Annonce
Sport

Harald Nielsen skabte sig en erhvervskarriere via OL-fodbolden

Harald Nielsen skabte sig både en fodboldkarriere og en erhvervskarriere med sine 82 mål i Italien. Foto: Martin Ravn.
82 mål for Bologna skabte Harald Nielsens karriere i italiensk fodbold.

Harald Nielsen er uden tvivl den, der har fået mest ud af at deltage i De Olympiske Lege.

Han blev olympisk topscorer med seks mål og vandt sølvmedalje sammen med det danske fodboldlandshold.

Da Italien åbnede for adgang for professionelle fodboldspiller 5. maj 1961, var Harald Nielsen en af de første, der skrev kontrakt.

Annonce

Atalanta henvendte sig som de første, men Harald Nielsen forlangte 200.000 kroner for at skrive under. Atalanta tøvede, og inden de besindede sig, havde Axel Pilmark henvendt sig til sin gamle klub Bologna og fået dem til at opfylde Harald Nielsens krav.

Da Atalanta sagde ja til at betale 200.000 kr., måtte Harald Nielsen sige:

Beklager, jeg har skrevet under med Bologna.

Atalanta købte i stedet Flemming Nielsen og Kurt Christensen.

Dansk eventyr

Det blev starten på et dansk eventyr i Italien, hvor Harald Nielsen blev topscorer i den italienske Serie A i 1963 med 19 mål og 1964 med 21 mål, og han blev italiensk mester med Bologna i 1964. Samme år blev han årets sportsmand i Italien.

Han var også med til at spille Bologna til en andenplads, en tredjeplads og to fjerdepladser i ligaen, og han endte med at score 82 mål for Bologna i 157 kampe.

Han er registreret for 81 mål. Mål nr. 82 var det vigtigste. Det faldt i finalen om mesterskabet mod Inter, da han scorede til slutresultatet 2-0.

Annonce

Målfarlig

Harald Nielsen var et talent ud over det sædvanlige hjemme i Frederikshavn.

Som drengespiller i 1955 scorede han 106 mål i 20 kampe.

Som junior i 1957 lavede han 92 mål i 22 kampe.

Og som ynglingespiller i 1958 scorede han 62 mål i 14 kampe, inden han blev rykket op på serie1 holdet.

I 1957 kom han med på det jyske unionshold til landsjuniorstævnet, og i maj 1958 debuterede han på ynglingelandsholdet.

I 1958 blev han højre wing på Frederikshavns andethold og var med til at sikre oprykning til jyllandsserien.

I 1959 debuterede han på Frederikshavns bedste hold som 17-årig og blev topscorer i 2. division med 19 mål. Han var dermed med til at sikre Frederikshavn oprykning til 1. division. Han scorede ikke i de fire første kampe mod AIA, B1901, Randers og B1913, men hans to mål i den femte kamp, da de vandt 4-3 over Horsens, satte ham i gang.

Annonce

Yngste nogensinde

Hvordan kunne han få debut på A-landsholdet som 17-årig?

Jo, det skyldtes, at A-landsholdet havde tabt 6-0 til Sverige i Idrætsparken, og at Ole Madsen havde armen i gips i fire måneder.

Gode råd var dyre, så i en alder af 17 år og 323 dage debuterede han mod Norge 13. september 1959 og scorede et af målene i den danske sejr på 4-2. Han var uimponeret over at spille over for "Hvalfangeren" Thorbjørn Svendsen, der efter kampen sagde:

- Harald Nielsen er den bedste danske angriber siden Carl Aage Præst!

Haralds kommentar:

- Thorbjørn Svendsen mindede utrolig meget om vores egen Mogens Jørgensen, der er centerhalf hjemme i Frederikshavn.

Annonce

Brasiliansk

1960 var olympisk år, men Harald Nielsen fik en del kritik i foråret.

UK var parat til at erstatte ham med Egon Jensen, Esbjerg, på A-landsholdet, selv om han reelt var halfback, og med Kjeld Petersen, B1913, på U-landsholdet.

10. maj 1960 skulle et dansk landshold møde Brasiliens verdensmestre. DBU havde ikke råd til at betale brasilianerne, så det var ikke en officiel landskamp, men det var landsholdet, der stillede op til kampen.

Brasilien vandt 4-3, men Harald Nielsen lavede to mål, løb rundt med selveste Bellini, Brasiliens VM-anfører, og hans mesterstykke var oplægget til det tredje danske mål, scoret af Henning Enoksen.

Efter den kamp var Harald Nielsen selvskrevet til OL-holdet, og da han scorede tre mål i Jyllands sejr på 6-3 over København i unionskampen i Aarhus, var ingen i tvivl. Han endte også som topscorer i 1. division med 19 mål, og han skød Frederikshavn op som nummer fem i 1. division i klubbens debutsæson.

Annonce

To hattrick

Harald Nielsen scorede tre mål, da Danmark slog Finland med 4-0 i oktober 1959, og han lavede også tre mål i 7-2 sejren over Grækenland i juli 1960 i København.

Danmark kom til OL. De danske spillere var spændte. Harald Nielsen var ikke i tvivl:

- Vi vinder guld!

OL-minder

Jysk Fynske Medier varmer op til det kommende OL i Tokyo med en artikelserie om stort og småt fra OL's omfangsrige historie.

Vi kigger på nogle af de store danske øjeblikke, og vi kommer rundt om nogle af de mange profiler og mindeværdige øjeblikke, som OL har skabt gennem tiden.

Poul Pedersen sagde til undertegnede:

-Jeg tænkte "Kan den unge mand fra Frederikshavn da ikke bare holde sin kæft".

Poul Pedersen var Harald Nielsens store forbillede. Et par år forinden havde Harald skrevet til Poul Pedersen og fået hans autograf.

Danmark åbnede med at vinde 3-2 over Argentina på to mål af Harald Nielsen.

Harald Nielsen åbnede scoringen i Danmarks heldige sejr på 2-1 over Polen, og han scorede de to sidste mål i 3-1 sejren over Tunis.

I semifinalen mod Ungarn åbnede Harald Nielsen scoringen til 1-0. Han fik straffespark, som Flemming Nielsen brændte, og han lavede et mesterstykke, da han lagde op til Henning Enoksens mål til 2-0. Harald løb fra sin ungarske modstander over 40 meter, og fra baglinien sendte han bolden ind til Henning Enoksen, der scorede med det kolde højreben.

Danmark var klar til finalen.

- Vi vinder 3-0, sagde Harald Nielsen, der som den eneste havde tippet dansk sejr på 2-0 i semifinalen.

Danmark tabte 3-1.

Annonce

Færdig som 18-årig

23. oktober 1960 spillede Harald Nielsen sin 14. og sidste landskamp. Han nåede at score 15 mål for A-landsholdet, men tre dage før hans 19 års fødselsdag var det slut.

Han kritiserede DBU i skarpe vendinger i mange år, men de stokkonservative fodboldledere ville ikke gøre som svenskerne og tillade de professionelle på landsholdet.

DBU og Erik Hyldstrup truede Harald Nielsen og Frederikshavn med at erklære ham professionel i 1960, fordi han havde tjent 20.000 kr. på at udgive bogen "Harald scorer".

Det gik dog i sig selv igen.

Haralds reaktion:

- Hvad med Knud Lundberg, Eigil Nielsen, Henry From, Poul Pedersen og alle de andre, der har udgivet fodboldbøger? Skal de også erklæres professionelle?

DBU fandt det umoralsk at tjene penge på amatørsporten.

Harald Nielsen fortsatte med at kritisere DBU, og i 1977 fik han stor betydning, da han sammen med Helge Sander fremlagde en plan for en piratliga. Dermed gav han det endelige stød til, at DBU vedtog betalt fodbold fra 1978.

I 2010 blev han indlemmet i DBU's Hall of Fame.

Annonce

Hård start

Harald Nielsen fik en hård tid, da han kom til Bologna.

Han startede med at score, men i fire måneder var han ikke med på Bolognas hold. Han var alene i Italien.

- Jeg fandt ud, at jeg var for dårlig til at tæmme en bold. Først da jeg lærte det, fik jeg succes, forklarede han undertegnede.

Kort før afrejsen havde han mødt Rudi Hansen under indspilningerne til "Far til fire for fuld musik", hvor han spillede fodboldtræneren for Lille-Per Mister.


Jeg fandt ud, at jeg var for dårlig til at tæmme en bold. Først da jeg lærte det, fik jeg succes

Harald Nielsen


18. juni 1961 kørte Rudi galt i en bil med Volmer Sørensen bag rattet, og hun var indlagt på sygehuset i 98 dage.

I oktober 1961 kom Rudi Hansen til Bologna for første gang, og der var hundredvis af tilskuere, da Harald Nielsen modtog sin kæreste. Derefter var de sammen hele tiden lige indtil hans død i 2015.

I februar 1962 begyndte det at gå bedre med fodbolden. Harald blev fast mand. Han scorede otte mål for Bologna, der sluttede på fjerdepladsen. Det gentog sig i 1962/63 efter Inter, Juventus og Milan.

7. juni 1964 vandt Bologna det italienske mesterskab med en sejr på 2-0 over Inter.

I 1965 blev Bologna kun nummer seks, Harald scorede 13 mål.

I 1966 blev det til en andenplads og 12 mål af Harald Nielsen.

I 1967 lavede han otte mål, og Bologna blev nummer tre.

Imponerende med de flotte placeringer i betragtning af, at der var masser af åbenlys jalousi fra Pascutti og Helmut Haller.

Annonce

Verdens dyreste

I sommeren 1967 blev han solgt til Inter som verdens dyreste fodboldspiller. Pris: Seks millioner kroner. Han opnåede at blive verdensmester for klubhold med sejr over Pelé.

Han fik Helenio Herrera som træner - kendt som verdens mest defensive træner, opfinder af det defensive "Il catenaccio"-system. Herrera endte med at blive fyret, og Haralds fodboldmæssige eventyr nærmede sig afslutningen.

I 1968 kom Harald Nielsen til Napoli og i 1969 til Sampdoria, begge steder uden succes, og 28. april 1970 var det definitivt slut i Italien.

Verdens bedste fodboldspiller havde alle en mening om, også Harald.

- Ingen tvivl for mig. Det var argentineren Omar Sivori, sagde han hver gang, vi mødtes.

Hjem til Danmark

Rudi og Harald blev i Italien i 1972, mens de opbyggede deres nye virksomhed med import af bl.a. lædervarer.

Rudi og Harald flyttede hjem til Søbredden 10 i Gentofte. Han brugte tiden på sin nye virksomhed og på foredrag om sin karriere og kritik af dansk fodbold, indtil han blev præsident i FC København.

To jubilæer

31. maj 1980 stillede Harald Nielsen op til 20 års jubilæum for OL-sølvmedaljerne i Rom i 1960 og scorede et flyvende hovedstødsmål i sejren på 4-3 over Horsens i Hornsyld.

I 2010 tog Harald Nielsen initiativet til 50 års jubilæum. Otte spillere fra OL-holdet var samlet til fest i Klampenborg hjemme hos Harald Nielsen på finaledatoen 10. september 2010.

I 2015 døde Harald Nielsen af kræft. Han blev 73 år.

OL-minder

Jysk Fynske Medier varmer op til det kommende OL i Tokyo med en artikelserie om stort og småt fra OL's omfangsrige historie.

Vi kigger på nogle af de store danske øjeblikke, og vi kommer rundt om nogle af de mange profiler og mindeværdige øjeblikke, som OL har skabt gennem tiden.

I anledning af hans fantastiske karriere blev der opstillet en statue af Harald Nielsen i Frederikshavn foran Arena Nord. Det er Danmarks eneste statue af en fodboldspiller. Også på det punkt var Harald Nielsen enestående.

Annonce
Sport For abonnenter

Ekspert retter skarp kritik af FC Helsingørs ordvalg omkring fyring: Nu undskylder klubben

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Erhverv

Helsingør-virksomhed tabte 18 millioner kroner på ét år: Blev presset til det yderste - nu er skuden vendt

Helsingør For abonnenter

Den vigtigste jagt fortsætter: Helsingørs SOSU'er mangler stadig mange kolleger

Helsingør

Se billederne: Det var en gang et kvarter for beskedne søfolk - nu er det et af Helsingørs mest eftertragtede

Helsingør

Indkalder til stormøde efter fodboldvold i gaderne: - Det her skal tages i opløbet

For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Nordsjælland

Derfor holdt togene stille: Efterlyst person stak af - nu har politiet pågrebet ham igen

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Helsingør

Så blev ruten offentliggjort: Her skal du stå, hvis du vil vinke til Dronningen

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Helsingør For abonnenter

Arkitekt ryster på hovedet af Kiærs kritik af legeplads: - Vi leverede præcist, hvad Helsingør Kommune bestilte

Helsingør For abonnenter

Menneskejagt i Bycenteret: Politiet fangede efterlyst, men aktionen sluttede ganske uheldigt

Sport

Chok i FC Helsingør: Fyrer sportschef for 'upassende adfærd'

Annonce