Annonce
Helsingør

Helsingør helt i top på kedelig liste: Har den største andel af kriminelle unge mænd med ikkevestlig baggrund

Analysen peger på, at kommuner med udsatte boligområder - som for eksempel Nøjsomhed i Helsingør - kan have betydning for statistikken. Foto: Lars Johannessen
Kriminalitet blandt unge mænd med ikkevestlig baggrund ligger i top i Helsingør, klarlægger en ny analyse. - Det var heftigt, siger Helsingørs borgmester.

HELSINGØR: 6,5 procent af unge mænd mellem 15-29 år med ikkevestlig baggrund i Helsingør er dømt for straffelovsovertrædelser i perioden 2013-2018. Tallet for jævnaldrende mænd med etnisk dansk baggrund er 1,5 procent.

Det viser en ny analyse fra Danmarks Videnscenter for Integration, som på baggrund af tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet har lavet opgørelsen, skriver Berlingske.

- Det er overraskende. Inden vi lavede analysen, ville mit bud have været, at København var overrepræsenteret, og det er interessant at se, at det faktisk ikke forholder sig sådan, siger en af personerne bag rapporten, politiforsker og kriminolog David Sausdal fra det svenske Lunds Universitet, til Berlingske.

Annonce

Præget af LTF-konflikt

På plads 1 og 2 ligger Helsingør og Fredensborg kommune. Tallene i analysen stammer fra perioden 2013-18 for at regulere for udsving de enkelte år, og derfor viser opgørelsen andelen af mandlige indvandrere og efterkommer med ikkevestlig baggrund mellem 15-29 år, der årligt i gennemsnit er dømt for straffelovsovertrædelser.


Jeg kan huske, hvordan det var at gå i Stengade – den virkelig ubehagelige og utrygge følelse, for de var jo så dumme, at de bare stod der med deres hættetrøjer og synlige LTF-tatoveringer

Benedikte Kiær, borgmester i Helsingør for De Konservative


- Det var LTF (banden Loyal to Familia, red.), der drev statistikkerne op. De rekrutterede, havde hashhandel med De Brune Bude og en konflikt med Bandidos om netop hashhandlen, som jo resulterede i, at der var en, der blev skudt i Hørsholm. Det var heftigt, siger Helsingørs borgmester Benedikte Kiær fra De Konservative til Helsingør Dagblad og fortsætter:

- Jeg kan huske, hvordan det var at gå i Stengade – den virkelig ubehagelige og utrygge følelse, for de var jo så dumme, at de bare stod der med deres hættetrøjer og synlige LTF-tatoveringer. Men det gjorde det heldigvis også nemt at holde dem ude af diskotekerne, hvor der var nultolerance overfor dem. Diskotekerne havde nærmest et direkte nummer til politiet, som kunne rykke ud, hvis der var problemer.

Top 10 kommuner

Tallene viser andelen af 15-29-årige mandlige indvandrere og efterkommere med ikkevestlig oprindelse, der er dømt for straffelovsovertrædelser.

Tallene er et gennemsnit for perioden 2013-2018.

I parentes står andelen for jævnaldrende mænd med etnisk dansk baggrund i samme periode.

  1. Helsingør Kommune: 6,5 procent (1,5 procent).
  2. Fredensborg Kommune: 6,0 procent (1,0 procent)
  3. Haderslev Kommune: 5,9 procent (2,0 procent)
  4. Greve Kommune: 5,8 procent (1,7 procent)
  5. Odense Kommune: 5,7 procent (1,2 procent)
  6. Aarhus Kommune: 5,6 procent (0,8 procent)
  7. Lolland Kommune: 5,3 procent (3,7 procent)
  8. Frederikssund Kommune: 5,1 procent (1,7 procent)
  9. Slagelse Kommune: 5,0 procent (1,9 procent)
  10. Faxe Kommune: 4,9 procent (2,0 procent)

Landsgennemsnit: 4,1 procent (1,4 procent)

Benedikte Kiær fortæller, at kommunen netop nu er i gang med at finde tal på udviklingen af kriminaliteten fremfor et gennemsnit, da hun er overbevist om, at der vil være et markant fald af straffelovsovertrædelser fra 2013 til 2018 i takt med, at LTF forsvandt fra Helsingør.

Annonce

Skyldes ikke kun etnicitet

Overrepræsentationen af kriminelle unge mænd med ikkevestlig baggrund bunder ikke alene i deres etnicitet. Det er i høj grad også mændenes socioøkonomiske baggrund og boligsituation, der har noget at sige.

Blandt andet peger analysen på, at Helsingør sammen med andre kommuner højt på listen har boligområder på den såkaldte ghettoliste. Det peger på, at omfanget af udsatte boligområder kan spille ind i statistikken sammen med virkningen eller udeblivelsen af sociale og præventive indsatser samt øvrige rammevilkår, der alt sammen kan bidrage til lavere eller øget kriminalitet.

Mellem 2013-18 havde Helsingør en massiv indsats mod kriminaliteten, understreger Benedikte Kiær:

- Vi gav den fuld gas over for LTF og havde et godt samarbejde med politiet, værtshuse og diskotekerne i byen. Det gjaldt om at gøre det fuldstændig uinteressant for dem at være i byen, og det havde vi et rigtig godt resultat med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Sport

Faldt om i januar: Hjertestop har ramt flere unge fodboldspillere

Annonce