Annonce
Helsingør

Gode historier: Værftsarbejdernes minder skal gemmes

Tidligere ansatte på Nakskov Skibsværft og Nakskov Lokalhistoriske Arkiv besøgte torsdag Værftsmuseet. Foto: Torben Sørensen
Annonce

https://youtu.be/VyZD4WyOqkk

De danske værftsarbejdere kan fortælle mange anekdoter. Nu skal et stort samarbejde med RUC sikre, at de gode historier bevares for eftertiden.

HELSINGØR: I løbet af de næste tre og et halvt år vil de danske værftsmuseer sammen med RUC gennemføre et stort projekt, hvor man vil tale med så mange tidligere værftsarbejdere som muligt.

Formålet er at få optaget mange af de gode ideer og minder, som værftsarbejderne har, mens det stadig kan lade sig gøre, fortæller Nicolai Juel Vædele fra Værftsmuseet i Helsingør.

Nicolai Juel Vædele er ansat til at udvikle værftsmuseet i Helsingør til at blive et nationalt værftsmuseum.

I den forbindelse mener han, at det er vigtigt at man får indsamlet alle de anekdoter og gode historier, som de tidligere værftsarbejdere ligger inde med.

- Når man har været sammen med værftsarbejdere, så ved man, at de har rigtig mange gode historier, siger Nicolai Vædele.

Indsamlingen af værftsarbejdernes historier er vigtig i forskningsmæssig sammenhæng, men passer også fint ind i de kommende museumsplaner.

- Vi vil gerne have mere lyd ind i udstillingerne, siger Nicolai Juel Vædele, der kan se værftsarbejdernes historier indgå i en række sammenhænge.

Arbejdet med at etablere det nationale museum er stadig kun lige gået i gang, men Nicolai Juel Vædele glæder sig over, at planerne er blevet godt modtaget af alle parter, også i de andre værftsbyer.

Der er enighed om, at rammerne i Helsingørs gamle værftsbygninger er ideelle, sammenlignet med andre steder, for eksempel på Lindø eller i Nakskov, hvor værfterne ligger et stykke væk fra byen.

Værftmuseet i Helsingør er i øjeblikket i gang med at besøge de andre tidligere værftsbyer. For nylig ville man besøge Nakskov. Her viste det sig, at interessen var meget gensidig.

- Da de ringede til os, sagde jeg, at havde I ikke ringet til os, så havde vi kontaktet jer, for vi vil også gerne besøge jer, fortæller Heidi Pfeffer. Hun er leder af Lokalhistorisk Arkiv i Nakskov, der har byens værftshistorie som en væsentlig del af sit arkiv.

Derfor var de frivillige fra arkivet og tidligere ansatte på Nakskov Skibsværft torsdag på genbesøg i Helsingør.

Her fik gæsterne set såvel værftsmuseet som M/S Museet for Søfart og det maritime værksted i hal 16.

En lille gruppe frivillige fra Nakskov Lokalhistoriske Arkiv har i øvrigt netop digitaliseret hele 60.000 af 80.000 billeder, der lå som negativer og glasplader.

Resultatet er, at alle skibsinteresserede nu på arkiv.dk kan se gamle billeder fra Nakskov Skibsværft.

De har mange benyttet sig af, blandt andet et fransk dykkerhold, der var i færd med at udforske et sunket skib, der viste sig at være bygget på Nakskov Skibsværft.

Resultatet kan også ses i en ny bog, hvor de bedste af billederne præsenteres. Bogen kan købes på Værftsmuseet i Helsingør.

https://youtu.be/VyZD4WyOqkk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Klumme: De forbandede gule

Annonce