Annonce
Helsingør

Helsingørs borgmester slår coronaalarm: Ønsker at kunne spare rengøring og genoptræning væk midlertidigt

Mange vil gerne testes og mange er desværre også smittede. De mange smittede gør det svært at opretholde en mormal ældrepleje. Foto: Lars Johannessen
Inden for få dage kan Helsingør som andre kommuner få svært ved både at levere den normale ældrepleje samt at håndtere mange nye coronasmittede.

Corona:  Smittetallet er - måske - ved at falde, men presset på sygevæsenet er steget markant, og gør det måske endnu mere. Det er baggrunden for at blandt andre Helsingør Kommune gerne vil have muligheden for at træffe svære valg.

Skal rengøringen hos ældre nedprioriteres for en tid, og skal genoptræning udskydes? Det er to områder, som Helsingørs borgmester Benedikte Kiær mener, at man kan blive nødt til at kigge på i den aktuelle situation.

Annonce

Nødbestemmelser

Det er et hastigt stigende antal nye coronasmittede, der nu presser sundheds- og omsorgsapparatet voldsomt.


Det handler ligesom i foråret om, at man kan sikre, at den pleje om omsorg, som vores ældre borgere har behov for, er til stede.

Borgmester Benedikte Kiær


Derfor mener Kommunernes Landsforenings formand, Jacob Bundsgaard nu, at regeringen i en fart skal genindføre de nødbestemmelser der gjaldt i foråret.

Ved at indføre nødbekendtgørelser bliver der mulighed for at indgå aftaler med medarbejdere om, at de kan aflaste på ældreområdet, hvor presset lige nu er meget stort, siger Jacob Bundsgaard. Det kan ske ved eksempelvis at skære ned på mængden af rengøring, genoptræning og andre aktiviteter, som ikke handler om at holde smitten nede.

Annonce

Flere og flere syge

I foråret blev nødbestemmelserne indført for at give kommunerne en vis mulighed for midlertidigt at omprioritere i for eksempel ældreplejen, hvis et stort coronapres gjorde det nødvendigt.


Vi skal kunne sikre, at de ældre, der har behov for det, fortsat kan modtage pleje. Vi skal også kunne sikre, at de kommunale sundhedstilbud, som er kritiske, fortsat fastholdes.

Benedikte Kiær


Heldigvis blev forårets første bølge ikke så alvorlig, at det blev nødvendigt at træffe den slags valg, men det kan blive nødvendigt nu, lyder det fra kommunerne.

- Smitten stiger meget kraftigt nu, og vi mærker det ved, at mere og mere personale er syge eller hjemsendt, fordi de afventer testsvar. Vi mærker det også ved, at sygehusene udskriver borgerne endnu hurtigere til behandling og pleje i kommunerne. Samtidig skal kommunerne levere det, vi har været vant til hele efteråret. Det kan ikke blive ved, siger Jacob Bundsgaard til Ritzau.

Helsingørs borgmester er enig i, at presset lige nu er meget stort, så stort at man kan blive tvunget til at prioritere

- Vi står i en situation nu, hvor det måske kan blive nødvendigt om få dage. Det vil betyde rigtig meget, at vi får lov til at prioritere, fuldstændig ligesom hospitalerne kan ved at aflyse operationer. Det handler ligesom i foråret om, at man kan sikre, at den pleje om omsorg, som vores ældre borgere har behov for, er til stede, siger hun til Ritzau..

Annonce

Samme muligheder

Det, som både Jacob Bundsgaard og Benedikte Kiær opfordrer til, er at kommunerne får samme muligheder som regionens hospitaler. Regionerne, der råder over sygehusene, har lov til at prioritere ved at skære planlagte operationer fra.

- Vi skal både holde coronasmitten væk fra ældresektoren, og vi skal kunne sikre, at de ældre, der har behov for det, fortsat kan modtage pleje. Vi skal også kunne sikre, at de kommunale sundhedstilbud, som er kritiske, fortsat fastholdes, siger Benedikte Kiær.

Hun peger specifikt på rengøring og genoptræning som områder, der i denne særlige situation kan nedprioriteres midlertidigt. Det samme gælder andre funktioner, som ikke er relateret til coronavirus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Overlæge med speciale i overvægtige børn: Det ligger dybt i os, at når vi er kede af det, så propper vi noget i munden

Annonce