Annonce
Debat

Helsingør Dagblad mener: Derfor er Helsingør Kommune nødt til spare

Peter Hagmund, chefredaktør

Det var givetvis udtryk for almindelig sund forhandlingstaktik, da finansminister Nicolai Wammen tirsdag advarede kommunerne og regionerne om, at Ukraine-krigen vil påvirke økonomien i de kommende år, og at man derfor er nødt til at prioritere skarpt i opgaverne.

Sagen er den enkle, at Wammen skal have pengene i statskassen til at passe. Derfor har han et påtrængende behov for, at forhandlingerne med Danske Regioner og Kommunernes Landsforening ikke ender i uoverskuelige krav, der vil belaste statsbudgettet.

Lægger man forhandlingsretorikken til side, står det imidlertid klart, at Nicolai Wammen har ret. Det er nødvendigt, at Helsingør Kommune og alle andre kommuner og regioner prioriterer benhårdt i udgifterne i det kommende år. Med den aktuelle inflation og de aktuelle prisstigninger på snart sagt alt bliver det dyrere - markant dyrere - at drive kommunen i det kommende år.

Annonce

Derfor bliver det nødvendigt at skære i udgifterne i Helsingør Kommune næste år. Det kan man lige så godt se i øjnene og vænne sig til - både som borger, som politiker og som embedsansat. Der er ganske enkelt ikke udsigt til, at en generøs Wammen dukker frem af forhandlingslokalet og strør endnu flere milliarder ud til kommunerne.

Der er ikke udsigt til, at en generøs Wammen dukker frem af forhandlingslokalet og strør endnu flere milliarder ud til kommunerne.

De stigende udgifter kan også betyde, at der skal spares på anlægsudgifterne. Derfor hænger udvidelsen af Helsingørs svømmehal formentlig i en tynd tråd - i det mindste i en kortere årrække. Det kan også betyde, at Helsingør Stadion muligvis ikke bliver udvidet, så der kan spilles superligakampe fra efterårssæsonen.

På tilsvarende vis vil der formodentlig være et hav af større eller mindre anlægsopgaver, som vil blive sat i bero. Ganske enkelt, fordi der ikke er råd til at gennemføre dem.

Går inflationen helt agurk i løbet af de kommende måneder, kan den snærende økonomi komme til at ramme langt bredere end nogle få anlægsprojekter. Så bliver det også kommunens almindelige drift, der vil blive ramt. Det kan få langt værre konsekvenser for dig, mig og andre borgere end en udskudt svømmehal eller en manglende stadionudvidelse.

Foreløbig bør vi dog slå koldt vand i blodet, indtil den økonomiske aftale mellem finansministeren og kommunerne er klar. Først derefter kan byrådet se på, hvor og hvordan der skal spares. Og hvor du og jeg eventuelt bliver ramt.

Annonce
Helsingør For abonnenter

For 29.5 mio. kroner får du årets dyreste sommerhus: - Det er helt perfekt

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Helsingør

Britta afgør, hvor meget hjælp du kan få: - Vi finder altid en løsning

Helsingør For abonnenter

Blå blok bestemmer: Her skal nyt plejehjem ligge

Espergærde

Hey, Henning - din bil er kørt til huggeren

Helsingør

Peter leder plejehjem med top trivsel: - Vi er et lille sted, og det skaber en tæthed og samhørighed

Fyret topchef får gyldent håndtryk på adskillige millioner efter amputationsskandale

Helsingør

Usundhed i Helsingør: For meget alkohol, nikotin, junkfood og for lidt motion: - Unge piger mistrives

Helsingør For abonnenter

Familier i Espergærde ånder lettet op efter ændring i lokalplan: 'Det var et reelt scenarie at flytte herfra - nu har vi ro i sjælen'

For abonnenter

It-firma traf afgørende beslutning efter corona: Nu står udviklere på venteliste til et job

Espergærde

Central vej lukkes og busruter lægges om: Sådan ændres trafikken i Espergærde i de næste uger

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med "ekstra cheese". Den anden lærte vi aldrig at kende

Helsingør

SOSU-krisen  kradser i Helsingør: Kære politikere, har I sovet i timen?

Navne For abonnenter

Et-årige Monas familie gør det, mange andre drømmer om: Familien har opsagt bolig og job for at kaste sig ud i et vildt eventyr

Helsingør

Helt slut med testcenter i Helsingør: Så få lod sig teste på den sidste åbningsdag

Annonce