KRONBORG: Han har malet hele kongefamilien. Nu går han i gang med en nyfortolkning af Kronborg. En af Danmarks allerstørste kulturskatte, verdensarven Kronborg, skal nu portrætteres af kunstmaleren Thomas Kluge, der med egne ord har fået den kæmpe udfordring, det er at male slottet og borgen, der har så stor symbolsk betydning for Danmark og er et nationalklenodie af de største.
Det er erhvervsmanden og ejeren af virksomheden Living Invest, Jan Flintrup, der har bestilt Kronborg-maleriet hos Kluge. I forvejen hænger der i Flintrups ejendom ét ganske særligt Kluge-maleri, 'Betonmanden". Et stort, dramatisk billede af Holger Danske, som også har stor national værdi.
Tyverialarmen gik
Thomas Kluge er endnu ikke begyndt på maleriet, men han har sammen med Jan Flintrup været på besøg på Kronborg, hvor de sammen har gennemgået slottet, ude og inde.
- Faktisk var vi så meget rundt, så vi fik aktiveret tyverialarmen på et tidspunkt, fortæller Jan Flintrup.
Gennem et par år har erhvervsmanden samlet og opkøbt guldaldermalerier med Kronborg og datidens skibe ved Kronborg-pynten som gennemgående motiv. Det er blevet til en enestående samling af 40 malerier, som nu også er blevet til en bogudgivelse, som historiker Lars Bjørn Madsen har leveret teksten til. Både de mange malerier af Kronborg og bogudgivelsen betragter Jan Flintrup som en gave til Helsingør, hvor mange kan få glæde af begge dele.
Thomas Kluge, kunstmaler om sit kommende Kronborg-maleriJa, du kan da tro, at jeg har præstationsangst over for Kronborg. Kan jeg leve op til et her? Det er en kæmpe udfordring. Jeg maler altid på kanten af, hvad man kan. Jeg har altid bevæget mig på kanten og udfordret 'den gode smag'.
Efter det første besøg på Kronborg har Thomas Kluge selv besøgt slottet flere gange, i forskellige typer af lys, for at gennemfotografere verdensarvens højborg i Helsingør.
- Ja, du kan da tro, at jeg har præstationsangst over for Kronborg. Kan jeg leve op til et her? Det er en kæmpe udfordring. Jeg maler altid på kanten af, hvad man kan. Jeg har altid bevæget mig på kanten og udfordret 'den gode smag'. Det gør jeg, fordi man kan alt, bare man gør det godt nok. Nu er Kronborg jo Danmarks største souvenir, hvis man kan kalde det sådan. Samtidig er Kronborg lige nu meget aktuel med sin symbolik, nu hvor vi skal til folkeafstemning om forsvarsforbeholdet. Nu hvor Europa er i konflikt.
I konflikt med os selv
- Vi er hele tiden i konflikt med os selv, i ydre og indre konflikt. For mig er Kronborg symbolet på konflikten i videste forstand. Jeg kunne jo vælge at male kanonerne på Kronborg, apropos den aktuelle situation i Europa med krig og oprustning, men det ville være for meget en 'gimick'. For kortsigtet, siger Thomas Kluge, der vil genfortolke symbolikken af Kronborg på sin egen måde, på en ny måde. På en af sine ture ved Kronborg har han nemlig fundet vinklen, som han efter al sandsynlighed kommer til at male.
- Det bliver gennem træerne. Kronborg set gennem træer. Jeg fandt vinklen, endnu før træerne var sprunget ud her til foråret. Træerne giver Kronborg liv, for i sig selv er slottet jo en død bygning, siger Thomas Kluge, der for nyligt har malet et andet Unesco-verdensarvs-sted i Danmark, Stevns Klint, bestilt af en landmand.
- Det er det mest positive billede, jeg har malet. I forår, som begyndelsen på noget nyt. Solen står op i øst, klinten lyses op.
Thomas Kluge regner med, at hans Kronborg-maleri er færdigt om et par år. Han har allerede bestemt, hvor det skal hænge i Jan Flintrups ejendom.
Blå bog Thomas Kluge
- Født 6. marts 1969 i Glostrup, er en dansk portrætmaler der maler i en nyrealistisk og Rembrandt-agtig stil.
- Kluge havde et ophold på Kunsthøjskolen i Holbæk 1991, men er ellers selvlært. Kluge debuterede i 1993 på Kunstnernes Efterårsudstilling. I 1994 udstillede han maleriet Mens vi venter på Charlottenborgs forårsudstilling, og i 2002 udstillede han på Nivaagaards Malerisamling. 57 af hans malerier udstilledes på separatudstillingen, To be or not to be, på Kronborg i 2009. Udstillingen flyttede i 2010 videre til Kunsten i Aalborg.
- Blandt hans værker er to fotorealistiske portrætter af dronning Margrethe 2. og et af kronprins Frederik. Kluges andre portrætter er af hans farmor, af skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller, Københavns biskop Erik Norman Svendsen og forhenværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (2011); den sidstnævnte til den permanente samling på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot.
- Foruden portrætter har Kluge malet et gruppebillede af Det Danske Handelskammers ledende mænd (1995) i anledning af 100-året for P. S. Krøyers børsbillede. Historiemaleriet Et kort ophold. Danske FN-tropper i Bosnien blev malet 1997–1998 efter en bestilling af den amerikanske ambassadør Edward Elson og skænket til Frederiksborgmuseet. Omkring 2010 fik han en bestillingsopgave til altertavlen i Store Magleby Kirke.
- I portrætterne benytter Kluge sig af af dramatisk lyssætning sikkert inspireret af Caravaggio. Traditionen fra pittura metafisica og kunstnere som Edward Hopper, Odd Nerdrum og Eric Fischl har haft betydning for Kluge, og hans billeder er sammenlignet med den fotorealistiske tradition hos Niels Strøbek og Jørgen Boberg. Kluge bruger fotografi som skitse.
- Kluge har stået i modsætning til "moderne" kunst og visse af hans billeder er ironiske kommentarer til denne kunst.