Annonce
Erhverv

Han har malet hele kongefamilien: Nu skal Kluge male Kronborg

Kunstmaler Thomas Kluge skal male sin nyfortolkning af Unesco-kulturarven Kronborg.  Foto: Charlotte de la Fuente
- Kronborg er for mig symbolet på konflikt. Og det er jo helt aktuelt nu, hvor vi skal til folkeafstemning om forsvarsforbeholdet og hvor Europa er i krig, fortæller kunstmaleren Thomas Kluge. Det er erhvervsmanden Jan Flintrup, der har bestilt maleriet.

KRONBORG: Han har malet hele kongefamilien. Nu går han i gang med en nyfortolkning af Kronborg. En af Danmarks allerstørste kulturskatte, verdensarven Kronborg, skal nu portrætteres af kunstmaleren Thomas Kluge, der med egne ord har fået den kæmpe udfordring, det er at male slottet og borgen, der har så stor symbolsk betydning for Danmark og er et nationalklenodie af de største.

Det er erhvervsmanden og ejeren af virksomheden Living Invest, Jan Flintrup, der har bestilt Kronborg-maleriet hos Kluge. I forvejen hænger der i Flintrups ejendom ét ganske særligt Kluge-maleri, 'Betonmanden". Et stort, dramatisk billede af Holger Danske, som også har stor national værdi.

Tyverialarmen gik

Thomas Kluge er endnu ikke begyndt på maleriet, men han har sammen med Jan Flintrup været på besøg på Kronborg, hvor de sammen har gennemgået slottet, ude og inde.

- Faktisk var vi så meget rundt, så vi fik aktiveret tyverialarmen på et tidspunkt, fortæller Jan Flintrup.

Kronborg er blevet malet mange gange. Nu skal kunstmaleren Thomas Kluge, der tidligere har portrætteret blandt andet hele kongefamilien og en anden Unesco verdensarv, male Kronborg i Helsingør. Foto Lars Johannessen

Gennem et par år har erhvervsmanden samlet og opkøbt guldaldermalerier med Kronborg og datidens skibe ved Kronborg-pynten som gennemgående motiv.  Det er blevet til en enestående samling af 40 malerier, som nu også er blevet til en bogudgivelse, som historiker Lars Bjørn Madsen har leveret teksten til. Både de mange malerier af Kronborg og bogudgivelsen betragter Jan Flintrup som en gave til Helsingør,  hvor mange kan få glæde af begge dele.

Ja, du kan da tro, at jeg har præstationsangst over for Kronborg. Kan jeg leve op til et her? Det er en kæmpe udfordring. Jeg maler altid på kanten af, hvad man kan. Jeg har altid bevæget mig på kanten og udfordret 'den gode smag'.

Thomas Kluge, kunstmaler om sit kommende Kronborg-maleri

Efter det første besøg på Kronborg har Thomas Kluge selv besøgt slottet flere gange, i forskellige typer af lys, for at gennemfotografere verdensarvens højborg i Helsingør.

- Ja, du kan da tro, at jeg har præstationsangst over for Kronborg. Kan jeg leve op til et her? Det er en kæmpe udfordring. Jeg maler altid på kanten af, hvad man kan. Jeg har altid bevæget mig på kanten og udfordret 'den gode smag'. Det gør jeg, fordi man kan alt, bare man gør det godt nok. Nu er Kronborg jo Danmarks største souvenir, hvis man kan kalde det sådan. Samtidig er Kronborg lige nu meget aktuel med sin symbolik, nu hvor vi skal til folkeafstemning om forsvarsforbeholdet. Nu hvor Europa er i konflikt.

Annonce

I konflikt med os selv

- Vi er hele tiden i konflikt med os selv, i ydre og indre konflikt. For mig er Kronborg symbolet på konflikten i videste forstand.  Jeg kunne jo vælge at male kanonerne på Kronborg, apropos den aktuelle situation i Europa med krig og oprustning, men det ville være for meget en 'gimick'. For kortsigtet, siger Thomas Kluge, der vil genfortolke symbolikken af Kronborg på sin egen måde, på en ny måde. På en af sine ture ved Kronborg har han nemlig fundet vinklen, som han efter al sandsynlighed kommer til at male.

Maleren Thomas Kluge har malet dette kæmpe-portræt af Holger Danske. Maleriet blev bestilt af erhvervsmanden Jan Flintrup, Helsingør, som ejer det i dag. Foto Kalabas, Torben Sørensen

- Det bliver gennem træerne. Kronborg set gennem træer. Jeg fandt vinklen, endnu før træerne var sprunget ud her til foråret. Træerne giver Kronborg liv, for i sig selv er slottet jo en død bygning, siger Thomas Kluge, der for nyligt har malet et andet Unesco-verdensarvs-sted i Danmark, Stevns Klint, bestilt af en landmand.

- Det er det mest positive billede, jeg har malet. I forår, som begyndelsen på noget nyt. Solen står op i øst, klinten lyses op.

Thomas Kluge regner med, at hans Kronborg-maleri er færdigt om et par år. Han har allerede bestemt, hvor det skal hænge i Jan Flintrups ejendom.

Blå bog Thomas Kluge


Annonce
For abonnenter

It-firma traf afgørende beslutning efter corona: Nu står udviklere på venteliste til et job

Helsingør For abonnenter

For 29.5 mio. kroner får du årets dyreste sommerhus: - Det er helt perfekt

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Helsingør

Britta afgør, hvor meget hjælp du kan få: - Vi finder altid en løsning

Helsingør For abonnenter

Blå blok bestemmer: Her skal nyt plejehjem ligge

Espergærde

Hey, Henning - din bil er kørt til huggeren

Helsingør

Peter leder plejehjem med top trivsel: - Vi er et lille sted, og det skaber en tæthed og samhørighed

Fyret topchef får gyldent håndtryk på adskillige millioner efter amputationsskandale

Helsingør

Usundhed i Helsingør: For meget alkohol, nikotin, junkfood og for lidt motion: - Unge piger mistrives

Helsingør For abonnenter

Familier i Espergærde ånder lettet op efter ændring i lokalplan: 'Det var et reelt scenarie at flytte herfra - nu har vi ro i sjælen'

Børn og virksomhed kan sagtens gå hånd i hånd: Camilla er mor til tre og har en virksomhed i rivende vækst

Espergærde

Central vej lukkes og busruter lægges om: Sådan ændres trafikken i Espergærde i de næste uger

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med "ekstra cheese". Den anden lærte vi aldrig at kende

Helsingør

SOSU-krisen  kradser i Helsingør: Kære politikere, har I sovet i timen?

Navne For abonnenter

Et-årige Monas familie gør det, mange andre drømmer om: Familien har opsagt bolig og job for at kaste sig ud i et vildt eventyr

Helsingør

Helt slut med testcenter i Helsingør: Så få lod sig teste på den sidste åbningsdag

Annonce