Annonce
Debat

HH-forbindelsen kommer - og Helsingør bør forberede sig

Peter Hagmund
Annonce

"Når forandringens vinde blæser, bygger nogle læhegn, mens andre bygger vindmøller," lyder et ofte citeret kinesisk ordsprog. Budskabet er i al sin enkelthed, at man enten kan forsøge at gemme sig for de forandringer, der vil komme - eller man kan udnytte dem til egen fordel.

Selvom der er langt til Kina, gælder ordsproget også på disse kanter. Også her kan man vælge at søge ly for stormen eller at søge at skabe ny fremgang.

Det sidste er det bedste. Og derfor vil det være velgørende, hvis man - politisk, erhvervsmæssigt og kulturelt - begynder at finde svarene på, hvordan Helsingør og omegn skal fungere, når den faste forbindelse til Helsingborg står færdig.

Som dagbladet beskrev i sidste uge, vil der om ganske få uger blive præsenteret en dansk-svensk strategisk analyse om en fast Helsingør-Helsingborg-forbindelse. Region Skåne er allerede langt inde i en planlægningsproces, hvor man dels presser på for at få godkendt tunnelbyggerier mellem Danmark og Sverige, dels tilbyder at medfinansiere og være medejer af tunnellerne.

Til sammenligning virker Region Hovedstaden og Helsingørs mange aktører påfaldende passive. Den passivitet må gerne blive brudt snart.

Når den faste forbindelse kommer - og det gør den, fastslog Helsingørs borgmester Benedikte Kiær i dagbladet i sidste uge - vil det få omfattende konsekvenser for vores område. Alene på ForSea-færgerne og Sundbusserne og blandt underleverandørerne vil hundredvis af job forsvinde fra Helsingør, når HH-forbindelsen står færdig.


Helsingør klarede sig, da sundtolden forsvandt, og da værftet forsvandt. Og selvfølgelig vil Helsingør også klare sig, når færgerne en dag forsvinder.


Derfor er det nødvendigt at begynde for forberede sig til, hvordan fremtiden vil blive.

Der er andre danske byer, der har mistet en færgeforbindelse og mærket konsekvenserne af det. Korsør blev hårdt ramt, Nyborg blev hårdt ramt, da Storebæltsbroen åbnede, og i begge byer har man været nødt til at genopfinde sig selv. Det vil Helsingør også blive nødt til.

Historien er med os. Helsingør klarede sig, da sundtolden forsvandt. Helsingør klarede sig også, da værftet forsvandt. Og selvfølgelig vil Helsingør også klare sig, når færgerne en dag forsvinder. Det handler blot om at indse, at forandringens storme er på vej. Og om at forberede sig på dem.

Den forberedelse må gerne begynde nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Debat: Jorden er flad

Helsingør

TV-serie fik Linisha til at flytte til Helsingør: - Det er verdens bedste beslutning

Helsingør For abonnenter

Kritiserer også hjemmeplejen: 39-årige Rikke gik flere gange grædende hjem fra arbejde

Annonce