Annonce
Øresund

Helsingborg har størst andel covid-døde i hele Skåne

Helsingborg har det højeste antal covid-døde i Skåne. Foto: Lars Johannessen.
Et år inde i pandemien viser tal, at Helsingørs naboby er hårdt ramt med omfattende smittespredning: Hver tiende indbygger i Helsingborg har haft corona, og kommunen topper dødslisten i Skåne.

Næste 15.000 borgere i Helsingborg har været smittet med covid-19, og der har også været mange dødsfald. Det skriver Helsingborgs Dagblad. I forhold til indbyggertal er det flest i Skåne-regionen. Siden pandemiens begyndelse er 236 personer døde efter at have været smittet med covid-19, viser tal fra Socialstyrelsen.

Helsingborg har usædvanligt mange dødsfald i forhold til indbyggertallet. Helsingborg-indbyggere udgør 11 procent af skåningerne, men står for 17 procent af dødsfaldende i länet.

Annonce

Smittespredning

Annika Andersson er omsorgsdirektør i Helsingborg og hun kan ikke forklare, hvorfor kommunen er så hårdt ramt, men hun lufter alligevel en teori for Helsingborgs Dagblad.

- Det er en følge af den store smittespredning generelt i Helsingborg. Vores ældre har været hårdt ramt af covid-19, og det er virkelig trist, siger hun.

Erik Wahlström i Socialstyrelsen er inde på det samme, selv om andre kommuner med generelt høj smittespredning har dødstal som er højere end byer med lavere smittespredning, Stockholm, Söderhamn och Sävsjö.

At der er en sammenhæng mellem stors smittespredning og høje dødstal er ikke særligt kontroversielt, men andre faktorer spiller også ind. For eksempel kommunens alderssammensætning.

Annonce

Overdødelighed blandt ældre i pleje

79 procent af de de døde i Helsingborg boede på plejehjem eller modtog hjemmepleje. Landsgennemsnittet er 72 procent.

Det betyder at de fleste som er døde var ældre, men Helsingborgs har ikke flere ældre end andre kommuner. Helsingborg er på en 11. plads med lav middelalder blandt Skånes 33 kommuner.

I Helsingborgs kommune forsøger man at analysere fakta og forsøge at forstå, hvad der er sket, og hvad der vil ske fremover.

Vi ved jo ikke rigtigt, hvor vi er på vej hen. Er det her slutningen på pandemien, eller kommer vi til at leve med det her i længere tid? Det er vigtigt at se på, hvordan befolkningen påvirkes. I sidste ende kan det påvirke befolknings prognoserne, siger samfundsanalytiker Peter Karlin til Helsingborgs Dagblad.

At pandemien har haft en påvirkning af dødeligheden i Helsinborg står klart, men hvad det betyder i det lange lø er mere usikkert.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Overlæge med speciale i overvægtige børn: Det ligger dybt i os, at når vi er kede af det, så propper vi noget i munden

Annonce