Annonce
Helsingør

Helsingørs mini-Christiania er blevet lovligt: - Nu klapper fælden

Christian Arnt Jønbech er formand for grundejerforeningen i julianelund, hvor de mange ulovlige huse nu er blevet lovlige. Foto: Lars Johannessen
Beboere i Julianelund glæder sig over, at byrådet tillader helårsbeboelse og store huse. Politikerne vil holde øje med, at området ikke igen udvikler sig i strid med reglerne.

HELSINGØR: Så skete det! Efter årtier med uro og tvivl har beboerne i Julianelund-området ved Gurrevej fået endelig tilladelse til at bo i deres store huse hele året. Tidligere var helårsbeboelse ikke tilladt, men stort set samtlige julianelundere gjorde det - endda i huse, som næsten alle uden tilladelse var bygget langt større end de 24 tilladte kvadratmeter.

Kommunen havde i årtier været vidende om situationen, men først i de senere år er der blevet taget affære. Og nu har Helsingør Byråd vedtaget en lokalplan for Julianelund, som betyder, at de ulovlige boliger er lovlige. Nu skal beboerne derfor også fremover betale almindelig ejendomsskat.

- Jeg er rigtig, rigtig glad. Det har været en lang rejse. Ja, det har stået på i flere generationer. En tidligere borgmester erklærede, at alle husene skulle jævnes med jorden. Nu er der kommet en mere positiv løsning, siger Christian Arnt Jønbech, grundejerforeningsformand i Julianelund og fortsætter:

Annonce

- Det har ikke været en nem situation, og lovliggørelsen strider mod nogles principper. Det kan jeg godt forstå. Men når folk har boet herude så længe, så er man altså kommet over stregen kan man sige. Nu er der landet en god lokalplan, og det er vi glade for.

Den nye lokalplan tillader byggerier i op til 160 kvadratmeter og med en maksimal bygningshøjde på seks meter. En eventuel tagetage må ikke benyttes.


Det har været et lille mini-Christiania, men det bliver bragt i orden nu.

Mette Lene Jensen, Venstre


Vil holde øje

24 ud af 25 byrådsmedlemmer stemte for lokalplanen ved et møde forleden. En af dem var Mette Lene Jensen fra Venstre, der mente, at Julianelund-beboerne havde fået lov til at være "en smule anarkistiske".

-  Det har været et lille mini-Christiania, men det bliver bragt i orden nu. Det bliver legitime helårsbeboelser, hvor man skal betale de skatter og afgifter, alle andre skal. Det er vigtigt for Venstre, at lokalplanen så rent faktisk bliver overholdt... Der har i fortiden været beboere, der har følt, at de har haft ret til at gøre, hvad der passede dem, sagde politikeren.

Mette Lene jensen lovede, at kommunen fremover vil holde øje med, at Julianelund-beboerne ikke bliver for anarkistiske igen i forhold til at holde reglerne. Beboerformand Christian Arnt Jønbech er klar med et svar på Helsingør Dagblads spørgsmål om beboerne, der ikke før overholdt de gamle regler, nu har tænkt sig at overholde de nye regler.

- Nu klapper fælden. Vi har fået rettigheder, men vi har også fået regler og pligter. Før havde vi i Julianelunds bestyrelse ingen sanktionsmuligheder, fordi der ifølge kommunen jo ikke var noget byggeri herude, men hvis nogle nu har tænkt sig at bygge tårn på huset eller mere end man må, så kan vi sige, at "den går ikke, Granberg", og kommunen kan påtale det, siger Christian Arnt Jønbech.

Indtil nu måtte husene i Julianelund maksimalt være 24 kvadratmeter store. Langt størstedelen af boliger er bygget langt større, og den nye lokalplan tillader huse i op til 160 kvadratmeter. Foto: Lars Johannessen
Annonce

Tilgivelse og tilladelse

Mange byrådspolitikere brugte udtryk som "en glædens dag", da Julianelund-lokalplanen blev vedtaget. Men Enhedslistens Jørgen Bodilsen meldte sig ikke i det kor.

- Jeg synes, at det er lidt kedeligt med et retsprincip med, at det er lettere at få tilgivelse end tilladelse. Så jeg undlader at stemme, erklærede han.

Den radikale Christian Holm Donatzky kaldte lovliggørelsen af Julianelund-husene for en pragmatisk løsning. Også grundejerforeningsformand Jønbech erkender, at sagen er en gråzone - blandt andet fordi beboerne har bygget for stort og ikke har betalt den reelle ejendomsskat.

Christian Arnt Jønbech, når byrådet lovliggør husene, er det så ikke belønne borgere, der bevidst har brudt reglerne?

- Jo, det er det et eller andet sted. Det kan jeg godt forstå, hvis man mener. På den anden side har det også været en Lotto-kupon, for selv om kommunen har set gennem fingrene med det her i årtier, så var det da en mulighed, at det hus, man havde købt herude, blev jævnet med jorden, siger han.

Samme spørgsmål har Helsingør Dagblad for nogle måneder siden stillet til blandt andre Henrik Bolling, Julianelund-beboer gennem mange år i et helårshus. Svaret lød: "Jeg ved godt, at nogle får ondt i røven over, at vi nu får det, som vi gerne har villet have det. Men forhistorien er altså lang og indviklet. Både vi beboere og kommunen har lavet fejl."

Fakta om Julianelund

  • Julianelund er et område, der i årtier har haft kolonihave-lignende status, beliggende ved Gurrevej i udkanten af Helsingørs industrikvarter.
  • Det blev etableret i 1967, da en gammel frugtplantage blev udstykket i 55 parceller samt et fællesareal. En kolonihave-deklaration blev aftalt mellem den daværende Tikøb Kommune og ejeren af området, P. O. Suhr.
  • Området har med tiden undergået en forandring fra at rumme små huse til fritidsbrug til at ligne et almindeligt parcelhusområde med helårsbeboelse, uden at grundejerne dog på noget tidspunkt havde fået en myndigheds-tilladelse til at udvide de små kolonihavehuse og bo på stedet året rundt.
  • Næsten samtlige af de cirka 50 huse i området er bygget større end de tilladte 24 kvadratmeters hovedhus.
  • Tidligere lå der en statslig arealreservation over Julianelund-området - den såkaldte transportkorridor. Den er ophævet, og blandt andet derfor har kommunen kunnet lovliggjort hele området ved at flytte det fra landzone ind i byzone.
  • Nu er der blevet vedtaget en lokalplan for beboelsen og husstørrelsen i Julianelund.
  • Lokalplanen åbner mulighed for, at den lille gruppe af Julianelund-grundejere, der fortsat ønsker at benytte deres matrikel som kolonihave og ikke har et hus til helårsbeboelse, kan gøre det uden problemer
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Det kan du se i biograferne

Annonce