Annonce
Espergærde

Her er den milliondyre plan for Espergærdes kloakker: - Grundejerne har et ansvar

Det er denne græsplæne, der efter planen skal omdannes til et bassin, hvor regnvand bliver bremset. Når det ikke regner, skal bassinet enten fungere som skaterpark, fodboldbane eller et helt tredje forslag, som eleverne på Tibberupskolen kan komme med. Foto: Jakob Lau Wulf Svendsen
Forsyning Helsingør lancerer løsningsforslag til spilde- og regnvandsudfordringerne i Espergærde. Separatkloakering for grundejere og rekreative forsinkelses-bassiner er en del af den 885 millioner kroner dyre plan.

ESPERGÆRDE: Et grøn-brunligt areal, der er en blanding mellem en græsplæne og en grusplads ved siden af Tibberupskolen i Espergærde, kan snart blive til en skaterbane. Eller en nedsunket fodboldbane eller en rekreativ sø. Det var nemlig nogle af de forslag, som var på tale tirsdag formiddag, da Forsyning Helsingør skulle præsentere deres såkaldte "Masterplan for spildevand og regnvand i Espergærde".

Vi skulle gerne nå derhen, hvor vi har færre eller ingen overløb overhovedet.

Allan Bruus, vandchef i Forsyning Helsingør

Den mulige skaterbane eller fodboldbane, der skal fungere som et bassin, når der kommer for meget nedbør, er et led i den større plan for at forhindre spildevand i at løbe ud i Øresund. Hvad det konkret bliver, som skal præge græsplænen ved Tibberupskolen, ved man ikke endnu. Men en række forslag er blevet skitseret, og i samarbejde med skolen og eleverne skal Forsyning Helsingør beslutte udfaldet.

Overløb af blandet spilde- og regnvand er blevet et hyppigere fænomen i de seneste år - på 10 år er der i Helsingør Kommune sket en stigning på 72 procent.

Annonce

Hvad går planen ud på

  • Udvidelse af kapaciteten på Sydkystens Rensningsanlæg
  • Etablering af lukkede bassiner bl.a ved Hornbækvej/Ny Strandvej og Strandvejen.
  • Etablering af separatkloakering.
  • Bygge åbne bassiner, der både skal bruges til at bremse regnvand og til rekreativt brug. Eksempelvis en skaterbane eller fodboldbane ved Tibberupskolen. De skal desuden bygges ved Munkesø og Mørdrupskolen.

Målet med planen er derfor klart.

- Vi skulle gerne nå derhen, hvor vi har færre eller ingen overløb overhovedet, fastslår Vandchefen for Forsyning Helsingør, Allan Bruus.

Fælles ansvar

Helsingør Dagblad har igennem længere tid skrevet om de fremtidige planer om at oprette separatkloakering flere steder i Espergærde. I den forbindelse vil nogle af udgifter skulle betales af grundejerne i byen. Med et estimat på 885 mio kroner for hele projektet - hvoraf Forsyning Helsingør betaler 755 mio kroner - kræver det også investeringer fra grundejerne, som afhængig af grundens areal kan se frem til at betale mellem 30.000 kroner og 100.000 kroner for separeringen.

Arkitektfirmaet Hasløv & Kjærsgaard har illustreret, hvor masterplanens hovedtræk skal foregå i Espergærde. Der er især tale om en indsats i den gamle del af Espergærde.

Ét af forsyningens succeskriterier for hele projektet er en "accept" og "ejerskab" af løsningerne fra grundejernes side. Det mener bestyrelsesformanden for Forsyning Helsingør, Jens Bertram.

Er det muligt, at få grundejernes accept og ejerskab, når de skal betale så store beløb for etablering af separatkloakering?

- Når man snakker om hele summen, så er 755 millioner kroner en investering fra Forsyning Helsingørs side. Grundejernes investering er kun at fraseparere på egen grund. Det kommer til at koste mellem 30.000 kroner og 100.000 kroner afhængig af grunden. Det er en accept, som grundejerne bliver nødt til at have. En stor del af det politiske pres kommer fra grundejerne. Der vil nogle steder være noget uvilje, men man skal tage ansvar, forklarer Jens Bertram.

Et andet alternativ kunne være et åbent bassin med vand, der kunne bruges i undervisningssammenhæng. Foto: Hasløv & Kjærsgaard

Kommunen skal beslutte, hvor lang tid grundejerne har til at separere rørene. Planen lægger op til, at grundejerne kan begynde separering af grundvandet mellem år 2024 og 2026.

- Det kommer først til at have indvirkning, når grundejerne kobler sig ind på det separerede kloaknet. Hvor lang tid, grundejerne får, er dog en politisk beslutning, siger Jens Bertram.

Annonce

Ikke kun i Espergærde

Hele tidsplanen for separeringen er inddelt i 25 etaper. Det betyder, at hele projektet ikke bliver igangsat med det samme men fordelt på forskellige områder.

Sådan kan et muligt åbent bassin se ud ved Tibberupskolen. Når det ikke bruges til at lagre overskydende regnvand, kan det bruges som fodboldbane. Foto: Hasløv & Kjærsgaard

Jens Bertram forklarede ved lanceringen af planen, at den ikke kun skal implementeres i Espergærde.

- Masterplanen for spilde- og regnvand er også en plan for, hvad man skal gøre, når man går videre til resten af kommunen. Det drejer sig blandt andet om Tikøb, Hellebæk - Ålsgårde. Det er 40 procent af kommunens kloaksystem, vi mangler at separere. Nogle steder som i Helsingør midtby vil man ikke kunne gøre det. Der skal vi kigge på andre løsninger, fortæller Jens Bertram.

Annonce
Sport For abonnenter

Ekspert retter skarp kritik af FC Helsingørs ordvalg omkring fyring: Nu undskylder klubben

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Erhverv

Helsingør-virksomhed tabte 18 millioner kroner på ét år: Blev presset til det yderste - nu er skuden vendt

Helsingør For abonnenter

Den vigtigste jagt fortsætter: Helsingørs SOSU'er mangler stadig mange kolleger

Helsingør

Se billederne: Det var en gang et kvarter for beskedne søfolk - nu er det et af Helsingørs mest eftertragtede

Helsingør

Indkalder til stormøde efter fodboldvold i gaderne: - Det her skal tages i opløbet

For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Nordsjælland

Derfor holdt togene stille: Efterlyst person stak af - nu har politiet pågrebet ham igen

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Helsingør

Så blev ruten offentliggjort: Her skal du stå, hvis du vil vinke til Dronningen

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Helsingør For abonnenter

Arkitekt ryster på hovedet af Kiærs kritik af legeplads: - Vi leverede præcist, hvad Helsingør Kommune bestilte

Helsingør For abonnenter

Menneskejagt i Bycenteret: Politiet fangede efterlyst, men aktionen sluttede ganske uheldigt

Sport

Chok i FC Helsingør: Fyrer sportschef for 'upassende adfærd'

Annonce