Annonce
Helsingør

Helsingør tjener 40 millioner kroner på salg af gas-selskab

"Det virker helt sikkert lidt mærkeligt. Men sådan har staten jo indrettet det", siger Helsingør-borgmester Benedikte Kiær om, at staten snupper mellem 20 og 60 procent af kommunens provenu. Foto: Lars Johannessen

Størstedelen af pengene skal kommunen dog deponere over 10 år, og 20 procent sætter staten sig på.

Helsingør: Helsingør Kommunes budget er under hårdt pres, så det er altid godt, når der dukker nye indtægter op. Det gør der nu, hvor kommunen tjener 40 millioner kroner på salget af et gasselskab.

Det er faktisk selskabet HMN GasNet, som HMN Naturgas har solgt til Energinet - med et samlet provenu på 1,4 milliarder kroner.

Overskuddet skal fordeles blandt andet mellem de mange kommuner, der har været medejere af HMN GasNet. Det betyder, at et anseeligt beløb dumper ned i Helsingørs kommunekasse.

Knap tre procent af det samlede provenu tilhører Helsingør Kommune, der har en ejerandel af HMN GasNet på 2,9 procent. Oversat til kroner og øre betyder det, at Helsingør tjener 40,666 millioner kroner på HMN GasNet-salget.

Annonce

Flere men'er i spil

Før Helsingør Dagblads læsere finder gode idéer til, hvordan den formue skal bruges med det samme, så er der naturligvis ikke bare et men, men flere af slagsen, før regnestykket er afsluttet.

Staten kræver nemlig sin del af kagen. Og staten vil også bestemme, hvornår kommunen kan bruge pengene.

Hvis Helsingør Kommune havde valgt at få udbetalt provenuet på de 40 millioner kroner her og nu, så ville staten kræve hele 60 procent af pengene i statsafgift. Så ville staten snuppe 24 millioner kroner, og kommunen ville kun få 16,2 millioner kroner i hånden.

Annonce

Må vente i årevis

Den løsning har Helsingør Byråds økonomiudvalg ikke ønsket.

Derfor har politikerne peget på den anden model - nemlig at millionerne skal deponeres, så staten har sikkerhed for, at en kommune ikke bare bruger alle pengene med det samme.

Sammenlignet med en her og nu-løsning giver deponeringenkommunen dobbelt så mange penge i kassen - 32,5 millioner kroner, for ved en deponering kræver staten kun af få udbetalt 20 procent af kommunens provenu - altså 8 millioner kroner.

Men til gengæld har borgmester Benedikte Kiær og kompagni så ikke råderet over det fulde beløb med det samme. I stedet skal Helsingør Kommune populært sagt sætte pengene i banken i 10 år.

Oven i hatten skal kommunen også deponere et beløb, der svarer til de forventede renteindtægter over de 10 år, i dette tilfælde 1,5 millioner kroner. På den anden side kan kommunen så hvert år hæve 10 procent af pengene plus 10 procent af det deponerede afkast.

Annonce

Den langsomme metode

- Vi tager naturligvis den langsomme metode for at få mest muligt ud af det her. Der ville jo være en ret lille sum tilbage, hvis vi ville have pengene udbetalt nu. Der er mange penge til forskel, siger den konservative borgmester Kiær.

Benedikte Kiær, er det rimeligt, at staten tager en så stor del af kommunens provenu, uanset om I deponerer pengene eller vil have dem udbetalt nu?

- Jamen, det virker helt sikkert lidt mærkeligt. Men sådan har staten jo indrettet det, siger Kiær.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Klumme: Kendis kender…

Annonce