Annonce
Rejser

Guide til fynurlige oplevelser i december

Peberkagebyen på Middelfart Museum fejrer 10-års jubilæum. PR-foto
Juletiden er lige om hjørnet, og det samme er massevis af aktiviteter i de fynske kommuner. Find inspiration til juletiden her.

Oplev blandt andet Middelfart bygget som en peberkageby, tag til Fynsmesterskabet i Glögg eller rejs tilbage i juletiden på Museet Tidens Samling.

1 Veldækkede juleborde og stuer

Traditionen tro slår Humlemagasinet på Nordvestfyn dørene op for en stor juleudstilling, som byder på spændende julepynt - både det moderne og det traditionelle - samt cirka 10 pyntede juletræer. I Dagmarsalen kan besøgende nyde synet af en særlig bordopdækning, hvor der bliver dækket op med 10 spisestel og 10 kaffestel. Hvert år bliver der udstillet et nyt stel fra samlingen, der består af knap 125 stel.

Hvert år lægger omkring 4000 gæster deres vej forbi den årlige juleudstilling, hvor det også er muligt at få kaffe og kage i de private stuer, der er pyntet op. Julesæsonen begynder lørdag den 30. oktober og varer til og med tirsdag den 21. december.

Det er Peder Pedersen og Ole Bjørn Pedersen, der ejer Humlemagasinet, som derudover også drives af Humlemagasinet og Sigfred Pedersen Museets Fond og Humlemagasinets Støtteforening og frivillige. Stedet består af museum, udstillinger, café og haver.

Pris for adgang til udstilling og museer er 70 kroner.

Adressen er Rugårdsvej 51, 5463 Harndrup.

Læs mere på www.humlemagasinet.dk.

2 En by af peberkager

Peberkagebyen på Middelfart Museum kan fejre 10-års fødselsdag. Pressefoto

I år kan Peberkagebyen i Middelfart fejre 10-års fødselsdag. Den første peberkageby åbnede i 2011, og siden da har den vokset sit større. Den er inspireret af Middelfart og skabt og bagt af børn og voksne fra byen og omegn. Peberkagebyen kan opleves på Middelfart Museum fra 20. november til 19. december alle dage klokken 11-17. Der er præmier på spil til bagerne, mulighed for at smage en kage, løse opgaver og stemme på sine favorithuse.

Ønsker du at bidrage til årets peberkageby, kan du finde en skabelon og information på hjemmesiden www.middelfart-museum.dk. Kagehusene kan indleveres på Middelfart Museum alle hverdage indtil 12. november klokken 9-14 samt klokken 14-18 den 15. og 16. november.

Det vil også være muligt at opleve en mindre juleudstilling med titlen ”Nordiske Juletraditioner” eller at tage en pause på Café Inga eller i museumsbutikken. Klokken 14-14.30 er der fortælling og oplæsning af Peter Storm på dagene 25. november og 2., 9. og 16. december. Her er der fri entré.

Entré koster 40 kroner. Adressen er Algade 8, 5500 Middelfart.

3 En tidsrejse i julen

Jul i 1900 på Tidens Samling i Odense. PR-foto: Nikolas Kouroumtzis

Besøgende får mulighed for at opleve flere forskellige julearrangementer på museet Tidens Samling i Odense i november og december. Fra mandag 1. november til og med 15. december er stuerne på museet pyntet op til jul. Også museumsbutikken er pyntet op og byder på nostalgiske julevarer og et fast sortiment af retrovarer som blandt andet lavalamper og klassisk legetøj.

Derudover inviterer Tidens Samling indenfor til tre julearrangementer. Oplev to eftermiddage med arrangementet ”Ved Julelampens Skær”, hvor skuespiller og storyteller Susanne Saysette fortæller julehistorier. ”Ved Julelampens Skær” finder sted tirsdag den 23. november og onsdag den 1. december - begge dage klokken 16.30.

Onsdag den 8. december klokken 16.30 inviterer museet til arrangementet ”Rør blot ikke ved min gamle jul”, som er en snak mellem stadsarkivar Johnny Wøllekær fra Historiens Hus og museumsdirektør Cæcilie Ning Hage om julens traditioner i det 20. århundrede. Snakken bliver med udgangspunkt i museets udvalgte årtier og julepyntede stuer.

Pris pr. arrangement er 65 kroner og for støttemedlemmer 40 kroner. Tilmelding er nødvendig på enten telefon 6591 1942 eller info@tidenssamling.dk.

Entré til Tidens Samling koster 65 kroner for voksne, børn og unge fra 6 til 17 år betaler 30 kroner, og børn under 6 år kommer gratis ind. Læs mere på www.tidenssamling.dk.

Adressen er Farvergården 7, 3, 5000 Odense C.

4 Fynsmesterskabet i Glögg

Storms Pakhus pyntet op til jul. PR-foto

Fyns største streetfood-marked, Storms Pakhus i Odense, byder på flere forskellige arrangementer i løbet af juletiden. Oplev blandt andet Fynsmesterskabet i Glögg søndag den 21. november klokken 13-17. Her deltager cirka otte restauranter, barer og kokke, som kommer med deres fortolkning af gløgg.

For 50 kroner kan man være med til at afgøre, hvem af deltagerne der skal have publikumsprisen. Der er som udgangspunkt et glas pr. person. Der vil også være en jurypris, der lægger vægt på smag, duft og julestemning. Mesterskabet finder sted i hal 1.

Onsdag den 17. november kan man opleve juletræet blive tændt klokken 17 til musik af musiker Fredrik Konradsen og med besøg af julemanden, der har gratis godter med til de første 200 børn. I weekenden 27.-28. november inviteres indenfor til Storms Julemarked klokken 11-16, hvor omkring 40 boder fylder pakhuset med forskelligt kunsthåndværk og brugsgenstande.

Storms Pakhus har 18 madboder, 6 barer og cirka 400 årlige events. Læs mere på www.stormspakhus.dk.

Adressen er Lerchesgade 4, 5000 Odense.

5 En beskeden jul

Fotografiet her er fra den sidste juleaften, inden Fattiggården lukkede i 1974. Foto: Inger Skytte Christiansen/Svendborg Byhistoriske Arkiv

Fra første søndag i advent og frem til 19. december bliver Fattiggården i Svendborg pyntet op med kravlenisser, adventskrans, engle og gran, og i Klistersalen står juletræet klar. Danmarks Forsorgsmuseum inviterer indenfor til en pause fra julehandlen til en tid, hvor juleaften var et pusterum fra hverdagens krav om arbejde og disciplin.

Fotoet her er taget fra den sidste juleaften, inden Fattiggården lukkede i 1974. Den aften var der bevilliget en enkelt lys øl til flæskestegen. Mændene fik tobak og en rulle skrå, mens kvinderne fik kaffe, kaffeerstatning og sukker. Juleaften var noget særligt på Fattiggården, for på den dag skulle der kun arbejdes frem til middag, og de indlagte måtte selv bestemme deres sengetid. Derudover fik de en godtepose med æbler, pebernødder, en pose bolsjer og en chokoladestang.

Entré til Danmarks Forsorgsmuseum er 75 kroner. Børn under 18 år kommer gratis ind. Museet har åbent tirsdag til søndag klokken 10-16. Søndag den 5. december er der gratis adgang for alle.

Læs mere på www.svendborgmuseum.dk.

Adressen er Grubbemøllevej 13, 5700 Svendborg.

6 Vikinger i julestemning

Vikingemuseet Ladby byder på fyraftensforedrag om vikingernes jul, hvor museumsdirektør Ane Damgaard Jepsen fortæller. PR-foto: Ole Friis Nielsen/Vikingemuseet Ladby

De tre første onsdage i december inviterer Vikingemuseet Ladby i Kerteminde på et anderledes julearrangement, når det holder fyraftensforedrag om, hvordan julen blev fejret blandt krigere, husmødre og konger i vikingetiden. Glem alt om røde nisser, juletræer og konfekt, men gilde, julemad, julegaver og julehygge kan alt sammen spores tilbage til vikingetidens julefejringer. Der kan også opleves vikingekrigere, menneskeofringer, politiske magtkampe og drikkeorgier. Det er museumsinspektør Ane Damgaard Jepsen, der fortæller til fyraftensforedragene, der også byder på et glas honningmjød. Foredragene finder sted onsdage 1., 8. og 15. december fra klokken 16 til 17. Det er henvendt til voksne.

Billetter koster 50 kroner, og der er plads til 20 personer pr. foredrag. Billetter kan reserveres ved at ringe på 6532 1667 eller på mail: vikingemuseet@ostfynsmuseer.dk. De kan også købes på dagen efter klokken 15.30, så længe der er ledige pladser.

Læs mere på www.vikingemuseetladby.dk.

Adressen er Vikingevej 123, 5300 Kerteminde.

7 Nisseforskning og fuglekugler over bål

Julebjørn på Naturama i Svendborg. PR-foto

På Svendborgs naturhistoriske museum, Naturama, kan du opleve flere julearrangementer. Torsdag den 25. november kan besøgende gennem historier for eksempel blive klogere på dyrenes vinteradfærd og lave deres egne fuglekugler over bål til arrangementet Bålhygge & Fuglekugler.

Oplev også Naturamas juletræ blive tændt torsdag den 2. december fra klokken 17.30 til 22, hvor alle børn og familier er velkomne til en hyggelig aften, hvor man også kan blive klogere på nisseforskning. Det er Naturamas nisseforsker Thomas Bjørneboe Berg, der fortæller om nissernes opståen og verden i dag. Under overskriften ”Julefortællinger” fortæller Nissefar historier 9. december, og 16. december kan besøgende synge julen ind med organist Povl Chr. Balslev til arrangementet ”Risengrød og fællessang”, hvor der bliver serveret risengrød og nisseøl.

Entré koster 140 kroner. Børn fra 0 til 17 år har gratis entré.

Læs mere på www.naturama.dk.

Adressen er Dronningemaen 30, 5700 Svendborg.

8 En verden uden mennesker

Sanseudstillingen ”Byen under byen” på Kunstmuseum Brandts. PR-foto: Steffen Stamp

På Kunstmuseum Brandts i Odense bliver hele museet - også kunstcaféen og museumsshoppen - pyntet op til jul, for museet har erfaring med, at folk benytter museets udstillinger som et afbræk under julehandlen. Af aktuelle udstillinger er der mulighed for at opleve kunsteren Kathrine Ærtebjergs ”De tusind gåders sted” og det nyåbnede ”Naturligvis”, som er en udstilling, der viser landskabsmalerier af kunstner Allan Otte. For børnene er der sanseudstillingen ”Byen under byen” og familieværkstedet ”Spektaklet”.

Sanseudstillingen er skabt af video-, lyd- og performancekunstner Tine Louise Kortermand. Den er en totalinstallation for hele familien af en verden helt uden mennesker og beskrives på museets hjemmeside med ordene: ”Forestil dig en verden helt uden mennesker. En natur, der fornyr sig selv, når vi engang er væk. Træer og planter vokser vildt. I det vægtløse univers af flimrende skyggespil og abstrakte lydkompositioner svæver små lysende planeter. De gemmer på lommer af hemmeligt liv og tilbyder glimtvise kig ind i en anden verden. I de tilgroede miniaturehuse bor små levende silhuetter, der fortæller historier om rasende tyfoner, lyden af sne og hindbær, der eksploderer på tungen. Magiske øjeblikke i naturen, fra en verden, der var en gang.”

Udstillingen anbefales til børn over seks år.

Entré koster 110 kroner for voksne. Børn 0-17 år er gratis. Sanseudstilling for børn koster 30 kroner. Læs mere på www.brandts.dk.

Adressen er Amfipladsen 7, 5000 Odense.

9 Tæt på krybdyr

Hos Terrariet i Vissenbjerg kan besøgende blive klogere på krybdyr, øgler og padder. Arkivfoto: Nils Svalebøg Mogensen

Hvad med at bruge juletiden på at blive klogere på krybdyr? Det er der rig mulighed for i Terrariet Reptile Zoo i Vissenbjerg, hvor weekender og juleferien fra 22. december til 2. januar giver mulighed for at komme tættere på med ”Se, hør og rør et dyr” klokken 11 og 14. Og dyr er der masser af - blandt andet kongekobra, komodovaran, frøer, fugleedderkopper, leguaner, kæmpeskorpioner, skildpadder og øgler.

Terrariet regner også med at lave en konkurrence i form af en jule- eller adventskalender i december på sin facebookside.

Entré koster 100 kroner for voksne, og for børn fra 3 til 12 år koster det 65 kroner. Læs mere på www.terrariet.dk.

Adressen er Kirkehelle 5, 5492 Vissenbjerg.

10 Juleskattejagt med Fiskenissen

Juleskattejagt på Fjord&Bælt. PR-foto: Søren Skarby

De juler også på Fjord&Bælt i Kerteminde, hvor de besøgende blandt andet kan deltage i en juleskattejagt. For Fiskenissen har gemt sten med bogstaver blandt fiskene på centret: Brug ledetrådene og forsøg at finde alle stenene, så du kan danne årets juleord. Finder du ordet, venter der en præmie, som kan hentes i billetsalget. Alle kan være med i juleskattejagten, og det samme gælder rundvisningerne, der handler om, hvad dyrene gør, når vinteren kommer. Hvordan klarer for eksempel juleål, søstjernen, julesild og hjertemuslinger sig igennem den mørke tid.

Rundvisningen varer 20 minutter og finder sted alle hverdage hele dagen. Fjord&Bælts formidlere tager de besøgende med rundt i udstillingen og fortæller om livet for dyrene i havet i den kolde juletid. Mød også sæler, marsvin, ålekvabben og krabber og hør deres historier.

Entré koster 140 kroner for voksne og 70 kroner for børn 3-17 år. Læs mere på www.fjordbaelt.dk.

Adressen er Margrethes Pl., 5300 Kerteminde.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Populær specialbutik lukker: - Det er en virkelig svær beslutning

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Helsingør

Initiativrig entreprenør kastede håndklædet i ringen efter to år: Nu har han solgt perlen ved Øresunds kyst videre

Erhverv For abonnenter

Vender historisk underskud til millionplus: Kongrescenter fik så travlt, at direktøren selv måtte hjælpe med serveringen

Helsingør

Efter at have holdt ulovligt i mere end et halvt år: Så skete det endelig

Helsingør

Tårnhøje corona-tal: Smitten eksploderer i flere af kommunens sogne

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Helsingør For abonnenter

Ikonisk strandvejsvilla med en festlig historie solgt: - Der har været holdt nogle vilde abegilder

Rejser For abonnenter

Sicilien: Spis dig gennem Palermos gader

Helsingør

Varsel til el-kunder i Helsingør: Så meget skal du regne med, at din regning stiger

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Helsingør

Kundernes biler gik op i flammer: 'Det er dårligt for forretningen'

Debat For abonnenter

Helsingør Dagblad mener: Nu skal stadionkrisen løses

Helsingør

Kvindelig bilist påkørte væltet træ: Politi og brandvæsen måtte rykke ud

Annonce