Annonce
Helsingør

Hidsig byrådsdebat om børn i fangelejre: Hvorfor skal Helsingør tilbyde husly til ISIS-familier?

I den syriske fangelejr al-Hol bor danske børn af ISIS-krigere. Foto: Repatriate The Children - Denmark/Ritzau Scanpix
Flere partier ville sende løfte af sted til regeringen om, at Helsingør gerne tager imod børn plus en mor fra Islamisk Stat-flygtningelejr. Men flertal sagde nej.

HELSINGØR: Skal Helsingør Kommune tilbyde regeringen at tage imod en af de mødre og hendes børn, der i dag sidder i fangelejr i Syrien efter at have kæmpet for Islamisk Stat eller været gift med en ISIS-kriger?

Det forslag hvirvlede Helsingør Byråd ind i en lang og meget ophedet diskussion på et møde mandag aften.

- Det er et humanistisk forslag. Vi vil have, at Helsingør Kommune sender et signal om, at vi gerne vil yde hjælp i denne her sag, erklærede Allan Berg Mortensen fra Enhedslisten på mødet.

Annonce

Det var Enhedslisten, SF og De Radikale, som stod bag forslaget om, at Helsingør skal love regeringen, at et eller flere danske børn og deres mor fra en fangelejr i Syrien kan få ophold i Helsingør. Dansk Folkeparti var ikke tilhænger af den tanke og kaldte forslaget "fuldstændig tåbeligt" og "noget forbandet sludder".

- Det er på top tre af de dummeste forslag, jeg nogensinde har set i Helsingør Byråd… Hvis vi skal hjælpe alle børn ude i den store verden, der ikke har det så godt, så skal vi godt nok have mange børn til Helsingør, sagde DF'eren Ib Kirkegaard og fortsatte:

- Og her i vores egen kommune har vi mange børn, der har problemer. Jeg er selv formand for tvangsfjernelsesudvalget, og vi ser nogle skrækkelige sager. Kunne vi ikke lige starte der måske, inden vi drøner til Syrien og skal have børn hjem derfra, og hvor mange skal vi have hjem fra Afrika?

Burde skamme sig

Kirkegaards kommentarer fik socialdemokratiske Peter Poulsen til at reagere - foran computerskærmen ved det virtuelle byrådsmøde.

- Det er dybt bekymrende, at jeg kan se nogle, der sidder og morer sig højlydt over, hvad Ib Kirkegaard fra Dansk Folkeparti fremfører. Han latterliggør det her byråds kompetence og dygtighed... Hvad er det dog for noget, der kommer fra Ib Kirkegaard? Det burde et samlet byråd tage afstand fra. Man burde skamme sig i DF over den optræden, mente Peter Poulsen.

Det var dog Socialdemokratiet, som på aftenen fik mest kritik for at have stillet et forslag om at udsætte hele sagen, indtil regeringen beslutter, om der skal trækkes børn og eventuelt mødre hjem fra de syriske fangelejr. For var Socialdemokratiet i givet fald for eller imod tilbuddet? Det spørgsmål blev ikke besvaret.

- Om et eller flere børn og deres mor skal tilbydes ophold i Helsingør Kommune er et hypotetisk spørgsmål. Der står ikke nogle børn eller mødre ved grænsen eller i Danmark og mangler et sted at bo. Så der er ikke den store grund til at tage den lange debat, før der er noget at forholde sig til, sagde partiets Claus Christoffersen.

Hvad med ofrene for ISIS-forbrydelser, spurgte Venstres Mette Lene Jensen. Foto: Torben Sørensen
Annonce

Ren symbolpolitik

Christoffersens forklaring tilfredsstillede ikke de andre partier, og kun Socialdemokratiet selv stemte for at udsætte sagen.

Til det overordnede forslag om at tilbyde husly til ISIS-børn og en mor var der stemmer fra Enhedslisten, De Radikale og SF plus en enkelt socialdemokrat, mens et stort flertal fejede forslaget af bordet.

- Vi skal lade udenrigspolitikken blive inde på Christiansborg. Vi er dog ikke indstillet på at tage nogle børn hjem. For vi synes ikke, at det er rigtigt, at man skal skille børn og mødre ad. Og når først vi får børn hjem, så får vi altså også en mor, og så får vi resten af familiesammenføringen,.  sagde Jens Bertram fra De Konservative.


Han latterliggør det her byråds kompetence og dygtighed

Peter Poulsen, Socialdemokratiet


Også Venstres Mette Lene Jensen var kritisk. Forslaget var mærkværdigt og ren symbolpolitik, og hvad med ofrene for ISIS-krigerne, spurgte hun.

- Hvorfor mener De Radikale, SF og Enhedslisten, at det er en særlig opgave for Helsingør Kommune at skulle hjælpe børn af disse, jeg forledes næsten til at sige, landsforrædere, sagde hun.

Den radikale Christian Holm Donatzky påpegede, at børnene i de syriske fangelejre er danske statsborgere og har rettigheder som sådan. Samme spor var SF's Bente Borg Donkin inde på. Hun understregede også, at eksempelvis Helsingør Kommune ikke længere er udfordret af, at der kommer mange flygtninge til Danmark.

De 19 børn og deres seks mødre

Der er 19 børn i de to syriske fangelejre al-Hol og al-Roj. Børnene er mellem 1 og 14 år. Ni er født i Danmark, mens de resterende ti er født i konfliktzonen.

Børnene er født af seks mødre. Tre af de seks mødre har fået frataget deres danske statsborgerskab - de tre andre er danske statsborgere, men er blevet afskåret fra bistand fra udenrigstjenesten.

Der bor op imod 70.000 mennesker i de to fangelejre. De 19 børns forældre rejste selv ud af Danmark og tilsluttede sig terrororganisationen Islamisk Stat.

Der er ikke politisk flertal i regering og Folketinget for at hente de 19 børn hjem.

Annonce
Helsingør

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Navne For abonnenter

Vognmand fra Saunte med interesse for mennesker, mursten og musik: Anders har taget sit sidste billede

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Udrykning i Helsingør: Mindst 20 personer i masseslagsmål

Helsingør For abonnenter

Fritidshus steg 2,6 millioner på et år

Helsingør

Klimaforskere varmede op til topmøde: Vandstanden i Helsingør stiger, hvis isen begynder at smelte på Arktis

Erhverv

Helsingør-virksomhed er med i forreste række på klimatopmøde: - Vi vil gerne sætte tanker i gang hos verdens statsoverhoveder

Helsingør

Jette, Mette og Ann-Britt i fælles opråb: -Vi har simpelthen ikke tid nok til de ældre

Erhverv For abonnenter

Allan giver sit livsværk videre: - Det bliver ligesom at få min anden ungdom

Debat

Unge-debat; “Nej men, hvor er du så’n rigtigt fra?”

Helsingør

Bergs Bureau: Fredet mur i frit forfald - hvorfor griber de ansvarlige ikke ind?

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Helsingør

Ældreplejen har massiv mangel på medarbejdere: Sådan vil politikerne forbedre forholdene

Helsingør For abonnenter

Fremmed kvinde fødte tre børn i Amandas hus: Nu skaber hun nyt liv i den gamle fødeklinik

Alarm 112

55-årig kvinde er dræbt af knivstik i Tisvildeleje

Annonce