Annonce
Helsingør

Gymnasierektor: Elever bør lade sig teste efter nytår

Smitten blandt unge - både Helsingør Kommune og i hele Danmark - er høj. Derfor opfordrer rektor på Espergærde Gymnasium sine elever til at lade sig teste inden de vender tilbage til på skolebænken efter den 17. januar.  Foto: Flemming Krogh
Rektoren på Espergærde Gymnasium ønsker, at alle elever lader sig teste to gange efter nytårsaften, inden de kommer tilbage på skolebænken efter den 17. januar. Han er dog ikke sikker på, at det kan lade sig gøre på grund af manglende lokal testkapacitet.
Annonce

CORONA: - Vi kommer til at bede alle om at lade sig teste.

Sådan siger rektor for Espergærde Gymnasium og HF, Henrik Boberg Bæch. Den 17. januar ophører de nuværende restriktioner angiveligt, og derfor vender omkring 1100 elever tilbage til den fysiske undervisning på gymnasiet. Men inden da bør de lade sig teste for corona.

- Vi må ikke forlange det. Men vi kommer til at skrive ud og opfordre alle til at lade sig teste på 4. og 6.-dagen efter nytårsaften. Det er for at få identificeret de, der måske er positive, så de kan blive hjemme, siger rektoren.

I Region Hovedstaden er det aldersgrupperne 10-19-årige og 20-29-årige, der gennem de seneste 11 måneder har haft flest tilfælde af smitte med coronavirus. I Helsingør Kommune er det generelt de 50-59-årige, der har været mest smittede, men unge i alderen 10 til 30 år er blandt de aldersgrupper, hvor smitteudbredelsen er størst.

Rektor Henrik Boberg Bæch forventer, at eleverne vil tage positivt imod hans opfordring om test.

- De er medspillere hele vejen og vil rigtig gerne. Så hvis vi kan stille nogle rimelige faciliteter op, så er jeg sikker på, at de vil tage imod tilbuddet, siger rektoren, der håber, at myndighederne vil stille et testcenter til rådighed på en af kommunens store uddannelsesinstitutioner i begyndelsen af det nye år.

- Vi håber, alle vil blive testet. Men det er ikke sikkert, det kan lade sig gøre, siger Henrik Boberg Bæch.

Kristina Klink Heilmann, som er elevrådsformand og elev i 3.G på Espergærde Gymnasium og HF, tager positivt imod sin rektors opfordring.

- Det er en god idé at lade sig teste. Det er ærgerligt, hvis der opstår smittekæder, når vi starter igen. For det ville være meget ærgerligt, hvis coronasmitte igen skulle påvirke kvaliteten af undervisningen ved at have virtuel undervisning, siger hun med henvisning til den fjernundervisning, som landets gymnasieelever har modtaget, når de har været hjemsendt - senest tidligere i december måned.

- Jeg ville være ærgerlig over at blive smittet - men også endnu mere ærgerlig over at komme til at smitte andre, uden jeg selv vidste det. Mange har sikkert en sårbar person i deres omgangskreds derhjemme, som vi jo også skal passe på, siger den 20-årige elevrådsformand på Espergærde Gymnasium og HF, Kristina Klink Heilmann. FOTO: Privat
Annonce

Opbakning fra andre rektorer

Rektoren for Espergærde Gymnasium står ikke alene med sin opfordring til eleverne om at lade sig teste.

- Jeg deler fuldstændig Henriks holdning, siger Birgitte Vedersø, der er formand for gymnasierektorernes interesseorganisation, Danske Gymnasier.

- Det er mit klare indtryk, at det er en holdning, som vi alle sammen deler. Alle rektorer har inden jul sagt til de unge, at de skulle lade sig teste. Og det er naturligt, at mange også gør det, inden de vender tilbage, siger hun.


Det er selvfølgelig uhensigtsmæssigt, at man ikke kan stille bedre testmuligheder til rådighed i Helsingør

Henrik Boberg Bæch, rektor på Espergærde Gymnasium & HF


Både Henrik Boberg Bæch og Birgitte Vedersø oplever, at de unge er interesserede i at følge restriktioner og opføre sig fornuftigt.

- Jeg genkender ikke billedet af unge som uansvarlige. Vi skal undgå at udskamme de unge. Nogen bliver smittet, og det kan også ske, selv om man er meget agtpågivende, siger Birgitte Vedersø.

Annonce

"Uhensigtsmæssigt"

- Julen er familiens fest, men nytårsaften er for mange vennernes fest. Jeg forudser, at vores elever vil komme lidt mere på kryds og tværs nytårsaften, og dermed måske danne nye smittekæder, siger Henrik Boberg Bæch.

Derfor synes han, at det er uhensigtsmæssigt, at der ikke er bedre testmuligheder i kommunen. For det er afgørende, at en test er nemt tilgængelig, hvis de unge skal tage én, understreger han.

- De fungerer ikke lige som os andre – vi har alle vores forskellige prioriterer. Og det er altså nemmere at prioritere at blive testet, når man kan sætte sig ind i en bil, end det er, hvis man er ung og bliver nødt til at tage det offentlige til et teststed, siger Henrik Boberg Bæch.

- Det er selvfølgelig uhensigtsmæssigt, at man ikke kan stille bedre testmuligheder til rådighed i Helsingør. Jeg ønsker ikke at kritisere nogen, for der er begrænsede ressourcer. Men jeg håber, at regionen vil se til Helsingør, når de fordeler testressourcer, så vi kan få testet de unge.

Elevrådsformand Kristina Klink Heilmann vil gerne lade sig teste efter sin nytårsfest, som hun skal holde med syv veninder. Men hun ville ønske, at det var muligt at blive testet i Helsingør.  For at reducere smitterisikoen har hun med sine veninder bestilt tid til test inden nytår. Men én af hendes veninder var ikke ude i god tid, og hun måtte til Hillerød for at blive testet. Og så bliver det lidt besværligt, mener Kristina Klink Heilmann.

- Det er ærgerligt, at der ikke er flere testmuligheder tæt på gymnasiet - så man kan være sikker på, at man ikke bringer smitten videre, siger hun.

Annonce

Begrænsede ressourcer

Region Hovedstaden har flere gange opstillet mobile teststeder rundt omkring i Helsingør Kommune, og Region Hovedstaden gennemførte i begyndelsen af december måned massetest af unge i andre af regionens kommuner. Det er dog ikke sikkert, at rektor Henrik Boberg Bæch får sit ønske om et lokalt testcenter til sine elever opfyldt.

- Vi planlægger teststederne i samarbejde med de 29 kommuner i Region Hovedstaden, og vi har desværre hverken medarbejdere eller kapacitet til at lave lokale teststeder ved uddannelsesinstitutioner i alle kommuner, skriver Pernille Lohse, der leder Testcenter Danmark i Region Hovedstaden, i en mail til Helsingør Dagblad.

Ifølge Pernille Lohse lyder det umiddelbart "ikke relevant at teste alle gymnasieelever to gange efter nytårsaften". Det anbefales kun, at man lader sig teste på 4. og 6.-dagen, hvis man er nær kontakt til en smittet.

- Det ville selvfølgelig være optimalt, hvis vi kunne have et teststed i alle byer, men det har vi desværre ikke ressourcer til. Derfor må vi henstille til, at man bestiller tid fx i Hillerød eller et af de andre steder i regionen, hvis man har behov for en test, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Espergærde

Dusinvis af blomster til minde om afdød elev: - Helt ubeskriveligt at et ungt menneske mister livet

Debat

Debat: Regeringen ødelægger ungdommen

Annonce