SOS SOSU: Det er en høj, veltrimmet 28-årig mand, der kommer ud af Poppelgården i Snekkersten. Han går med rank ryg og svinger sin camouflage-rygsæk over skulderen, som han har fra sin værnepligtstid i forsvaret. Daniel Teis Diego Hansen har netop fået fri fra sit arbejde som sosu-elev, hvor han er i praktik på Helsingørs Rehabilitering- og Træningscenter.
- Størstedelen af tiden er jeg bedstevenner med dem, der er indlagt her. Vi har en, der kommer og spiller guitar en gang imellem, og det er virkelig sjovt, siger Daniel.
Han er dog ikke gået den traditionelle vej til sosu-uddannelsen. Efter at være bukket under for familie og venner, der anbefalede gymnasiet, mener Daniel nu, at der skal gøres op med normen om, at der kun findes én vej for unge.
- Da jeg var barn, boede jeg to år på en campingplads, jeg voksede op uden en far, og vi havde underskud på økonomien. For ikke at ende i samme situation og for at have mange muligheder valgte jeg gymnasiet. Nu står jeg her og er i gang med sosu-uddannelsen og har indset, at det ikke gør det store, om du har en HF eller ej, mener Daniel Teis Diego Hansen.
- Gør det nu
Da tiden kom, hvor Daniel skulle beslutte, hvad han skulle læse efter folkeskolen, var valget ikke svært.
- Jeg valgte den hurtigste løsning med en HF på to år. Jeg er ikke den bedste på en skolebænk, siger han.
Så mange vælger gymnasiet
Ifølge Børne- og Undervisningsministeriets uddannelsesstatistik gennemførte 43.675 personer en gymnasial uddannelse i skoleåret 2012/2013. Det dækker over uddannelserne som HTX, HF, STX og HHX.
I 2021 var tallet steget til 46.958 personer.
Desuden var familie og venner gode til at pege ham i gymnasiets retning.
- Hele familien sagde, "gør det nu, gør det nu". Der var selvfølgelig pres fra venner og familie og så den sociale norm, hvor alle fortæller en, at lige meget hvad er gymnasiet relevant og gør livet lettere. Set i bakspejlet var det måske ikke mega relevant, siger Daniel Teis Diego Hansen.
- Du snakker jo om det hele tiden
Daniel Teis Diego Hansen fortæller begejstret om sosu-faget og sin uddannelse til sosu-assistent. Han er omhyggelig med at fortælle, hvilke kompetencer faget kræver, hvad han må og ikke må endnu, og at man skal sikre sig, at borgerne gør meget selv, så man ikke fratager dem færdighederne på den lange bane.
- Det er super skarpe kollegaer, jeg arbejder sammen med. De ved virkelig, hvad de laver, fortæller Daniel.
Daniel Teis Diego HansenAt arbejde med mennesker på den her måde, det er meget tæt på livet. Jeg ville nok ikke kunne sidde på et kontor
For den unge sosu-elev ligger jobbet ikke langt fra ham. Han forelskede sig nemlig i faget, da han som ufaglært hjælper arbejdede på et plejehjem. Som han selv siger, blev faget ved med at trække ham tilbage.
- At arbejde med mennesker på den her måde, det er meget tæt på livet. Jeg ville nok ikke kunne sidde på et kontor, forklarer Daniel.
Derfor kom det heller ikke overraskende for Daniel, da hans gode veninde gav ham det gode råd, at søge ind på sosu-uddannelsen i Hillerød.
- Samme aften gik jeg på optagelse.dk og sendte alle de relevante dokumenter ind og søgte. Det gik meget stærkt. Der var faktisk ingen tvivlsspørgsmål, som ved andre ting jeg har valgt, fortæller Daniel Teis Diego Hansen.
Bedre behandling hvis man kender kroppen
Klokken er 11:20, og Daniel skal efter sin dag i praktik ned til Helsingør centrum for at tage et kursus som led i uddannelsen. Og hvis den unge sosu-elev skal pege på én ting, som han alligevel med glæde har taget med fra sin HF, er det fagene kemi og biologi.
- Den naturfaglige del har alligevel hjulpet mig meget på sosu-uddannelsen. Cellens opbygning, anatomi, hjertet, diabetes og alle de ting. Man bliver bedre til at forstå borgeren, når man forstår vedkommendes krop, forklarer Daniel begejstret.
Daniel drømmer om at arbejde på et hospital og i psykiatrien. Han vil have en masse erfaringer. På den helt lange bane er planen enten at videreuddanne sig til sygeplejerske eller fysioterapeut. De gode videreuddannelsesmuligheder ser Daniel også som én af de vigtigste punkter at fremhæve, hvis man vil have flere ind på sosu-uddannelsen.
- Jeg har nogle klassekammerater, der læser til sosu, fordi de gerne vil videreuddanne sig bagefter. Jeg synes også næsten, det er synd, hvis man ikke prøver en masse nyt. Sosu-uddannelsen giver en masse nye muligheder.