Annonce
Helsingør

Her er chancen: nu kan du søge om friplads i kulturhavnen

De historiske fartøjer tiltrækker mange gæster til havnen i Helsingør ved de særlige maritime arrangementer. Foto: Lars Johannessen.
På bare tre år er antallet af historiske fartøjer i Kulturhavnen i Helsingør vokset markant.
Annonce

HELSINGØR HISTORISKE HAVN: Det første år lå der tre eller fire. Sidste år, bare tre år senere, lå der 12 historiske skibe og vuggede inde i træskibsdokken i kulturhavnen i Helsingør. Når de ikke var ude at sejle.

Fripladsordningen i Historisk Havn og Kulturhavn Kronborg i Helsingør er på kort tid blevet så attraktiv, så feltet af ansøgere vokser markant år for år.


Hvis man har et historisk fartøj, så er der nu mulighed for ikke blot at få en friplads, og dermed også at blive medlem af det voksende fællesskab i maritimt værksted Hal 16.

Nicolai Juel Vædele, formand for maritimt værksted Hal 16


Netop nu åbner en ny ansøgningsrunde til den kommende sæson 2021, hvor man kan søge om en friplads i havnen til sit historiske fartøj.

- Hvis man har et historisk fartøj, så er der nu mulighed for ikke blot at få en friplads, og dermed også at blive medlem af det voksende fællesskab i maritimt værksted Hal 16. Værkstedet er inde i en rivende udvikling, hvor vi bliver flere og flere og hvor der efterhånden er kommet så mange spændende fartøjer til, siger Nicolai Juel Vædele, formand for Hal 16.

Annonce

Flydende kulturarv

Formålet med fripladser i havnen er at formidle den maritime kulturarv ombord og omkring skibene.

Skibe, der ønsker friplads skal derfor opfylde en række krav. Blandt andet skal fartøjet have et unikt formidlingspotentiale, som pryder havnemiljøet. Der skal opsættes en formidlingsfortælling på fartøjet, så havnens gæster på den måde kan få en oplevelse og viden om den sejlende kulturarv.

For at få en friplads skal man også kunne tage del i flere arrangementer, både på havnen med blandt andet åbne skibe og i sejladser som eksempelvis kapsejladsen Øresund på Langs fra Købehavn til Helsingør.

Om fripladsordningen

Ansøgningsfristen er 1. februar 2021 og friplads tildeles året ud, hvorefter der skal søges om friplads for fartøjet igen.

.Det tilstræbes, at fartøjerne har oprindeligt udseende, med hensyn til materialevalg, er kulturhistorisk interessante fartøjer, at der løbende sker formidling af fartøjet på kajkanten.

Det tilstræbes endvidere, at det er bevaringsværdige skibe, der er anerkendt af skibsbevaringsfonden og medlemmer af TS (Træskibssammenslutningen) eller DFÆL (Dansk Forening for Ældre Lystfartøjer).

Fripladsudvalget består af: havnechef Jesper Schrøder, Direktør Ulla Tofte, M/S Museet for Søfart og formand for Maritimt Værksted Hal 16 Nicolai Vædele

En perlerække af fartøjer i Helsingør Havn

Sidste år havde havde en perlerække af små og større fartøjer plads i havnen og bidrog til at formidle Danmarks og Helsingørs lange maritime historie og restaureringsarbejdet i Maritimt Værksted Hal 16.

 • 3 mastet skonnert “Zar”
 • Jagten “Tre Venner”
 • Østersø-Kutteren "Skrakungen"
 • Sillerslevsjægten "Yoda"
 • Bundgarnjollen "Mette"
 • Lillebæltsjollen “Lappen”
 • Dampskibet "S/S Bjørn" med slæbebåden Bette Bjørn
 • Snurrevodskutteren "Anna Elise"
 • Gaelasen "Bente Irene"
 • Kragejollen "Bellina"
 • Østersøkrydseren "Zarina"
 • Galeasen "Hawila"
 • "Fyrskib No XVII"
 • Spidsgatteren "Goney"
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Travlhed før genåbning: - Vi undersøger, om vi må lukke kunderne ind ad bagdøren

Annonce