Annonce
Helsingør

Glade Sjælland Rundt-arrangører: Nu sejler vi

Sjælland Rundt løber af stablen i år - trods corona. Foto: Lars Johannessen
Corona betyder en noget anderledes Sjælland Rundt 2020 og helt uden arrangementer på havnen i Helsingør.
Annonce

HELSINGØR: - Vi er lykkelige for,  at der igen i år skal sejles Sjælland Rundt. Vi har hele tiden kæmpet for at sejladsen skulle afvikles, men vi har frygtet for, hvor mange både og sejlere,  der kunne være plads til under de tidligere corona-rammer, siger Martin Anfeldt fra Helsingør Sejlklub.

116 både har indtil videre tilmeldt sig Sjælland Rundt, kapsejladsen, der hver sommer siden 1947 er blevet arrangeret af Helsingør Sejlklub. Sjælland Rundt 2020, som hermed er kapsejlads nummer 74, bliver dog helt anderledes end alle andre. Coronaen betyder, at der med det gældende forsamlingsforbud på over 50 mennesker skal arrangeres starter på en helt ny måde torsdag den 25. juni. På land i havnen i Helsingør bliver der i år heller ingen arrangementer.

Ud over danske både er dette års Sjælland Rundt kun tilladt for tyske, norske og islandske både på grund af corona-restriktioner.

At der er løftet lidt på restriktionerne gør alligevel en kæmpe forskel for dette års udgave af Sjælland Rundt. Der har været mange scenarier på bordet i Helsingør Sejlklub, som nu tør melde ud, at sejladsen bliver afholdt.

Annonce

Ny grænse

Af de 116 tilmeldte både er 10 svenske. De må på grund af corona-rammerne dog ikke deltage.

Med den nye grænse for forsamlingsforbuddet og en anden tolkning af rammerne for udendørs idrætten, er der plads til flere sejlere end tidligere. Der er dog stadig mange anbefalinger der skal følges. Helt konkret betyder det, at der må være maksimalt 50 personer samlet ved en startlinje, hvilket også inkluderer dommeren og de frivillige.

Tilmeldingsfristen udløber den 18. juni, så hvis man skal nå at deltage er det med at skynde sig ind på Sjælland Rundts hjemmeside og tilmelde sin båd på www,sjaellandrundt.dk

- Som mange formentlig har oplevet i år, ville vi ønske at vi havde bedre tid til at planlægge alt det praktiske under de nye rammer. Men vi er bare så glade for at vi kan sende en masse sejlere på vandet og kan kun opfordre til at man skynder sig at melde sig til, siger Martin Anfeldt.

Annonce

Online skippermøde

Skippermødet foregå online og der bliver planlagt meget nøje for ikke at samle for mange både ved startlinjen på samme tid.

Der er et krav om, at de tilladte udenlandske både kan dokumentere et ophold i Danmark på minimum seks dage. Helsingør Havn vil i den forbindelse gerne tilbyde at alle Sjælland Rundt deltagere kan booke et gratis ophold på fem overnatninger. Man kan kontakte havnen direkte for nærmere arrangering.

Annonce

Sjælland Rundts historie

Baggrunden for sejladsen er nok så dyster. Allerede den 10. maj 1940 forbød den tyske besættelsesmagt al lystsejlads i farvandene øst for Sjælland. Meningen var selvfølgelig at forhindre illegal trafik til Sverige. Efter forhandling med myndighederne, lykkedes det dog at få en ordning i stand, således at de Øresundssejlere, som ønskede det ,kunne fortsætte denne lystsejlads på Isefjorden.

Der er dejligt i Isefjorden, Men for Øresundssejlerne føltes det alligevel som at blive sat i bur. Man harmedes mere og mere over disse forhold og en kreds af sejlere gav derfor hinanden håndslag på, at når krigen var til ende, ville man tage revance og se Sjælland udvendigt fra. Man ville kort og godt sejle Sjælland Rundt.

Initiativtagerne til sejladsen var daværende Købmand J.F. Madsen, formand for kapsejladsudvalget Willy Krogh Hansen og klubmedlemmerne skibsbygger Knud Petersen, skibstømrer Axel Aspman og elektriker Viggo Nielsen. Ingen af disse pionerer er nulevende.

I løbet af vinteren 1946/47 tog ideen om 'Sjælland Rundt' mere fast form. I første omgang var sejladsen kun beregnet for lokale sejlere, men rygtet gik hurtigt til Sundets øvrige klubber, og det endte med, at man gjorde sejladsen åben for alle.

Starten til den første 'Sjælland Rundt' gik søndag den 29. Juni 1947 kl. 10.00, med Sjælland om bagbord. Der var 12 startende både, heraf 8 spidsgattere i varierende størrelser, 2 kuttere og 2 folkebåde. Alle fartøjer gennemførte sejladsen med spidsgatteren 'Fri', som overalt vinder (sejltid 53 timer 28 minutter).

De følgende år var deltagerantallet fortsat beskedent. Først i 1963 nåede antallet af deltagere over 100. Det samme år blev der 2 adskilte starter, dels for R.O.R.C. både, en halv time efter for NL både.

Herefter steg deltagerantallet hvert år, indtil rekordåret 1984, hvor der var 2074 tilmeldte både og adskillige starter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Espergærde

Dusinvis af blomster til minde om afdød elev: - Helt ubeskriveligt at et ungt menneske mister livet

Debat

Debat: Regeringen ødelægger ungdommen

Annonce