Annonce
Nordsjælland

Helsingør-mord er et hit - også i Holland

Mord med Kronborg om styrbord. Peter Mygind og André Babikian spiller hovedrollerne i "Sommerdahl". Foto: Mike Kollöffel
Krimi-serien Sommerdahl får hollændere til at google Helsingør som aldrig før. Optagelser til ny sæson begynder nu.
Annonce

HELSINGØR: Næsten 800.000 hollændere så med, da første afsnit af tv-serien "The Sommerdahl Murders" var på skærmen for nylig. Herhjemme kender vi bare serien som "Sommerdahl" - den foregår som bekendt i Helsingør og har Peter Mygind i hovedrollen som politimand, der efterforsker de overraskende mange lokale mord.

De 800.000 seere sendte "Sommerdahl" ind på en flot 11. plads over de mest sete programmer i Holland den uge - lige under "Wat Een Sukkerfest" og lige over "Hart Van Nederland".

Samtidig kan det registreres, at hollandske tv-seere på samme tid begyndte at google Helsingør og Helsingor som aldrig før - givetvis for at blive klogere på stedet, hvor Dan Sommerdahl opklarer drabssager, mens ægteskabet falder sammen om ørene på ham.

Annonce

En god forretning

Et flertal i Helsingør Byråd gav sidste år produktionsselskabet bag "Sommerdahl" 1,25 millioner kroner i støtte til sæson 1 - med den forklaring, at serien, der bliver eller skal vises i mange lande, var en unik mulighed for at få eksponeret Helsingør.

Ved de kommende 2021-budget-forhandlinger skal politikerne tage stilling til, om sæson 2 skal have 800.000 kroner i støtte. Alt tyder på, at der igen er bredt flertal for at give den støtte.


"Morden I Helsingör"

Den svenske titel på "Sommerdahl"


- Altså, der hvor jeg kommer fra, er det her en god forretning. Til sæson 1 gav vi 1,25 millioner kroner, og holdet bag "Sommerdahl"-produktionen brugte 3 millioner kroner lokalt i Helsingør under optagelserne, siger Michael Mathiesen, formand for byrådets udvalg for kultur og turisme.

- Og når man så kan understrege det med de her tal for udlandet, endda fra nogle af de lande, vi satser mest på turismemæssigt, så giver det god mening at sige ja til den nye støtte. Det er fed reklame for Helsingør og giver en god lokal indtjening, fortsætter den konservative politiker.

Annonce

Starter ved solopgang

Det er produktionsselskabet Sequoia, der sammen med danske TV2 og tyske ZDF, som også viser serien, snart begynder optagelser en ny sæson "Sommerdahl". Faktisk er det allerede på torsdag den 2. juli, at det sker.

- Vi starter ved solopgang, kl. 03.30, og så filmer vi hen over hele sommeren indtil slutningen af oktober. Det er helt fantastisk, at serien er blevet taget så godt imod, og at vi har mulighed for at komme tilbage og lave en sæson 2. Det har været en rigtig hård opstart med corona og uvished om, hvorvidt vi kunne starte i år. Det lykkedes heldigvis, og nu glæder vi os bare vanvittig meget til at komme i gang og til at tilbringe sommeren i smukke Helsingør-omgivelser, forklarer Janni Helleskov fra Sequioa.

Annonce

Rekord på TV2 Charlie

Den første sæson med otte episoder optaget i og omkring Helsingør blev vist i primetime på TV2 Charlie og slog med over en halv million seere i gennemsnit rekord på den kanal - på trods af, at anmelderne ikke delte seernes begejstring.

Kommer rundt i Europa

"Sommerdahl" får tysk premiere på den store kanal ZDF til september.

Sæson 1 er solgt til Sverige som "Morden I Helsingör" og til Norge, Holland, Frankrig, Grækenland, Belgien, Luxembourg, Schweiz og sikkert også flere lande.

"Sommerdahl" er baseret på bestsellerforfatteren Anna Grues krimier om 'den skaldede detektiv'.

Peter Mygind har hovedrollen og hår på hovedet. Laura Drasbæk spiller hustruen Marianne Sommerdahl, og André Babikian spiller Sommerdahls politimakker, der er forelsket i Marianne.

Også i Norge har "Sommerdahl" succes og pæne seertal. "Dan Sommerdahl er en vel ansett etterforsker, lidenskapelig engasjert i sitt arbeid. Han deler arbeidsplass med sin kone, Marianne, som er sjef for kriminalteknikerne. Det nærmer seg 25 års bryllupsdag, men Marianne vil skilles", står der i norsk TV2's præsentation af serien.

Med værftet i baggrunden: Laura Drasbæk spiller Dan Sommerdahls skilsmisseparate hustru, der er mere vild med mandens politimakker. Foto: Mike Kollöffel

I Sverige bliver serien vist via TV4. Her hedder Sommerdahl såmænd "Morden I Helsingör".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Helsingør

Bølge af positive coronatests: 12 institutioner i Helsingør ramt af smitte

Danmark

Se klippene - udvalgte spørgsmål til statsministeren: Kan jeg bryde loven og via min uvidenhed slippe for straf?

Annonce