Annonce
Helsingør

Højesteret har talt: Ilse Jacobsen taber sag om gummistøvle-kopi

Arkivfoto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Højesteret har onsdag stadfæstet Landsrettens dom, som fastslog, at en jysk udgave af hendes ikoniske gummistøvle med snørebånd ikke er en kopi.
HORNBÆK:  Morsø Sko Imports markedsføring af en gummistøvle krænkede ikke Ilse Jacobsens rettigheder til gummistøvlen, fastslog Højesteret onsdag.
Den samme konklusion kom landsretten frem til 2018, men Ilse Jacobsen ankede afgørelsen til Højesteret.
Annonce
Med højesterets stadfæstelse af dommen er der ikke flere ankeinstansen for Hornbæks modedronning, som fremover må leve med konkurrencen fra Morsø Skos snørrebåndstøvle.

Afviger for meget til at være en kopi

Højesteret udtaler, at  RUB 1-gummistøvlen, som Ilse Jacobsens gummistøvle hedder,  ikke kan betegnes som et værk af brugskunst, der nyder beskyttelse efter ophavsretsloven.
Højesteretsdommerne fandt dog, at RUB 1-gummistøvlen besidder en sådan grad af særpræg, at den efter markedsføringsloven nyder beskyttelse mod efterligninger.
Ikke desto mindre fandt retten Morsø Skos såkaldte VRS-gummistøvle, som Skive-virksomheden har udviklet til Føtex og Bilka til en brøkdel af prisen for Ilse Jacobsens original,  adskiller sig så meget fra RUB 1, at markedsføring af af den jyske gummistøvle ikke udgør en krænkelse af IJH’s rettigheder efter markedsføringsloven.
Landsretten var nået til samme resultat.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce