gammel døde hans far, og moderen flyttede da til København - med Bing.

Først for 12 år siden flyttede Bing retur til Helsingør. Nu bor han ved havet på Nationernes Allé med sin kone Kirsten og deres hvide samojedehund Nanuki. Og kun 130 meter fra Bings fødehjem.

- Nu er jeg en gammel nisse – ”godt oppe i firserne”, som jeg plejer at sige.

Bing elsker sit lille proppede atelier og anslår, at han har malet omkring 400 malerier gennem sit liv.

Han har sagt til sine børn, at hvis ingen vil have hans malerier, når han dør, så kan de bare smide dem alle sammen på genbrugspladsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce