Annonce
Helsingør

Her vaskes den livsfarlige røg væk: - Vi skal have udryddet cancer hos brandfolk

Skadeservicevagten i Helsingør er den første danske virksomhed af sin art, der har indrettet en personalevaskevogn, hvor alle mikroorganismer skylles af brandfolkene. Foto: Lars Johannessen.
Da brandfolkene i lørdags var færdige med at bekæmpe branden i en af Helsingørs gamle bygninger på Axeltorv, var de sorte i ansigterne af røg og sod. Partiklerne fra den røg, der sætter sig overalt på en brandmand, er livsfarlige. Flere brandfolk end andre får cancer. På Axeltorv blev de renset i Danmarks første "brandmandsvaskevogn".
Annonce

HELSINGØR: - Nej, det er ikke sejt at være kulsort i hovedet af sod og røg efter at have tilbragt flere timer i i røg og flammer.

- Og tage hjem i brandmandsdragten, der er lige så fyldt med røgpartikler, som huden i ansigtet er, siger Jan Nielsen, virksomheden Skadeservice i Helsingør.

Mange undersøgelser peger på, at brandfolk har en langt højere risiko for at få kræft end den øvrige del af befolkningen har. Det er især testikel- og hudkræft, som mange brandmænd har fået gennem tiden.

Annonce

Tilsodede ansigter

Da de ca. 50 brandfolk lørdag kæmpede for at slukke branden i Axelbar i Helsingør og ikke mindst forhindre, at den spredte sig til andre af byens gamle bygninger ved Axeltorv, havde de opholdt sig i røg i mange timer, for nogles vedkommende 16,5 timer.

Tilsodede i ansigter, på hænder og på brandmandsdragterne ville de før i tiden have taget tilbage på brandstationen eller direkte hjem. Have taget et bad og få vasket tøjet.

I lørdags var det anderledes.

Annonce

Dekontaminerings-vognen

På Axeltorv kunne man se, at der side om side med redningskøretøjerne holdt en mindre vogn. Udefra ligner den en hvilken som helst mandskabsvogn. Indefra er det en helt anden verden.

Her kan 20-30 brandfolk i løbet af ganske kort tid lukkes igennem flere zoner med vask og afrensning, og når de når ud på den anden side, er de 100 procent rene og fri for de kræftfremkaldende partikler. De bliver dekontaminerede, som det kaldes i fagsproget.

Røgudviklingen var voldsom ved branden på Axeltorv. Foto: Lars Johannessen.

Jan Nielsen, ejer af Skadeservicevagten i Helsingør, har indrettet vognen i samarbejde med DTU, Danmarks Tekniske Universitet, Brandfolkenes Cancerforening, BFC og beredskabet i Hedehusene.

Annonce

Effektivt middel

- DTU har målt på tilstedeværelsen af mikroorganismerne, efter brandfolkene er gået gennem alle zoner. Derfor ved vi, at det her er effektivt, siger Jan Nielsen.

Ombord i vognen, der i princippet kan køres det sted hen, hvor branden opstår, er der 30 komplette sæt joggingtøj, sokker og der er toilet ombord.

Vognen blev taget i brug for et halvt år siden.

Annonce

Røg er altid farlig

- Nu var det en større brand i lørdags i Helsingør, men i princippet er røgen lige så farlig, hvis det er en mindre villa, der brænder. Det her kræver en kulturændring hos brandfolkene, der skal vænne sig til, at det ikke er mere sejt at være kulsort af sod i hovedet end at få det vasket af. Helbredsmæssigt er det altafgørende at blive ren. Vi havde det samme med ambulancefolkene for nogle år siden, hvor de skulle vænne sig til at bruge handsker, fortæller Jan Nielsen.


Nu var det en større brand i lørdags i Helsingør, men i princippet er røgen lige så farlig, hvis det er en mindre villa, der brænder. Det her kræver en kulturændring hos brandfolkene, der skal vænne sig til, at det ikke er mere sejt at være kulsort af sod i hovedet end at få det vasket af.

Jan Nielsen, ejer af virksomheden Skadeservice i Helsingør.


Vognen er i øvrigt testet med brandfolk, der har været inde i forskellige typer af brande, og hvor forskere fra DTU efterfølgende har målt på mængden af de kræftfremkaldende mikroorganismer, når brandfolkene er kommet rensede ud i den anden ende af vognen. I alle tilfælde har de været helt rene. Og dermed er risikoen for at udvikle kræft mindsket.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Klumme: De forbandede gule

Annonce